21/10/2020 12:56:05

«Το πλοίο κινείται με πατέντες, είναι αναξιόπλοο και επικίνδυνο»: Ο μηχανικός του Εξπρες Σάμινα που παραιτήθηκε πέντε μέρες πριν τη τραγωδία

«Το πλοίο κινείται με πατέντες, είναι αναξιόπλοο και επικίνδυνο»: Ο μηχανικός του Εξπρες Σάμινα που παραιτήθηκε πέντε μέρες πριν τη τραγωδία - Media

 

«Το πλοίο κινείται τη ευθύνη του Α' Μηχανικού με πολλές πατέντες, κάνοντάς το αναξιόπλοο και επικίνδυνο προς κάθε επιβαίνοντα, ως και εστία μολύνσεως, ρυπάνσεως με κάθε είδους πετρελαιοειδή και λιπαντικών της θάλασσας του Αιγαίου.»

Αυτά κατήγγειλε, πέντε μόλις ημέρες πριν τη βύθιση του Εξπρές Σάμινα, ο Α/Β μηχανικός του πλοίου, Αναστάσιος Σορόκος. Κρίνοντας επικίνδυνες αλλά και απάνθρωπες τις συνθήκες εργασίας, ο Αν. Σορόκος υπέβαλε εγγράφως την παραίτησή του, με μία επιστολή που ανέφερε τα εξής:

«Προς Minoan Flying Dolphins Hellas Ferries:

Κύριοι, Κάπτεν και εκπρόσωποι της άνω Ναυτικής Εταιρίας του "Ε/Γ - Ο/Γ Express Samina" διά της παρούσης μου καταγγέλλω τη σύμβαση ναυτικής εργασίας η οποία βρίσκεται εν ισχύ από της 11ης Αυγούστου 2000 έως και σήμερον μεταξύ εμού και της Hellas Ferries. Οι λόγοι που με οδήγησαν στην καταγγελία της συμβάσεώς μου είναι οι κάτωθι:

Έχοντας στοιχεία - ντοκουμέντα διά την κατάσταση του πλοίου και ειδικότερα του μηχανοστασίου μεθ' όλων των αρμοδιοτήτων του, θεωρώ πως είναι άκρως επικίνδυνο να συνεχίσω να εργάζομαι - ταξιδεύω με αυτό. Ειδική υπηρεσία εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ως και του ISM μπορούν να διαπιστώσουν τα προαναφερθέντα μου.

Ένα δεύτερο θέμα και αυτό ουσιαστικό, είναι οι όροι εργασίας που τουλάχιστον σε παραπέμπουν σε άλλες εποχές, ξεχασμένες, που πρωταρχικό ρόλο παίζει ο αφέντης - επιστάτης και τα δουλικά του. Καταστάσεις ανεπίτρεπτες ζώντας όντως το 2000 μ.Χ. και θεωρώντας πως κοιτάμε εμπρός.

Απίστευτο και όμως αληθινό με πρωτεργάτη τον Α' Μηχανικό του πλοίου ως και πιθανούς συνεργάτες του στα γραφεία της εταιρίας Hellas Ferries.

Παίζεται ένα βρόμικο παιχνίδι ενάντια στο πλήρωμα μηχανής έχοντας ως όπλο την ανεργία που μαστίζει τον Πειραιά γενικότερα. Ένα από τα προς εκδούλευση θύματά τους είμαι και έχω σειρά εγώ, τουλάχιστον έτσι πιστεύουν.

(Το πλοίο κινείται τη ευθύνη του Α' Μηχανικού με πολλές πατέντες, κάνοντάς το αναξιόπλοο και επικίνδυνο προς κάθε επιβαίνοντα, ως και εστία μολύνσεως, ρυπάνσεως με κάθε είδους πετρελαιοειδή και λιπαντικών της θάλασσας του Αιγαίου). Διαχωρίζοντας τη θέση μου και τις ευθύνες μου και διά τους ως άνω λόγους ζητώ: Επειγόντως την αντικατάστασή μου, τα δεδουλευμένα μέχρι της αντικαταστάσεώς μου ως και αποζημίωση ενός μισθού που προβλέπει η Ελληνική Ναυτική Σύμβαση.

Λεπτομέρειες εάν ήθελε δοθούν είμαι διατεθειμένος και προς κάθε αρμόδια και υπεύθυνη διά την ασφάλεια του πληρώματος και όλων των επιβαινόντων.

Με εκτίμηση Α/Β Μηχανικός, του "Ε/Γ-Ο/Γ Express Samina"

Αναστάσιος Σορόκος ».

Πηγή: Ριζοσπάστης

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.