search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:43
MENU CLOSE

Τσίπρας για μεταναστευτικό: Δύσκολη Σύνοδος Κορυφής – Αποφύγαμε τα χειρότερα

29.06.2018 14:13
Τσίπρας: Ο Μάνος Ελευθερίου θα είναι μαζί μας για πολλές γενιές - Media

 

Για «δύσκολη Σύνοδο Κορυφής» έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του «πολεμικού» Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετανάστευση, αποδεχόμενος ότι η λύση που επιλέχθηκε απλώς αποτρέπει «τα χειρότερα».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «με την Γερμανία και την Ισπανία η Ελλάδα συμφώνησε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής. Σ’αυτό το πλαίσιο η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2.900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα», εξηγώντας παράλληλα, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιβαρυνθεί από επιστροφές προσφύγων και μεταναστών, και προσθέτοντας ότι «η Γερμανία θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα. Με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό».

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είχαμε μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής, ακριβώς γιατί δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αρχές και αξίες. Αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. (αλληλεγγύη, ουμανισμός, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο) δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28», προσθέτοντας ότι «στο τέλος καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν επιπτώσεις και στην ίδια την ταυτότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αντιπαράθεση

Κατά τον πρωθυπουργό, «χθες υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια Ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και σε εκείνες που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών», ενώ ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «από την πλευρά μας τονίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, να αφορά τόσο τις σχέσεις με τρίτες χώρες, τη διαχείριση των συνόρων, όσο και την εσωτερική διάσταση – να βασίζεται στις αξίες μας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τονίστηκε, μετά από δική μας παρέμβαση, η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα – την οποία έχει αναστείλει – και τη συμφωνία ΕΕ/Τουρκίας» και συμπλήρωσε ότι «συμφωνήθηκε ότι το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες τις Αφρικής με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης».

Άφησε, δε, αιχμές για τη στάση χωρών όπως η ομάδα του Βίσεγκραντ και η Αυστρία, ενώ έσπευσε να τονίσει ότι «ακόμα και η Ιταλία τάχθηκε στο τέλος με τις δικές μας θέσεις», ενώ σημείωσε με νόημα ότι «οι δυνάμεις που δεν θέλουν ευρωπαϊκές λύσεις έθεσαν συγκεκριμένα όρια στη συνεργασία μας σε επίπεδο 28. Συμφωνήσαμε οι υπόλοιποι – να προχωρήσουμε σε ένα πλέγμα συνεργασιών προκειμένου να εξασφαλίσουμε την διαχείριση των ροών με όρους που προστατεύουν τη Συμφωνία Σένγκεν».

Δε θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα 5 νησιά του Βορείου Αιγαίου
Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα στήριξης των 5 νησιών του Βορείου Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το πάγωμα του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
 
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η απόφαση αυτή δε σχετίζεται με τις αποφάσεις που πάρθηκαν χθες για την υλικοτεχνική ενίσχυση των νησιών, αλλά πρωτοβουλία που έχει πάρει ήδη ο πρωθυπουργός από την επίσκεψη Γιούνκερ στην Ελλάδα. «Είχα θέσει την ανάγκη η Ελλάδα να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά αυτά που σηκώνουν όλο το βάρος της προσφυγικής κρίσης» είπε και πρόσθεσε πως χθες «συζητήσαμε διεξοδικά και καταλήξαμε στον τρόπο που αυτό θα συμβεί , στις τεχνικές λεπτομέρειες. Σήμερα έδωσα εντολή, με ΠΝΠ προχωρούμε άμεσα σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη, άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές.
 
Αναφορικά με το διάστημα για το οποίο θα διαρκέσει αυτή η αναίρεση, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Για όσο διαρκεί η κρίση στα νησιά αυτά και για όσο είμαι πρωθυπουργός – απ όσο φαίνεται και τα δύο θα διαρκέσουν πολύ – δε θα υπάρξει άνοδος του ΦΠΑ».
 
Θετικές αντιδράσεις σοσιαλιστών και ΝΑΤΟ στη συμφωνία των Πρεσπών
Πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.
 
Επισήμανε ότι στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίστηκε, όπως και χθες στο πλαίσιο του PES, η συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ η οποία – μαζί με την συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ – «αναδείχθηκε ως εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας».
 
