search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:10
MENU CLOSE

Ιερώνυμος: Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση για συμφωνία (video)

07.11.2018 11:39
Ιερώνυμος:  Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση για συμφωνία (video)  - Media

 

«Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση συμφωνίας», διεμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά το πέρας των εργασιών της Ιεράς. «Χωρίς να είναι σύμφωνοι οι ιερείς και οι αρχιερείς δεν θα γίνει απολύτως τίποτα», τόνισε, σε μια προσπάθεια να κατευνάσι τους ιερείς.

«Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα;», αναρωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και πρόσθεσε:

«Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε».

«Τι έγινε χθες; Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Συνοδικό Μέγαρο όπου συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, υπό την προεδρία του Μακ. Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, η Ιεραρχία θα συγκληθεί τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να συζητήσει το προτεινόμενο σχέδιο για την μισθοδοσία του κλήρου.

Η ημερομηνία της σύγκλησης της Ιεραρχίας θα οριστεί από τον Αρχιεπίσκοπο τις επόμενες μέρες. Εως τότε θα περιμένει η Εκκλησία να πάρει στα χέρια της χειροπιαστά τις όποιες προτάσεις που θα έλθουν από κυβερνητικής πλευράς προκειμένου να τις επεξεργαστεί η Ιεραρχία και να αποφανθεί.

Για’ υτό και δεν ορίστηκε σήμερα η Ιεραρχία για να είναι έτοιμα όλα, ώστε να μην βρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιεραρχία προ εκπλήξεων.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

Μετά τη χθεσινή συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και το εκδοθέν Ανακοινωθέν, η Ιερά Σύνοδος ανακοινώνει τα εξής:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:
(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,
(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,
(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,
(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και
(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 13:10