search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:07
MENU CLOSE

Διχασμένο Κογκρέσο και στη μέση ο Τραμπ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2046
8-11-2018
08.11.2018 04:00
757817_2-1.jpg

 

Αν υπάρχει ένα πρώτο συμπέρασμα από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, αυτό είναι ότι στην Αμερική η πολιτική ζωή ετοιμάζεται να ζήσει ενδιαφέρουσες εποχές, καθώς το Κογκρέσο, μέχρι το πρωί της Τρίτης πλήρως στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, πλέον, κόπηκε στα δύο, με τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τους Ρεπουμπλικάνους να ισχυροποιούν τον έλεγχό τους στη Γερουσία. Για την ιστορία, όλες οι προβολές μιλούν για 220 Δημοκρατικούς βουλευτές (έναντι 199 Ρεπουμπλικάνων) και για περισσότερους από 51 Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές.

Διχασμός

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται ύστερα από μια σκληρή και πικρή μάχη των δύο κομμάτων σε όλα τα επίπεδα, στο κέντρο της οποίας βρισκόταν η προεδρία των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Για τους Δημοκρατικούς ο στόχος της ανάκτησης της κυριαρχίας στο Κογκρέσο επιτεύχθηκε μόνο κατά το ήμισυ, καθώς πλέον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσει σχέδιο του Τραμπ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η ενισχυμένη παρουσία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία εγγυάται ότι ούτε οι Δημοκρατικοί θα μπορούν να ελέγξουν την πορεία των πραγμάτων στις ΗΠΑ.

Στην ουσία, εκ του αποτελέσματος μπορεί κάποιος να πει ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι (εξ ου και ο τίτλος…), ωστόσο, ένα δεύτερο συμπέρασμα από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ότι η Αμερική παραμένει βαθύτατα διχασμένη: οι πόλεις και τα ανώτερα οικονομικά στρώματα έστειλαν στη Βουλή νέα πρόσωπα από το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ η επαρχία και οι εργάτες συνέχισαν να στηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους και – κατ’ επέκταση – τον Τραμπ.

Χαστούκι

Προφανώς, το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών αποτελεί χαστούκι για τον Τραμπ, ο οποίος βλέπει για πρώτη φορά εμπράκτως το εκλογικό σώμα να αποδοκιμάζει την πολιτική του. Επίσης, πλέον γνωρίζει ότι θα πρέπει να κινηθεί σε άγνωστα νερά, καθώς η Βουλή δεν θα είναι «δική» του, ώστε να μπορεί είτε διά της ευγένειας είτε και μέσω… bullying να τη φέρνει στα μέτρα του.

Από την άλλη, πάντως, η ενίσχυση των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία του επιτρέπει στα δύο χρόνια μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επιρροή των συντηρητικών στο Ανώτατο Δικαστήριο, όπου έχει ήδη διορίσει δύο μέλη. Επίσης, οι νίκες Ρεπουμπλικάνων τους οποίους ο ίδιος υποστήριξε με «εμπρηστική» ρητορική (κυρίως κατά των μεταναστών) πιθανόν θα τον εμποδίσει να δει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα και να μετριάσει τις κορώνες του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τραμπ είναι σε έξαλλη κατάσταση με τον πρόεδρο της Βουλής, Πολ Ράιαν, τον οποίο και θεωρεί προσωπικά υπεύθυνο για την απώλεια του σώματος. Είναι κι αυτό μια ένδειξη της κατεύθυνσης που θα πάρουν τα πράγματα εφεξής, αν και ο Πρόεδρος επικοινώνησε με την επικεφαλής των Δημοκρατικών βουλευτών Νάνσι Πελόζι προκειμένου να τη συγχαρεί για την επικράτησή τους στη Βουλή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:03