search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:47
MENU CLOSE

Πυρά Βενιζέλου για τη συνταγματική αναθεώρηση: Fake news του Τσίπρα τα περί άρθρου 86

28.11.2018 16:31
Πυρά Βενιζέλου για τη συνταγματική αναθεώρηση: Fake news του Τσίπρα τα περί άρθρου 86 - Media
 
Το διαβόητο άρθρο 86 του Συντάγματος, περί «Δίωξης κατά μελών της Κυβέρνησης» (σ.σ. περί ευθύνης υπουργών, όπως έχει γίνει πιο γρνωστό) ή, για την ακρίβεια, την αναθεώρησή του, η οποία έγινε επί υπουργίας του το 2001 υπερασπίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
 
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ και του τότε Συνασπισμού απείχαν από την σχετική ψηφοφορία το 2001 και δεν έμειναν στην αίθουσα είτε να καταψηφίσουν το άρθρο είτε να ψηφίσουν παρόν, ενώ, όσον αφορά στα υπόλοιπα κόμματα, είπε ότι «είχαν ψηφίσει όλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μαζικά εκτός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη». Μάλιστα στρέφοντας τα βέλη του στους ΑΝΕΛ τόνισε ότι το άρθρο 86 το «είχαν ψηφίσει πανηγυρικά» και ο κ. Καμμένος και ο κ. Σγουρίδης και η κ. Κόλλια Τσαρουχά, ενώ σημείωσε με νόημα ότι κατά την αναθεώρηση του 2008 κανείς δε ζήτησε να αλλάξει το άρθρο αυτό.
 
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι υπήρχε πλήρης συνείδηση των μεγάλων αλλαγών που επέφερε η αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος και απαριθμόντας μερικές από αυτές είπε ότι «καταργήθηκαν τα ιδιώνυμα εγκλήματα καταργήθηκε η προανακριτική επιτροπή, αντικαταστάθηκε από επιτροπή απλής προκαταρκτικής εξέτασης ενώ συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας πενταμελές δικαστικό συμβούλιο που καταλήγει σε έκδοση παραπεμπτικού η απαλλακτικού βουλεύματος. Καταργήθηκαν οι κατηγοροι βουλευτές και αντικαταστάθηκαν από μέλος της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται. Άλλαξε η σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου με τη συμμετοχή και συμβούλων της επικρατείας».
 
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέκη Τσίπρα, ότι τα fake news γύρω από την χρήση του άρθρου 86 και τα προβλήματα που προκαλεί τα έχει καλλιεργήσει κατά κύριο λόγο εκείνος. Η ομιλία του κ. Βενιζέλου κατέληξε σε κόντρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος και τον κάλεσε να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, προκαλώντας την έκρηξη του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
 
«Κύριε Παρασκευόπουλε εκτίθεστε με τις παρεμβάσεις που κάνετε», είπε ο κ. Βενιζέλος για να λάβει την απάντηση ότι «εφαρμόζω τον νόμο έστω κι αν εκτίθεμαι. Ηρεμήστε». Ωστόσο ο κ. Βενιζέλος συνέχισε λέγοντας: «Ηρεμήστε εσείς αν δε σας αρέσουν αυτά που ακούτε», με τον κ. Παρασκευόπουλος να τον καλεί να ολοκληρώσει και να αφήσει τις «.ψυχολογικές συμβουλές». Τότε ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει «συνταγματική αναθεώρηση με πολιτικό κυνισμό χωρίς συνταγματικό έρεισμα. Ετσι αναθεώρηση του Συντάγματος δεν γίνεται».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:47