22/03/2019 23:31:22

Πέθανε ο Σαμίρ Αμίν

Πέθανε ο Σαμίρ Αμίν - Media

 

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ο μαρξιστής οικονομολόγος και διανοούμενος, Σαμίρ Αμίν. Ο Αμίν άφησε την τελευταία του πνοή στη Γαλλία όπου διέμενε, μετά από σοβαρή επιπλοκή από όγκο στον εγκέφαλο.

Κατά τη διάρκεια της πορείας του ο Σαμίρ Αμίν εξέδωσε περισσότερα από 30 βιβλία για τον καπιταλισμό και τον μαρξισμό, υποστηρίζοντας πάντα τους κοινωνικά πιο αδύναμους καθώς και τις ασθενέστερες χώρες έναντι των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Ο ίδιος είχε απευθύνει επανειλημμένα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό τα χρόνια των μνημονίων.

Γεννημένος στο Κάιρο της Αιγύπτου, ο Σαμίρ Αμίν σπούδασε στατιστική και οικονομικά στο Παρίσι. Εντάχθηκε στο γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, ωστόσο σύντομα κράτησε αποστάσεις από τη σοβιετική αντίληψη του μαρξισμού, προσεγγίζοντας μαοϊκούς κύκλους. Δίδαξε Οικονομικά στο Παρίσι καθώς και στο Ντακάρ, ενώ εξελέγη πρόεδρος του Φόρουμ των χωρών του Τρίτου Κόσμου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.