search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:02
MENU CLOSE

Νέα μοντέλα συνδικαλισμού – Διαδίκτυο και social media αυξάνουν τις δυνατότητες στη διεκδίκηση δικαιωμάτων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2046
08/11/2018
13.11.2018 04:00
Πόλεμος μεταξύ Google και ΜΜΕ - Media

 

Διαδίκτυο και social media αυξάνουν τις δυνατότητες στη διεκδίκηση δικαιωμάτων

Τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά στον χώρο της εργασίας. Ξαφνικά πολλά από τα σεξιστικά και ρατσιστικά αστεία που συχνά έκαναν στελέχη εταιρειών θα μπορούσαν να αποτελέσουν αιτία απομάκρυνσής τους από τη θέση τους. Ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων απολύθηκε, υποβιβάστηκε ή τιμωρήθηκε με άλλο τρόπο για την ίδια συμπεριφορά.

Με το κίνημα #MeToo κάθε δείγμα κακής συμπεριφοράς – όχι μόνο πρόσφατης, αλλά και παλιότερης – μπορεί να έχει επιπτώσεις στις προοπτικές απασχόλησης και το προφίλ του εργαζομένου.

Αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή. Οι εργαζόμενοι που συχνά θεωρούνταν δεδομένοι συσπειρώθηκαν σε μέρη όπως η Google και το Amazon και εναντιώνονται στις αποφάσεις των εταιρειών – κολοσσών.

Πρόσφατα, σε εκδήλωση εργαζομένων στην Amazon, υπάλληλοι τάχθηκαν κατά των προσπαθειών της επιχείρησης να πουλήσει τη δυνατότητα αναγνώρισης προσώπου στις αστυνομικές αρχές.

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τους υπαλλήλους της Google που διαμαρτυρήθηκαν και σταμάτησαν τη συνεργασία της με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ενώ οι υπάλληλοι του Facebook εξέφρασαν την οργή τους για ανώτατο στέλεχος της εταιρείας που στήριξε υποψήφιο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες να απομακρυνθεί από τη θέση του προέδρου ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Νέες δομές

Η δομή της εξουσίας στον εργασιακό χώρο αλλάζει και αν οι διοικήσεις των εταιρειών δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, θα υπάρξει η άνοδος μιας νέας και πολύ ισχυρότερης ομάδας συνδικάτων που δεν θα βασίζεται σε παλιές δομές, αλλά στη δύναμη των social media.

Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων σε διάφορες βιομηχανίες ήταν το «δάχτυλο» που πάτησε τη σκανδάλη για τη μετατόπιση της εξουσίας από τη διοίκηση στο προσωπικό. Σε πολλές βιομηχανίες υπάρχουν συνδικάτα με τα οποία οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα αιτήματά τους και υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους. Έτσι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν ένα όπλο αλλαγής για τους εργαζομένους αυτούς.

Ωστόσο, στην αγορά της τεχνολογίας, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς τα συνδικάτα είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Κι αυτό το γεγονός από μόνο του ανάγκασε τους εργαζομένους τεχνολογικών εταιρειών να λειτουργήσουν αυτόνομα ενάντια στην κακή μεταχείρισή τους.

Είναι γεγονός ότι ανάμεσα στους σύγχρονους εργαζομένους που έχουν ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία εργασίας, υπάρχουν και κάποιοι που αργούν να συμμορφωθούν στους κανόνες του νέου χώρου εργασίας τους. Με τις ελλείψεις που υπάρχουν στις ειδικεύσεις, όμως, οι τεχνολογικές επιχειρήσεις δεν είναι τόσο πρόθυμες να απολύσουν ούτε να επιπλήξουν έντονα τους εργαζόμενους από φόβο ότι θα τους χάσουν και θα μείνουν πίσω στις επιδόσεις τους.

Γενικότερα, επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός ότι είτε η επίπληξη είτε η απόλυση ίσως να οδηγήσουν σε συντονισμένη και δημόσια αντίδραση μέσω των social media, η οποία θα μπορούσε να στοιχίσει ακριβά στο στέλεχος ή τον διευθυντή της εταιρείας που προκάλεσε το συμβάν.

 

Η νέα τάξη συνδικάτων

Τα υπάρχοντα σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικά σήμερα, ακόμη και στην Ελλάδα. Αφενός γιατί αρκετοί από τους εργαζομένους δουλεύουν με «μαύρα» και δεν μπορούν να εγγραφούν σε αυτά και αφετέρου γιατί δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στα ταμεία τους. Οπότε, δεν υπάρχει επαρκής συσπείρωση των εργαζομένων.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι σε τεχνολογικές εταιρείες έχουν αρχίσει να ακολουθούν ένα πολύ διαφορετικό μονοπάτι, τα social media. Γνωρίζουν πώς να τα χρησιμοποιήσουν στις δράσεις τους τόσο για να τις συντονίσουν όσο και για να έχουν πολύ ευρύτερο αντίκτυπο.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει μεγάλη προσπάθεια οργάνωσης. Αλλά ό,τι έχει γίνει, έχει επηρεάσει εντυπωσιακά τις πολιτικές των εταιρειών στις οποίες απευθύνονται, δημιουργώντας την εντύπωση ότι εάν οι ομάδες των εργαζομένων συντονιστούν και ζητήσουν την προστασία της εκάστοτε κυβέρνησης, θα είχαν περισσότερη δύναμη από ό,τι κάθε παραδοσιακό συνδικάτο είχε εδώ και χρόνια.

Τα social media λειτουργούν ως τεράστιος μοχλός δυνάμεων και μπορούν να υπονομεύσουν στελέχη εταιρειών, να οδηγήσουν σε μποϊκοτάζ και ακόμη και να προκαλέσουν την παρέμβαση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Έτσι, μια νέα μορφή εξουσίας βρίσκεται σε άνοδο και αυτή τη φορά βρίσκεται στα «χέρια» των εργαζομένων. Αυτή η εργατική δύναμη εμφανίζεται επί του παρόντος χαλαρά συντονισμένη, αλλά είναι αρκετά ισχυρή ώστε να επηρεάσει σημαντικούς διευθύνοντες συμβούλους, όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ (Facebook) και ο Τζεφ Μπέζος (Amazon).

Αν αυτές οι ομάδες συντονιστούν και επιδιώξουν την προστασία της κυβέρνησης ως συνδικάτα, θα μπορούσαν να μετατοπίσουν τις ισορροπίες της εξουσίας στις επηρεαζόμενες επιχειρήσεις. Έτσι, η εξουσία, υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι, θα ήταν δυνατόν να περάσει από τη διοίκηση στους εργαζομένους.

Αυτή η αισιόδοξη άποψη, ωστόσο, ίσως να υποτιμά τη δύναμη της διοίκησης, των μετόχων και των διασυνδέσεων που αυτές έχουν με την πολιτική εξουσία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:01