search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:40
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛΛ; Ιδού η απορία…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2034
23-8-2018
25.08.2018 03:00
sp2308kinall_0.jpg

 

Στροφή στο παρελθόν από τον φορέα της Κεντροαριστεράς εν όψει Σεπτεμβρίου

Η επιστροφή των στελεχών του Κινήματος Αλλαγής στη βάση τους από τις καλοκαιρινές διακοπές βρίσκει τον φορέα της Κεντροαριστεράς σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Σαν τον… Ηρακλή του μύθου, θα πρέπει να διαλέξει τον δρόμο που θα πάρει για να επιβιώσει με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους. Και το ερώτημα δεν είναι τόσο απλό: ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛΛ; Ιδού η απορία…

● Σε αυτό το ερώτημα στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντούν χωρίς περιστροφές: «ΠΑΣΟΚ βέβαια».

● Αυτό δεν σημαίνει ότι η ηγεσία του φορέα και οι «συνιστώσες» του εγκαταλείπουν το ΚΙΝΑΛΛ.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή, καθώς όλα δείχνουν ότι οι διαιρέσεις είναι περισσότερες από τους δεσμούς που συνέχουν το εγχείρημα και το ερώτημα είναι αν και ποιες από αυτές θα αναδειχθούν στην πορεία των πολιτικών πραγμάτων. Σε αυτή τη φάση η μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται ότι θα ενταθεί στην πορεία προς τις τρεις κάλπες του 2019 (Βουλή, Ευρωβουλή, Αυτοδιοίκηση), θεωρητικά διευκολύνει τα πράγματα.

Ωστόσο, μετά και την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛΛ, το «ΠΑΣΟΚ plus» που απέμεινε είναι υποχρεωμένο να κοιτάζει όλο και περισσότερο στο παρελθόν του όχι μόνο για να στοιχειοθετεί την πολιτική χρησιμότητά του, αλλά και για να προσελκύει πρώην ψηφοφόρους του που τα τελευταία χρόνια έχουν «εγκατασταθεί» στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΚΙΝΑΛΛ γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά τη λήξη των μνημονίων, θα αποδυθεί σε μια υπερπροσπάθεια προκειμένου να πείσει ευρέα λαϊκά στρώματα ότι είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να τα εκπροσωπήσει σε επίπεδο οικονομικών συμφερόντων. Πρόκειται για τα ίδια κοινωνικά στρώματα από τα οποία το ΚΙΝΑΛΛ περιμένει «επιστροφές» στην κάλπη.

«3 του Σεπτέμβρη να περνάς»

Το ΚΙΝΑΛΛ, από την πλευρά του, με αφορμή το κλείσιμο του κεφαλαίου των μνημονίων, το οποίο άνοιξε με το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας, έχει απόλυτη ανάγκη να υπενθυμίσει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που καθιέρωσαν το πάλαι ποτέ κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου στην πολιτική σκηνή.

Αυτός αναμένεται να είναι ο ένας από τους άξονες στους οποίους θα βασιστούν οι παρεμβάσεις του εν όψει της 44ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και η σχετική επιχειρηματολογία θα διατρέχει τόσο τις παρεμβάσεις των στελεχών του όσο και, σε έναν βαθμό, την κεντρική ομιλία της προέδρου του Φώφης Γεννηματά, η οποία θα εκφωνηθεί ελάχιστες ημέρες πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιό της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ θα πρέπει να πείσει για ποιο λόγο ο φορέας της Κεντροαριστεράς είναι πιο φερέγγυος και ικανότερος να στηρίξει τα λαϊκά στρώματα από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει επίσης να πείσει ότι η σφοδρή σύγκρουσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί «σκαλοπάτι» για τη Ν.Δ., αλλά ένα νέο πολιτικό πρόταγμα.

Προκειμένου να αποφύγει αυτού του είδους τις επικρίσεις, τις προηγούμενες μέρες ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου «σερβίρισε» το εξωπραγματικό σενάριο μιας συγκυβέρνησης της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ και με Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον… Κώστα Καραμανλή.

Το πρώτο δείγμα των διαθέσεων της κοινωνίας έναντι του ΚΙΝΑΛΛ θα δοθεί στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε ο φορέας και η ηγεσία του θα πρέπει να έχουν δώσει ένα απτό και κατανοητό «σήμα», αλλά και πειστικές πολιτικές απαντήσεις, τόσο για το στίγμα του όσο και για την προοπτική του.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 23:34