search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:48
MENU CLOSE

Δημοψήφισμα στα Σκόπια: Υπέρ του ΝΑΙ το 91,03% με καταμετρημένο το 30% των εκλογικών τμημάτων

30.09.2018 16:13
Ενώπιος Ενωπίω: Mε καλεσμένη τη Νατάσσα Μποφίλιου - Media

 

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 30% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ ψήφισαν το 90,94% και υπέρ του ΟΧΙ το 6,13%.

Η συμμετοχή μισή ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες ήταν στο 34,09%

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε μετά την ολοκληρωση του δημοψηφίσματος ότι αναμένει από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα, “διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα”, είπε ο Ζάεφ. 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.  Ο Ζόραν Ζάεφ είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. «Σέβομαι την ετυμηγορία όσων ψήφισαν» συνέχισε και κατέληξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είπε το “Ναι”

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η κίνηση των ψηφοφόρων για το δημοψήφισμα στα Σκόπια. Συμφωνα με την ΕΡΤ3 λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες το ποσοστό συμμετοχής άγγιζε το 36%. Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως η συμμετοχή θα είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα. Πάντως, με δεδομένο ότι οι εθνικιστές του VMRO έχουν αναδιπλωθεί στη γραμμή της αποχής, η συμμετοχή είναι αυτή που θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Συνολικά 1.806.336 ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα ενώ στις διπλωματικές και προξενικές αρχές στο εξωτερικό, δηλώθηκαν να ψηφίσουν 2.694 ψηφοφόροι. Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» και την Ελληνική Δημοκρατία;»

Καθοριστική σημασία έχει η βάση πάνω στην οποία θα μετρηθεί η αναγκαία συμμετοχή άνω του 50%. Οι εκλογικοί κατάλογοι διαμορφώθηκαν το 2002 και έκτοτε δεν έχουν ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνουν το υψηλό ποσοστό της μετανάστευσης, το οποίο θα προσμετρηθεί στο ποσοστό της αποχής.

 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προσήλθε σήμερα το πρωί στο εκλογικό κέντρο για να ασκήσει το εκλογικό του δικαιώμα συνοδευόμενος από τον γιο του Ντούσκο.

Δείτε ζωντανά τη Σκοπιανή τηλεόραση 1TV να μεταδίδει τα αποτελέσματα 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 09:46