search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:28
MENU CLOSE

Διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους με Συνταγματική Αναθεώρηση: Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Αλ. Τσίπρα 

25.06.2018 07:55
Διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους με Συνταγματική Αναθεώρηση: Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Αλ. Τσίπρα  - Media

 

Αποφασισμένος να επιμείνει στη στρατηγική της ανάδειξης σαφών διαχωριστικών γραμμών με την Νέα Δημοκρατία φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας έκανε το πρώτο βήμα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό και ετοιμάζεται να κάνει την επόμενη κίνηση με μοχλό την αναθεώρηση του Συντάγματος, προωθώντας τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο πρωθυπουργός θα «ανοίξει» τη συζήτηση για την αναθεώρηση τον επόμενο μήνα, παρότι επισήμως, ως νομικό κείμενο, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Σημειώνεται πως το περίγραμμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας είχε περιγραφεί σε κείμενο πριν από περίπου έναν χρόνο και προβλέπει: 

  • Πρώτον, ότι καθιερώνεται πλήρως η διακριτότητα Κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο. 
  • Δεύτερον, τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας. 
  • Τρίτον, την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζει τον κίνδυνο αντιδράσεων από τους κόλπους της Εκκλησίας. Όμως, εκτιμά πως θα αποδειχθούν ελεγχόμενες. Εξάλλου η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει λειτουργικές σχέσεις με την ηγεσία της, όπως καταδεικνύει και η υποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ.

Σε κάθε περίπτωση, η δρομολόγηση των διαδικασιών της αναθεώρησης του Συντάγματος εισάγει μια νέα κρίσιμη παράμετρο στο πολιτικό «παζλ» μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, που παραμένει η ισχυρή πιθανότητα να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές. 

Κοντονής: Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες 

«Πρέπει να τεθεί κατά τη γνώμη μου το θέμα. Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωνε, έτσι, σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες για την επιθυμία του Πρωθυπουργού. 

Υπέρ διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους οι Τέρενς Κουίκ και Γιώργος Κυρίτσης

Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησιάς τάχθηκε σήμερα με δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουικ, λέγοντας ότι θα δώσει μάχη στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, όπου αναμένεται ζωηρή συζήτηση όπως είπε, για να περάσουν οι απόψεις του.

«Είναι αναγκαίος ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησιάς γιατί θα συσπειρώσει μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε τη Δευτέρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης. 

«Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησιάς είναι σημαντικότερες από το όνομα των Σκοπίων» πρόσθεσε σημειώνοντας πάντως ότι μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός με τη συμφωνία της Εκκλησίας.

Τι θα κάνει η ΝΔ 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιταχθεί στην πρόταση για τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, παρότι ο κ. Τσίπρας θα την αξιοποιήσει προκειμένου να τον κατηγορήσει ότι εγκαταλείπει οριστικά τον χώρο της Κεντροδεξιάς. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει, όμως, πώς θα χειριστεί συνολικά την αναθεώρηση του Συντάγματος, εξετάζοντας δύο εναλλακτικές στρατηγικές. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή η πρώτη είναι να κινηθεί σε μια λογική συνολικής άρνησης διαλόγου με την κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι εντάσσει την αναθεώρηση στο εκλογικό παιχνίδι. Η δεύτερη, να ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης συγκεκριμένων διατάξεων, ώστε να διασφαλιστεί η υπερψήφισή της αλλαγής τους από τουλάχιστον 180 βουλευτές της παρούσας Βουλής. 

Έτσι, θα έχει τη δυνατότητα στη συνέχεια, ως πρωθυπουργός να τις μορφοποιήσει με βάση τις δικές του πολιτικές κατευθύνσεις, καθώς σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούν να υπερψηφιστούν από μόλις 151 βουλευτές από την επόμενη Βουλή.

Το χρονοδιάγραμμα

Σημειώνεται, τέλος, ότι η διαδικασία της αναθεώρησης θα συμπέσει σε μεγάλο βαθμό χρονικά με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές: Με το άνοιγμα της νέας συνόδου, τον Οκτώβριο, θα πρέπει να αναμένεται η κατάθεση της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια, συγκροτείται με απόφαση προέδρου της Βουλής Επιτροπή Αναθεώρησης, και με πρότασή του που εγκρίνεται από την Ολομέλεια, ορίζεται προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου της και την κατάθεση της έκθεσής της. Και αυτή η διαδικασία, δηλαδή η συγκρότηση της επιτροπής και η έναρξη λειτουργίας της εκτιμάται ότι θα γίνει το πολύ ως τις αρχές Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί τρίμηνη προθεσμία για την έκθεσή της.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 12:28