24/01/2020 19:09:21

Σπουδαία ανακάλυψη στην Αίγυπτο - Βρέθηκε άγαλμα Σφίγγας (Photos)

Σπουδαία ανακάλυψη στην Αίγυπτο - Βρέθηκε άγαλμα Σφίγγας (Photos) - Media

 

Ένα άγαλμα Σφίγγας, κατασκευασμένο από ψαμμόλιθο ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στην πόλη Ασουάν, στη νότια Αίγυπτο.

Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του BBC, το άγαλμα με κεφάλι ανθρώπου και σώμα λιονταριού, ήρθε στο φως, τη στιγμή που εργάτες φρόντιζαν για την άντληση υδάτων από το φαραωνικό ναό Κομ Όμπο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αρχαιοτήτων, το σπουδαίο αυτό εύρημα ύψους 38 εκατοστών και διαμέτρου 28 εκατοστών, πιθανόν να χρονολογείται από την ελληνιστική περίοδο και τη δυναστεία των Πτολεμαίων, που κυβέρνησαν την Αίγυπτο από το 305 πΧ μέχρι το 30 πΧ και την ρωμαϊκή κατάκτηση της Αιγύπτου.

Η Σφίγγα αντιπροσώπευε την βασιλική εξουσία στη φαραωνική Αίγυπτο συνδυάζοντας την σωματική δύναμη ενός λιονταριού με την ανθρώπινη εξουσία ενός βασιλιά. Η διασημότερη είναι η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας.

Ο γενικός διευθυντής του τμήματος αρχαιοτήτων του Ασουάν, Άμπντουλ Μονέιμ Σαϊντ, δήλωσε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες στη Σφίγγα για να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες για την προέλευσή της.

Αξιοσημείωτο πάντως, είναι το γεγονός ότι στον ίδιο ναό, βρέθηκαν πρόσφατα δύο ανάγλυφα από ψαμμόλιθο του βασιλιά Πτολεμαίου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.