search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:38
MENU CLOSE

Τα Σκόπια ζητούν χρόνο, οι προθεσμίες πιέζουν και η Αθήνα βλέπει παιχνίδια Ντιμιτρόφ

08.06.2018 09:47
Τα Σκόπια ζητούν χρόνο, οι προθεσμίες πιέζουν και η Αθήνα βλέπει παιχνίδια Ντιμιτρόφ - Media

 

Οι δηλώσεις Ζάεφ και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των Σκοπίων χθες κατέγραψαν το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε και όλα δείχνουν ότι πράγματι, μέχρι χθες τουλάχιστον, το πρόβλημα που είχε εμφανιστεί μια εβδομάδα πριν δεν έχει ξεπεραστεί, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του «Π». Την περασμένη Παρασκευή το Μαξίμου έβλεπε να «απομακρύνεται» τόσο η πιθανότητα άμεσης συμφωνίας όσο και το τηλεφώνημα Ζάεφ και απ’ ό,τι φαίνεται θα καθυστερήσει λίγο ακόμα. Συνοπτικά, το πρόβλημα είναι από τη μία η πολιτική δυσκολία του Ζάεφ να πει το «ναι» στα βασικά της συμφωνίας (erga omnes και Σύνταγμα) ενώ ο Ντιμιτρόφ φαίνεται να επιχειρεί την ανατροπή σημείων εκ των όσων συμφώνησε στις Βρυξέλλες και προηγουμένως στη Νέα Υόρκη υπό τον Νίμιτς με τον Νίκο Κoτζιά.

Χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ σε δημόσιες δηλώσεις του εμφανίστηκε να ζητά περισσότερο χρόνο  προκειμένου να επιτευχθεί μια «βιώσιμη λύση» αν και προέταξε το στοιχείο της αισιοδοξίας . Ο λόγος είναι ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θέλησε να αποφύγει τον κίνδυνο να εκπεμφθεί μήνυμα κατάρρευσης της διαπραγμάτευσης και δη με ευθύνη της κυβέρνησής του και του ιδίου. Αντιθέτως το ζητούμενο είναι να φαίνεται ότι η διαδικασία είναι ανοιχτή και πως η πλευρά των Σκοπίων δείχνει εποικοδομητική διάθεση, κερδίζοντας έτσι χρόνο για τον χειρισμό των δύσκολων εσωτερικών πολιτικών ζητημάτων στα οποία προσκρούει η αποδοχή του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης.

 

Το τηλεφώνημα και το deadline

Έτσι, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το τηλεφώνημα προς Τσίπρα σημείωσε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί αλλά δεν θέλησε να προσδιορίσει το χρόνο. Παρόλο που είπε ότι θα ήθελε αυτό να γίνει άμεσα άφησε να εννοηθεί ότι θα καθυστερήσει λίγο ακόμη.

Πιο αναλυτικά ο Ζάεφ ανέφερε:  «Είναι πιθανό να καλέσουμε την Αθήνα κι ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα. Δε θα ήθελα να σχολιάσω άλλα ζητήματα από την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. Είμαστε πολύ κοντά σε λύση αλλά είναι πολύ σημαντικό αυτή η λύση να είναι βιώσιμη και να έχει διάρκεια καθώς και να είναι 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές που πιθανότατα θα χτίσουν δεσμούς φιλίας χάρη στην συμφωνία που θα κάνουμε. Όπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος, παρόλο που δεν είναι εύκολο, είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα».

Πρόσθεσε ότι θα ήθελε να τηλεφωνήσει στον Τσίπρα ακόμη και αύριο (σ.σ. σήμερα)ωστόσο, συνέχισε, υπάρχει χρόνος μέχρι τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 – 29 Ιουνίου και προηγουμένως τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στις 25 – 26 Ιουνίου, που όπως είπε λειτουργούν ως deadline εξαιτίας του οποίου το θέμα θα πρέπει να έχει λυθεί νωρίτερα και όχι αργότερα».

Διαβεβαίωσε πάντως ότι από πλευράς ΠΓΔΜ γίνεται προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό προκειμένου τα κοινοβούλια της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας και άλλων σημαντικών χωρών να έχουν χρόνο να ενημερωθούν προκειμένου να ενθαρρύνουν μια θετική απόφαση για την ΠΓΔΜ σχετικά με την ευρωπαϊκή της ένταξη για την οποία είναι υποψήφια από το 2005.

 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ και οι αιχμές της Αθήνας για Ντιμιτρόφ

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ η οποία σημείωνε ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα δεν πρέπει να υπάρχουν βιαστικές κινήσεις.

«Καλή θέληση υπάρχει και σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να μεταφέρουν την εν λόγω καλή θέληση σε ένα κείμενο συμφωνίας το οποίο θα αντικατοπτρίζει με τον πιο σαφή τρόπο τις παραμέτρους της πολιτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ και συνεχίζει:

«Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η υπογραμμίζουμε ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές κινήσεις».

Κλείνοντας, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τονίζει ότι «Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη να φτάσουμε σε μία βιώσιμη λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

Σε αυτή την ανακοίνωση η Αθήνα είδε προθέσεις επανεξέτασης της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο επίπεδο των ΥΠΕΞ – άφηνε να εννοηθεί ότι οι λεπτομέρειες, νομικές και τεχνικές της «πολιτικής συμφωνίας» δεν έχουν κλείσει και δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις –  κι ενώ τις προηγούμενες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυε ότι δεν μπορεί να ανοίξει ξανά αυτός ο κύκλος διαβουλεύσεων.

Έτσι, η αντίδραση άφηνε αιχμές για τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ: «Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα πρέπει να κλείσει σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια».

Με δεδομένο πάντως το ότι ο χρόνος πιέζει και στο διπλωματικό επίπεδο οι προθεσμίες δεν είναι αυτές της Συνόδου Κορυφής και της Συνόδου των ΥΠΕΞ, αλλά νωρίτερα, για να ενημερωθούν και τα ξένα κοινοβούλια, όπως παραδέχτηκε και ο Ζάεφ, τα επόμενα εικοσιτετράωρα είναι κρίσιμα τουλάχιστον στο επίπεδο των παρασκηνιακών διεργασιών και διαβουλεύσεων με στόχο να ξεμπλοκάρει η διαδικασία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:37