search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:45
MENU CLOSE

Κυβέρνηση: Αντεπίθεση διαρκείας ως την κάλπη – Τα προεκλογικά διλήμματα που οικοδομεί η κυβέρνηση

29.11.2018 04:00
Κυβέρνηση: Αντεπίθεση διαρκείας ως την κάλπη - Τα προεκλογικά διλήμματα που οικοδομεί η κυβέρνηση - Media

 

Με γενναίο κοινωνικό «πακέτο» ύστερα από οκτώ χρόνια μνημονιακής λιτότητας και με τα σκάνδαλα των προηγούμενων κυβερνήσεων χτίζει σταδιακά η κυβέρνηση τα προεκλογικά διλήμματα.

Χτες ο πρωθυπουργός αναβάθμισε τη ρητορική του σχετικά με τα θετικά μέτρα της κυβέρνησης που υλοποιούν τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, καθώς τα παρουσίασε ως βασικό κομμάτι ενός συντεταγμένου και απόλυτα κοστολογημένου σχεδίου, το οποίο όμως «δεν είναι νομοτέλεια». Με άλλα λόγια η υλοποίηση αυτού του πακέτου αποκατάστασης των αδικιών που υπέστησαν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα κατά τη μνημονιακή οκταετία, είναι σύμφωνα με τα όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός, ζήτημα πολιτικής βούλησης της σημερινής κυβέρνησης. Η εφαρμογή τους, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχιστεί με ασφάλεια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει «η παλινόρθωση του καθεστώτος που έριξε τη χώρα στα βράχια», άρα υπό την προϋπόθεση ότι θα επανεκλεγεί η σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική της.

Με αυτόν τον τρόπο εξήγησε ο πρωθυπουργός για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν προνομοθετεί τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για το έτος 2020, ότι δηλαδή είναι θέμα απόλυτα συναρτημένο με την εφαρμογή της σημερινής πολιτικής.

 

Στρατηγική προ της κάλπης

Σε γενικές γραμμές η στρατηγική της κυβέρνησης ξεδιπλώνεται πάνω στους εξής άξονες:

Άμεση νομοθέτηση ή/και υλοποίηση όλων των εξαγγελιών για τις οποίες δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με αναδιανομή του υπερπλεονάσματος. Μπορεί η «υπεραπόδοση» της οικονομίας να προκύπτει κυρίως από την άμεση και την έμμεση φορολόγηση ώστε να επιτυγχάνονται τα υψηλά πλεονάσματα 3,5% που έχουν συμφωνηθεί για την επόμενη πενταετία, ωστόσο η κυβέρνηση προβάλλει τη βούλησή της το αποτέλεσμα των θυσιών των ελληνικών νοικοκυριών να επιστρέφει στις τσέπες τους αντί να εξανεμίζεται σε μίζες και μείωση της φορολογίας της οικονομικής ελίτ.

Ανάδειξη των υπό διερεύνηση σκανδάλων που ως εμπλεκόμενοι φέρονται να είναι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, (C4I, novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, κλπ) προκειμένου να υπογραμμιστούν οι διαφορές και το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης. Σαν να λέμε «οι προηγούμενοι τα έκαναν μίζες και βίλες, οικειοποιούνταν το δημόσιο χρήμα και το μετέτρεπαν σε προσωπικό πλουτισμό, ενώ εμείς τα επιστρέφουμε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη».

Θεσμικές παρεμβάσεις με στόχο «προοδευτικές συγκλίσεις» εντός κι εκτός Βουλής, όπως η συνταγματική αναθεώρηση και ο εξορθολογισμός των σχέσεων του Κράτους με την Εκκλησία όπως προκύπτει και μέσα από την αναθεώρηση αλλά και από τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου. Η τελευταία προς το παρόν δεν πετυχαίνει επικοινωνιακά και ουσιαστικά τους στόχους εξαιτίας των χειρισμών που επιλέχθηκαν και πηγαίνουν πιο πίσω την υλοποίησή της. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίλυση «ιστορικών εκκρεμοτήτων» στα εθνικά θέματα όπως με τη «Συμφωνία των Πρεσπών».

