search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:38
MENU CLOSE

Σόιμπλε: Παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα

31.10.2018 14:23
Σόιμπλε: Παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα - Media

 

«Οι Έλληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle.

κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στη διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση η Κομισιόν αποφάσισε για πρώτη φορά να απορρίψει έναν εθνικό προϋπολογισμό, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έκανε έναν παραλληλισμό με την Ελλάδα.

«Θα χαιρόμουν αν όλοι αυτοί που τα λένε σήμερα αυτά για την Ιταλία με είχαν στηρίξει όταν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους Έλληνες ότι πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πιέσεις που δεχόταν από το γερμανικό κοινοβούλιο για τη χώρα μας.

«Η κατηγορία στο κοινοβούλιό μου ήταν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Και αυτό ήταν αλήθεια διότι οι Έλληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες. Ωστόσο όλα αυτά τα κάναμε με τον κατάλληλο τρόπο».

Σχολιάζοντας το θέμα των ημερών στη Γερμανία, με την προαναγγελθείσα αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την προεδρία της CDU, τόνισε:

«Πιστεύω ότι έλαβε τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή. Λόγω των διδαγμάτων της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, η θέση ενός εκλεγμένου καγκελαρίου στο Σύνταγμά μας είναι πολύ ισχυρή. Ένας εκλεγμένος καγκελάριος μπορεί να αποπεμφθεί παρά τη θέλησή του μόνον εάν η πλειοψηφία της γερμανικής Βουλής εκλέξει άλλο καγκελάριο. Και, με όλο το σεβασμό, υπό τις παρούσες συνθήκες στην Bundestag αυτό θα ήταν αδιανόητο. Η θέση της λοιπόν είναι ισχυρή λόγω του Συντάγματος».

Ακολούθως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι η μάχη της διαδοχής της Μέρκελ έχει ήδη ξεκινήσει, προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν θα είναι τόσο «αιματηρή» όσο προβλέπουν οι αναλυτές.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να διολισθήσει ποτέ ξανά στον εθνικισμό. «Ναι, είμαι απολύτως βέβαιος. Έχουμε ένα 13% περίπου (σσ. ποσοστό του AfD στις τελευταίες εκλογές). Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 87% σκέφτεται διαφορετικά. Πιστεύω ότι άλλες χώρες θα ήταν ευτυχείς εάν τα ακροδεξιά τους κόμματα λάμβαναν μόλις 13%».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 22:36