search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:19
MENU CLOSE

Βερναρδάκης: Οποιαδήποτε διαφορετική άποψη στη Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό 

18.10.2018 08:24
Βερναρδάκης: Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτός ο πανικός με την υπόθεση Novartis - Media

 

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει ο ίδιος το ΥΠΕΞ για να δείξει ότι μία γραμμή υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει η κυβέρνηση για την Συμφωνία των Πρεσπών, οποιαδήποτε προσωπική διαφορετική άποψη έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ίδιο και την κεντρική γραμμή, δεν είναι πια ζήτημα χαρακτήρα αλλά κεντρικής πολιτικής επιλογής, ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5. 

Ο κ. Βερναρδάκης ξεκίνησε λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ανέμενε μία παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά «μέχρι την ώρα του υπουργικού» συμβουλίου, όπου «δεν ακούστηκαν τρομερά βαριά πράγματα, ή κάτι εκτός ελέγχου. Υπήρξε μία προσωπική αντιπαράθεση, σε λάθος χρόνο και λάθος χώρο», όπως εκτίμησε, «μετατίθεται μία αντίθεση, από το πολιτικό σε ζητήματα με έντονο χαρακτήρα προσωπικής αντιπαράθεσης».
 
Χαρακτήρισε παράλληλα «πολύ επιφανειακή ανάγνωση» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου περί «ομηρείας Τσίπρα» από τον Π. Καμμένο, «ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε μία παραίτηση και έκανε μία πολιτική κίνηση που δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτικό ερωτηματικό για την κυβέρνηση στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και του προσανατολισμού που έχει … εάν ο πρωθυπουργός ήταν όμηρος οποιουδήποτε δεν θα έκανε την κίνηση της ανάληψης του υπουργείου Εξωτερικών».
 
Ο κ. Βερναρδάκης επανέλαβε ότι «όλες οι προσωπικές στρατηγικές (κάτι που απευθύνεται σε όλο το υπουργικό συμβούλιο, όχι κατά βάση στον υπουργό Εξωτερικών) δεν έχουν θέση στην κυβέρνηση. Υπάρχει πλάνο και προγραμματισμός, προσδιορίζουμε την μεταμνημονιακή περίοδο, νομοθετούμε ό,τι πρέπει και ό,τι έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών παραμένουμε αταλάντευτοι χωρίς εναλλακτικό σχέδιο. Δεν υπάρχει πιο πολιτική απάντηση και το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα τάχθηκε υπέρ αυτής της γραμμής ως επίσημης κυβερνητικής γραμμής, πάνω στην οποία θα αντιμετωπίσουμε τις όποιες διαφωνίες».
 
Για το κατά πόσο οι τελευταίες εξελίξεις είναι οιωνός κυβερνητικής κρίσης όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει για επικύρωση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ο ίδιος σημείωσε ότι «προφανώς υπάρχει διαφωνία ορισμένων -αν και δεν ξέρω πόσο, πραγματικά πρέπει να το δούμε- από τα συμμαχικά σχήματα, κυρίως από τους ΑΝΕΛ. Αυτό θα το διαχειριστούμε με υπευθυνότητα όταν έρθει η ώρα, δεν τίθεται θέμα υπονόμευσης του κυβερνητικού έργου, υπάρχει σαφής δέσμευση και δήλωση».
 
«Ταυτόχρονα», συνέχισε ο κ. Βερναρδάκης, «αποσαφηνίστηκε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την εφαρμογή της … το σήμα που δίνεται με την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη … ο πρωθυπουργός δεν καλείται να διαλέξει ανάμεσα σε δύο πολιτικές. Είναι σαφές, διαλέγει και επισημοποιεί την πρώτη πολιτική».
 
