search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:01
MENU CLOSE

Έφερε θύελλα στο ασφαλιστικό: Παραχώρηση ενός πυλώνα του συστήματος σε ιδιωτικές εταιρείες ανήγγειλε ο Μητσοτάκης

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2037
6-9-2018
07.09.2018 03:00
asfal.jpg

 

Ο Σεπτέμβριος στην Ελλάδα έχει καθιερωθεί να είναι ο μήνας της οικονομίας, κυρίως λόγω της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Φέτος η άνοδος των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα όχι μόνο διότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, αλλά και επειδή για την αντιπολίτευση έχει ήδη αρχίσει η προεκλογική περίοδος.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζητάει επανειλημμένα εκλογές, άνοιξε το… «καλάθι» του προαναγγέλλοντας αλλαγές στο ασφαλιστικό με μείωση των εισφορών, αλλά και προϊδεάζοντας για το πρόγραμμα μείωσης των κρατικών δαπανών και της φορολογίας που θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

Με τη ΔΕΘ μπροστά μας, λοιπόν, ο πρόεδρος της Ν.Δ. σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha παρουσίασε στο (τηλεοπτικό και όχι μόνο) κοινό το σχέδιό του για το ασφαλιστικό. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου, τρεις πυλώνες στήριξης και είσοδος στο «παιχνίδι» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στην πλευρά της επικουρικής σύνταξης περιλαμβάνει η πρόταση της ηγεσίας της «γαλάζιας» παράταξης.

Ακόμη μίλησε για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς από το 20% στο 15% εντός τετραετίας, με βασικό όρο όμως ότι δεν θα υπάρξει διατάραξη της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Πάντως, οι συνεπείς και παλαιοί αναγνώστες του «Π» θα θυμούνται ότι η αρχική ιδέα αυτού του σχεδίου για το ασφαλιστικό είχε παρουσιαστεί πρώτη φορά την περίοδο 1993, επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, και είχε προκαλέσει την ενθουσιώδη αντίδραση των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και ταυτόχρονα αρκούντως «ενθουσιώδεις» και μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά των συνδικάτων…

Είσοδος ιδιωτών

Επιστρέφοντας στο σήμερα, ο Μητσοτάκης τόνισε πως το βασικό πρόβλημα του νόμου Κατρούγκαλου, εκτός των μειώσεων των συντάξεων και του επανυπολογισμού, είναι πως αποτελεί ένα σύστημα «το οποίο τελικά τιμωρεί την εργασία και είναι πάρα πολύ άδικο, κυρίως γι’ αυτούς οι οποίοι δουλεύουν περισσότερα χρόνια. Θα αλλάξουμε, λοιπόν, την ανταποδοτικότητα του συστήματος: Εάν δουλεύεις περισσότερο, θα παίρνεις περισσότερα πίσω. Αν δουλεύεις λιγότερο, θα παίρνεις λιγότερα πίσω».

Και εξηγώντας τη δική του πρόταση σημείωσε:

«Θα θεσμοθετήσουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε κεφαλαιοποιητικό δεύτερο κανόνα. Επικουρική σύνταξη. Για όλους τους νέους οι οποίοι μπαίνουν τώρα στο σύστημα, ένας ιδιωτικός αποταμιευτικός κουμπαράς τον οποίον δεν θα τον διαχειρίζεται υποχρεωτικά το κράτος θα λειτουργεί καλύτερα. Θα μπορούν να τον διαχειρίζονται και οι ιδιωτικές εταιρείες, πάντα με την εποπτεία του κράτους και με αυστηρούς κανόνες, ώστε ο νέος ο οποίος σήμερα μας ακούει και ο οποίος δεν πιστεύει πραγματικά ότι θα πάρει σύνταξη να γνωρίζει τουλάχιστον ότι, ως προς το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης, έχει ένα δικό του ατομικό κουμπαρά, τον βλέπει κάθε μήνα, τον βλέπει να τοκίζεται και γνωρίζει ότι αυτά τα χρήματα είναι δικά του».

Μιλώντας για την αλλαγή στο ύψος των εισφορών, ο Μητσοτάκης σημείωσε πως αυτό μπορεί να συμβεί «σε βάθος τετραετίας με μία πιο επιθετική μείωση τα πρώτα χρόνια, για να μπορέσει επιτέλους να χρησιμοποιηθεί αυτό το εργαλείο, για να πάρει μπροστά η οικονομία, υπό όμως έναν βασικό όρο: τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι «όλοι αναγνωρίζουμε σήμερα, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι οι υπερβολικά υψηλές εισφορές οδηγούν τελικά στην εισφοροδιαφυγή και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των ταμείων. Κανείς δεν θα σας πει το αντίθετο. Το δικό μου σχέδιο, λοιπόν, είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε εντός μίας τετραετίας τις κύριες εισφορές για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς από το 20% στο 15%.

Αυτός είναι ο στόχος και πιστεύω ότι με την αναπτυξιακή δυναμική που θα έχει η οικονομία και με το συνολικότερο πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών το οποίο θα δρομολογήσουμε, αλλά και με μία ανακατανομή στις προτεραιότητες του όποιου υπερπλεονάσματος, αυτόν τον στόχο μπορούμε να τον πετύχουμε. Άρα, μείωση των κύριων εισφορών για όλους από το 20% έως το 15%».

Σιωπή για Δημητριάδη

Αναφερόμενος στο θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον στενό συνεργάτη του και ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη και τη σχέση του με τον Αριστείδη Φλώρο της Energa, ο Μητσοτάκης απέφυγε μια εκτεταμένη απάντηση και περιορίστηκε σε ένα εξαιρετικά ολιγόλογο σχόλιο. «Ο κ. Δημητριάδης είναι αυτός που με την κατάθεσή του βοήθησε να φυλακιστεί ο κ. Φλώρος. Αυτό πιστεύω τα λέει όλα. Τα υπόλοιπα θα τα λύσει ο κ. Δημητριάδης με τον κ. Βαξεβάνη στη Δικαιοσύνη».

Για τη μήνυση που υπέβαλε ο Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης του «Documento», κατά της αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. Σοφίας Ζαχαράκη για συκοφαντική δυσφήμηση, ο Μητσοτάκης σχολίασε πως είναι πρωτοφανές να φθάνει περιπολικό έξω από τα γραφεία του κόμματος και να ζητείται η σύλληψή της αναπληρώτριας εκπροσώπου για ένα πολιτικό της σχόλιο.

Επιτέθηκε μάλιστα στην κυβέρνηση λέγοντας πως «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Εμείς κρίνουμε την πολιτική αντίδραση του κ. Βαξεβάνη, ο οποίος δεν είναι ένας απλός ιδιώτης, όπως τον χαρακτήρισε η κυβέρνηση αλλά είναι επί της ουσίας απολύτως ταυτισμένος με τον κ. Τσίπρα. Και είναι ο βραχίονας λάσπης που χρησιμοποιεί το Μαξίμου κάθε φορά που πρόκειται να επιτεθεί στη Ν.Δ., προσωπικά σε εμένα, την οικογένειά μου και τα στελέχη μου».

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 14:01