Η μεγάλη έμφαση εκτός από τα σκάνδαλα είναι στο πεδίο της οικονομίας καθώς υπολογίζεται ότι οι κοινωνικές παροχές επηρεάζουν εκατομμύρια πολίτες και πιάνουν την πλατιά κοινωνική βάση – μόνο το μέρισμα του 2018 απευθύνεται σε 1,3 κ. νοικοκυριά ή 3,5 εκατομμύρια πολίτες σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι η το συνολικό ύψος του κοινωνικού μερίσματος του 2018 θα ανέλθει στα 710 εκ. ευρώ σύμφωνα και με τις χθεσινές ανακοινώσεις Τσίπρα – Τσακαλώτου, ενώ το πακέτο κοινωνικών παροχών της ΔΕΘ για το 2019 αναμένεται να ανέλθει στα 900 εκ. ευρώ, προερχόμενα από τον δημοσιονομικό χώρο που περιλαμβάνεται στις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

 

«Ό,τι λέμε το κάνουμε»

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτών των παροχών – που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν τη μορφή μόνιμων προσλήψεων στην υγεία και την παιδεία ακόμη και εντός του 2019 – θα φανεί άμεσα στις τσέπες των φορολογουμένων, η κυβέρνηση υπολογίζει σε μια τριπλή θετική επίδραση: μια μικρή εισοδηματική ένεση και ανακούφιση μεγάλου τμήματος των ελληνικών νοικοκυριών, τόνωση της αγοράς και αντανάκλαση και στους δείκτες της οικονομίας – ακόμη και στις προβλέψεις της Κομισιόν αναγνωρίστηκε η θετική επίδραση της μη περικοπής των συντάξεων στην ανάπτυξη.

Επίσης, η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή η εφαρμογή μεγάλου μέρους του πακέτου έχει άμεσο ορίζοντα υλοποίησης, υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για προεκλογικές εξαγγελίες, ωστόσο είναι εμφανές πως ευελπιστεί να αποκομίσει (προ)εκλογικά οφέλη, πολλώ δε μάλλον που ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα έχουν συνέχεια μόνο με την επανεκλογή της κυβέρνησης. Εν ολίγοις ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ότι είναι βούληση της κυβέρνησης οι παροχές αυτές να είναι μόνιμες, όμως εξαρτάται από το τι θα επιλέξει ο λαός στις κάλπες.

Όσο πάντως το νομοθετικό μπαράζ κλιμακώνεται με τα πρώτα αποτελέσματα να φαίνονται μέσα στον Δεκέμβριο, πριν ακριβώς τις γιορτές των Χριστουγέννων, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα αλλάξει αισθητά το κλίμα. Αν και δεν παύουν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις δημοσκοπήσεις, ήδη διαπιστώνουν να καταγράφεται πτωτική τάση στη διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων. Θεωρούν ότι όσο ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι η κυβέρνηση περνά από τις εξαγγελίες στην πράξη τόσο αυτό θα αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

 

«Επίθεση» στις γαλάζιες αδυναμίες

Σε κάθε περίπτωση και παρά το ότι η ψαλίδα σε κάποιες δημοσκοπήσεις παραμένει σε (οριακά) διψήφιο ποσοστό, η κυβέρνηση εκπέμπει το μήνυμα ότι οι προσεχείς εκλογές όχι μόνο δεν είναι χαμένη υπόθεση αλλά η επανεκλογή είναι εφικτή.

Ποντάρουν δε στις ουκ ολίγες αδυναμίες της Ν.Δ. καθώς εκτιμούν ότι πορεύεται χωρίς πρόγραμμα, πατώντας μόνο στον «αυτόματο πιλότο» της κυβερνητικής φθοράς και χωρίς να μπορεί να απευθυνθεί με θετικό τρόπο σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα – τα βασικά της ακροατήρια είναι ο κόσμος των επιχειρήσεων και οι… εθνικόφρονες. Είναι δε ενδεικτικό ότι βαφτίζει «παροχολογία» την κοινωνική πολιτική που επιχειρεί να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου θεωρούν ότι οι απόψεις για το «διογκωμένο» Δημόσιο – που κατά τον Τσίπρα παραπέμπουν σε κρυφή ατζέντα απολύσεων –, οι προτάσεις για «ασφαλιστικό Πινοσέτ» και άλλες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και προτάσεις εκθέτουν την αξιωματική αντιπολίτευση, εξ ου και η ειρωνική αναφορά Τσίπρα χθες πως συνιστούν «χορηγία» της Ν.Δ. στην κυβέρνηση.

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:43