search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:25
MENU CLOSE

Ο Καμμένος «πυροβολεί», το Μαξίμου εμμένει στην εκεχειρία

13.10.2018 07:59
Ο Καμμένος «πυροβολεί», το Μαξίμου εμμένει στην εκεχειρία - Media

 

Ξεκινούν οι εργασίες της κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς τα μηνύματα που θα στείλει μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον Πάνο Καμμένο.

Αν και το μήνυμα που βγήκε από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το απόγευμα της Πέμπτης ήταν να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι και να μη δοθεί καμία συνέχεια, το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» (ΕΦΣΥΝ) ερέθισε τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος «πήρε το όπλο του» και άρχισε τα «πυρά» με τουίτ προς πάσα κατεύθυνση.

Ειδικότερα, ο Πάνος Καμμένος από τις ΗΠΑ που βρίσκεται αντέδρασε στην πληροφορία της ΕΦΣΥΝ ότι σε τηλεφώνημα που έγινε με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα μετά το θόρυβο που προκάλεσαν οι προτάσεις του για τις βάσεις και το plan B για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος ήταν απολογητικός. Ο υπουργός Άμυνας διέψευσε το τηλεφώνημα κατηγορώντας την ΕΦΣΥΝ για ψεύδη σε βάρος του, ενώ επέμεινε για τις βάσεις σε Λάρισα Βόλο, Αλεξανδρούπολη λέγοντας ότι ήδη λειτουργούν. Αφού ήδη λειτουργούν «τι πήγε να τάξει στους Αμερικάνους; Κάτι που ήδη έχουν; Ας μην υποτιμά τη νοημοσύνη μας» απάντησε μεταξύ άλλων η ΕΦΣΥΝ, επιμένοντας παράλληλα ότι η πληροφορία για το τηλεφώνημα είναι πλήρως διασταυρωμένη.

Σε επόμενο τουίτ του, στο μεταξύ, ο Πάνος Καμμένος ανάρτησε δημοσίευμα που κάνει λόγο για συμφωνία Τσίπρα – Τραμπ σχετικά με τις βάσεις, ενώ στο τέλος επιτέθηκε και στον Νίκο Βούτση που αντέδρασε αναφορικά με το εναλλακτικό σχέδιο για τα Σκόπια.

Σημειωτέον, από ούτε από πλευράς Μαξίμου επιβεβαιωνόταν χθες το τηλεφώνημα.

Η επίθεση ως άμυνα … του υπουργού Άμυνας

Στο μεταξύ, ενώ εξαιτίας της στάσης Καμμένου ξανανοίγει στο ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση περί του κύκλου της κυβερνητικής συνεργασίας που έχει τελειώσει και χρειάζεται επανεξέταση, χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ενθάρρυνε το σενάριο της αλλαγής κυβερνητικού εταίρου μέχρι τις εκλογές, στη βάση ενός μίνιμουμ πολιτικού προγράμματος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της «προοδευτικής αντιπολίτευσης».

Συμπληρωματικά σε αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς Μαξίμου πολλές φορές έχει τονιστεί αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι η κοινοβουλευτική αριθμητική βγαίνει, οπότε περνάει και χωρίς τον Πάνο Καμμένο.

Ενδεχομένως, η σφοδρότητα των αντιδράσεων του Πάνου Καμμένου παρόλο που το Μαξίμου κρατά εξαιρετικά χαμηλά τους τόνους, είναι απάντηση στο μήνυμα που εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ «μπορούμε και χωρίς τον Πάνο Καμμένο».

Πάντως, δεδομένου ότι το Μαξίμου επουδενί δεν θέλει να δημιουργήσει εικόνα κρίσης, ως εκ τούτου υποστηρίζει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη συνεργασία με τον Καμμένο και αυτή θα συνεχιστεί κανονικά με ορίζοντα τον Μάρτιο (και βλέπουμε), το πιθανότερο είναι ότι η παρούσα κόντρα θα μαζευτεί και θα «μπαλωθεί».

Συναγερμός

Όμως, στο Μαξίμου έχει σημάνει πλέον συναγερμός, διότι είναι σαφές ότι οι κινήσεις Καμμένου, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και ξέφυγαν τελείως από το επίπεδο των προβληματικών για την συγκυβέρνηση δηλώσεων και «απειλών» που όμως έμεναν μέχρι στιγμής στο επίπεδο της επικοινωνίας και της πολιτικής ρητορικής.

Πλέον ο υπουργός Άμυνας δείχνει να χαράσσει προσωπική στρατηγική για την προσωπική του επιβίωση, εκθέτοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του στην Αμερική ο ίδιος κινήθηκε σε μια γραμμή δικαιολόγησης σύμφωνα με την οποία τα όσα είπε για το εναλλακτικό σχέδιο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ δεσμεύουν τον ίδιο ως κυβερνητικό εταίρο και μόνο, όσο για τις βάσεις όπως είπαμε επέμεινε.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί ως προς την άμεση διαχείριση της κρίσης αυτής είναι αν όταν επιστρέψει ο Πάνος Καμμένος από τις ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί συνάνητηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, και τι χαρακτήρα θα έχει αυτή:

Θα προβληθεί ως μια απλή ενημέρωση Καμμένου για τις επαφές που είχε κατά την επίσκεψή τους στις ΗΠΑ ως υπουργός Άμυνας ή θα έχει τον χαρακτήρα απόδοσης εξηγήσεων στον πρωθυπουργό και εκτόνωσης με ανανέωση της δέσμευσης στην κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:24