Σημείωσε ότι τα ίδια μηνύματα έλαβε και στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόσο στην κατ ‘ιδίαν συνάντησή τους όσο και στην ενημέρωση στη Σύνοδο, τόνισε ότι η γειτονική μας χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση».
 
Δυτικά Βαλκάνια
Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έλαβε για πρώτη φορά επίσημη πρόσκληση στη “Διαδικασία του Βερολίνου” και θα παραβρεθεί, μετά από πρόσκληση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, στις 10 Ιουλίου στο Λονδίνο.
 
Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 7 Ιουλίου, η χώρα μας θα υποβάλει αίτηση προκειμένου να συμμετάσχει στην κινεζική πρωτοβουλία 16+1 με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.
 
Ακόμη, είπε ότι στις 4 Ιουλίου διοργανώνεται η 4η Σύνοδος Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ πριν από λίγο υπέγραψε Συμφωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό του και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατασκευή του αγωγού IGB μέχρι το 2020.
 
«Η ΝΔ θα χάσει αν συνεχίζει να ποντάρει στην καταστροφή»
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη “μεγάλη επιτυχία” της απόφασης του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους, μια απόφαση με την οποία σβήνει και η τελευταία εστία φωτιάς στην Ευρωζώνη, όπως σχολίασε.
 
Υπογράμμισε τις θέσεις του για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν και μάλιστα με ταχύτερα απ’ το προγραμματισμένο, προκειμένου η ΕΕ να είναι έτοιμη εάν ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπίσει άλλες εστίες φωτιάς.
 
Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι αν η ΝΔ συνεχίζει να βάζει όλα της τα λεφτά στο μαύρο, να τζογάρει δηλαδή στο χρώμα της καταστροφής, στο τέλος θα τα χάσει όλα.
 
Όχι νέα hotspot στην Ελλάδα
Στο ερώτημα σχετικά με τα «εθελοντικά» κέντρα κράτησης ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι στην Ελλάδα δεν θα δημιουργηθούν άλλα hotspot. Στο μεταξύ, για το αν είναι αισιόδοξος για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη σε αυτούς που το επιθυμούν και το κατανοούν και σε αυτούς που το πολεμάν.
 
Εκτίμησε ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουν οι χώρες που το επιθυμούν και αυτές που δεν το επιθυμούν θα έχουν ενδεχομένως άλλες απώλειες. Γιατί, σχολίασε, δεν μπορείς να έχεις και τα οφέλη του Δουβλίνου και τα οφέλη του Σένγκεν.
 
«Κρατάμε τη θέση του ΔΝΤ ότι οι αγορές πλέον είναι ορθάνοιχτες»
Οι θέσεις του ΔΝΤ είναι γνωστές, η δημοσιονομική προσαρμογή βεβαίως έχει ολοκληρωθεί και αυτό το αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
 
Σχολίασε ότι η σημαντική είδηση από το ΔΝΤ σήμερα δεν είναι οι πάγιες απόψεις του, αλλά η δήλωσή τους ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα. Είπε ότι αυτό πρέπει να κρατήσουμε γιατί αυτό ανοίγει τον ορίζοντα της σταθερότητας και την ανάκτηση πολλών βαθμών ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση.
 
Για τους 2 έλληνες στρατιωτικούς
Ερωτηθείς για το θέμα των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και για το αν στην πρόσφατη επικοινωνία του με τον Ερντογάν ζήτησε ως αντάλλαγμα τους «8» ο πρωθυπουργός ανέφερε πως τον πήρε για να τον συγχαρεί και του είπε ότι ανεπίτρεπτο να υπάρχει αυτό το αγκάθι μεταξύ των δύο χωρών, «εμείς είμαστε προσηλωμένοι στις αρχές της καλής γειτονίας και του διαλόγου», Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ο Τούρκο πρόεδρος αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει (σ.σ. με τους «8»), ο Αλέξης Τσίπρας του απάντησε «όπως έπρεπε» αλλά, πρόσθεσε, ο Ερντογάν «δεν έκανε απόλυτα ευθύ παραλληλισμό των δύο θεμάτων» απλώς έθεσε και αυτό το θέμα στην ατζέντα μας. «Ο ίδιος μου είπε ότι καλύτερα να τα πούμε από κοντά στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:42