search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:05
MENU CLOSE

Νέα δολοφονία πολιτικού στο Μεξικό

15.06.2018 05:59
Νέα δολοφονία πολιτικού στο Μεξικό - Media

 

Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν δήμαρχο που διεκδικούσε την επανεκλογή του στο αξίωμα την Πέμπτη.

Πρόκειται για τον δεύτερο φόνο πολιτικού μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την εκτέλεση υποψήφιου για το ομοσπονδιακό Κογκρέσο με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού του καθώς τράβαγε χαμογελώντας μια σέλφι μαζί με έναν υποστηρικτή του.

Τουλάχιστον 113 πολιτικοί έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό από τον Σεπτέμβριο–πράγμα που σημαίνει πως αυτή είναι η πιο αιματηρή προεκλογική εκστρατεία στη σύγχρονη ιστορία της χώρας–και η βία μοιάζει να κλιμακώνεται ενόψει των εθνικών και τοπικών εκλογών της 1ης Ιουλίου.

Οι πολιτικές δολοφονίες δεν σταματούν να συνταράσσουν την προεκλογική περίοδο. Ήδη καταγραφόταν στην κοινή γνώμη ευρεία απογοήτευση για την αδυναμία του κυβερνώντος Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος 
να αντιμετωπίσει τη βία, που έχει φθάσει σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο, να κάμψει τη διαφθορά και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Αναλυτές αποδίδουν σε αυτούς τους λόγους το ότι ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει μετατραπεί σε φαβορί, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

Ο υποψήφιος δήμαρχος, ο Αλεχάντρο Τσάβες Σαβάλα, μέλος της συμμαχίας κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς της οποίας ηγείται το Κόμμα Εθνικής Δράσης , υπέκυψε στα τραύματά του στην εντατική του νοσοκομείου όπου διακομίστηκε, ανέφερε μέσω Twitter ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μιτσοακάν, ο Σιλβάνο Αουρεόλες.

Ο κυβερνήτης απαίτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία του δημάρχου και πρόσθεσε ότι οι αρχές διενεργούν έρευνα για την επίθεση, στην οποία τραυματίστηκε επίσης η σύζυγος του τοπικού πολιτικού.

Η είδηση της δολοφονίας του Τσάβες Σαβάλα ακολούθησε αυτήν της εξαφάνισης του Ισμαέλ Αγκίρε Ροντρίγκες, υποψήφιου δημάρχου της πόλης Ναδαδόρες, στην Πολιτεία Κοαουίλα. Ο Αγκίρε εξαφανίστηκε μέρα μεσημέρι την Τρίτη όταν βγήκε για να αγοράσει ποτά, ανέφεραν μεξικανικά ΜΜΕ.

Ο Φερνάνδο Πουρόν, υποψήφιος του PRI, δολοφονήθηκε την Παρασκευή στην Κοαουίλα, όταν ένας γενειοφόρος άνδρας τον πυροβόλησε από πίσω στο κεφάλι καθώς χαιρετούσε υποστηρικτές του έπειτα από ένα ντιμπέιτ στην πόλη Πιέδρας Νέγρας, στο βόρειο Μεξικό, κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Η σοκαριστική σκηνή καταγράφηκε από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

Σύμφωνα με την Etellekt, εταιρεία συμβούλων για θέματα ασφαλείας με έδρα τη μεξικανική πρωτεύουσα, τουλάχιστον 113 υποψήφιοι και πολιτικοί έχουν δολοφονηθεί από τον Σεπτέμβριο. Πολλά θύματα είχαν θέσει υποψηφιότητα για θέσεις της αυτοδιοίκησης.

«Ο κίνδυνος στο εξής» είναι πως θα υπάρχει μεγάλος «δισταγμός» ως προς τη συμμετοχή στα κοινά, ιδίως τη διεκδίκηση αυτοδιοικητικών αξιωμάτων, διότι αυτό «έχει γίνει πολύ επικίνδυνο» πλέον, σχολίασε ο Μάικλ Λετιέρι, αμερικανός ιστορικός που εργάζεται στο Κέντρο Σπουδών για τις ΗΠΑ και το Μεξικό στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:03