Επαναλαμβάνοντας την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, τόνισε ότι «προσωπικές αντιπαραθέσεις μπορούν και είναι θεμιτό να υπάρχουν … όταν όμως λαμβάνουν διαστάσεις που αφορούν την κυβερνητική πολιτική, είναι προφανές ότι όποιος δεν συμφωνεί, μπορεί να “κατέβει από το τρένο”. Είναι θεμιτή, δημοκρατική, ανεκτή αυτή η επιλογή, δεν είναι ανεκτή η υπονόμευση της κυβέρνησης την στιγμή που υπάρχει διαβεβαιωμένη κυβερνητική πολιτική».
 
Απέρριψε εξάλλου σαφώς οποιοδήποτε σενάριο περί πολιτικών εξελίξεων που θα οδηγούσαν σε απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας, λέγοντας χαρακτηριστικά «όχι, δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα … Ο Ν. Κοτζιάς ήταν ένας πολύ πετυχημένος υπουργός Εξωτερικών, αυτό του το αναγνωρίζουν όλοι. Το λάθος που έκανε είναι ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή, που η Συμφωνία των Πρεσπών ολοκληρώνεται με τεράστιο δικό του μερίδιο συμβολής, διαλέγει να παραιτηθεί προβάλλοντας στοιχεία περισσότερο προσωπικής ευθιξίας. Φαίνεται ότι είναι ένας άνθρωπος εξαιρετικά έντιμος, τόσο ώστε να μπορεί για ένα προσωπικό θέμα ή αντιπαράθεση να φτάνει στο όριο μίας παραίτησης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σκεφτεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που σκεφτόμαστε συλλογικά στην Αριστερά».
 
«Διαφορές χαρακτήρα ή τρόπου έκφρασης πολιτικών υπάρχουν, αυτό είναι μία καθημερινότητα, όχι μόνο στην πολιτική ή τις κυβερνήσεις, αλλά και στις οικογένειες, τις δουλειές, τους χώρους εργασίας κ.ο.κ. Πολλές φορές φτάνουμε σε κάποια όρια και εκεί είναι μία κρίσιμη στιγμή. Εκεί είναι και το πρόβλημα της αντιπαράθεσης που, επειδή γίνεται σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που της αναλογούν», είπε ο κ. Βερναρδάκης. 
 
Ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ δύο πολιτικών επιλογών. Ο Π. Καμμένος δεσμεύτηκε στο υπουργικό συμβούλιο … ότι προσωπικά σέβεται και τιμά την συμφωνία με τον πρωθυπουργό και παρότι καταθέτει διαφωνία δεσμεύεται πολιτικά σε ένα σχέδιο. Άρα στην πραγματικότητα δεν έχουμε δύο πολιτικά σχέδια και ο Τσίπρας ή η κυβέρνηση ή το υπουργικό διαλέγουν … αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας … γι’ αυτό και στο πιο συμβολικό επίπεδο, για να μην σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να σηματοδοτεί κάτι άλλο που δεν μας λένε, ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο ίδιος το ΥΠΕΞ, για να δείξει ότι μία γραμμή υπάρχει και αυτή θα υπηρετήσει η κυβέρνηση και πραγματικά, οποιαδήποτε προσωπική διαφορετική άποψη μπορεί να υπάρχει έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την κεντρική γραμμή, δεν είναι πια ζήτημα χαρακτήρα αλλά κεντρικής πολιτικής επιλογής».
 
Εκτίμησε επίσης ότι «οι τόνοι προφανώς θα πέσουν, γιατί θα γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνηση βεβαίως είχε να αντιμετωπίσει μία διαφορετική στάση του Π. Καμμένου στο ζήτημα, αλλά αυτό ξεκαθαρίστηκε με δημοκρατικό τρόπο, έγιναν οι απαραίτητες αυτοκριτικές και εκεί θα πρέπει να σταματήσει το ζήτημα, γιατί σηματοδοτήθηκε η εμπιστοσύνη σε μία πολιτική» και επανέλαβε ότι «είναι λυπηρό να παραιτείται ο Ν. Κοτζιάς την στιγμή που δεν αμφισβητείται η πολιτική του».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 07:14