search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:20
MENU CLOSE

Αχτσιόγλου: Από την 1η Ιανουαρίου 620.000 συνταξιούχοι θα δούνε αύξηση στις συντάξεις τους

11.12.2018 20:21
Αχτσιόγλου: «Έτοιμη» η ρύθμιση για τις 120 δόσεις ίσως και εντός του Απριλίου στη Βουλή - Media

 

Η νομοθετική ρύθμιση για την ακύρωση – οριστικά και αμετάκλητα – του μέτρου της μείωσης των συντάξεων που θα ίσχυε από 1.1.2019, επιβεβαιώνει ότι ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει οριστικά κλείσει, ανέφερε μιλώντας απόψε στη Βουλή, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

«Τελειώνουμε με μέτρα δημοσιονομικών περιορισμών και πλέον μπορούμε να περνάμε σε μέτρα επεκτατικά, δηλαδή σε μέτρα ενίσχυσης των κοινωνικών παροχών και ελάφρυνσης των πολιτών από φόρους και εισφορές» είπε η Έφη Αχτσιόγλου και πρόσθεσε ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, μπαίνει τέλος στη διαδικασία των μνημονίων – και η χώρα, η Βουλή, η κυβέρνηση, μπορούν πλέον να προχωρούν σε πολιτικές που επιλέγουν, να ακυρώνουν μέτρα αχρείαστα σε καθεστώς σχετικής οικονομικής ελευθερίας.

«Η ακύρωση που ψηφίζει σήμερα η Βουλή, είναι γεγονός που επιβεβαιώνει την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτό το μέτρο ήταν αχρείαστο, διαρθρωτικά και δημοσιονομικά», ανέφερε επίσης η υπουργός Εργασίας και υπογράμμισε ότι «το μέτρο ήταν αχρείαστο διότι το ασφαλιστικό σύστημα στέκεται στα πόδια του και έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη, και διότι η ελληνική οικονομία, με τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να χρειάζονται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής».

Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη στάση που τήρησε το προηγούμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία «σήκωνε» το θέμα της περικοπής των συντάξεων, αν και η κυβέρνηση προειδοποιούσε «να μην ποντάρουν όλα τα λεφτά τους εκεί», διότι γίνονται προσπάθειες και θα επιτευχθεί η ακύρωση του μέτρου.

«Πυρήνας του σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ήταν μόνο οι περικοπές στις συντάξεις αλλά συνολικά η κατάσταση της οικονομίας», παρατήρησε η κ. Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι η καταστροφολογία δεν αφορούσε μόνο στις περικοπές αλλά και την πρόβλεψη ότι έρχονται κόφτες, έρχονται νέοι δημοσιονομικοί περιορισμοί, ότι η χώρα θα αναγκαστεί σε νέο μνημόνιο και ότι η κατάσταση του ασφαλιστικού είναι τόσο τραγική, που θα οδηγούσε έτσι και αλλιώς στην περικοπή των συντάξεων. «Ήταν μια καταστροφολογία σε πολλά επίπεδα η οποία διαψεύστηκε παταγωδώς και σήμερα ηττάται σε όλο της το μέγεθος», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Η κυβέρνηση κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα μια στάση επιμονής, καθαρής δουλειάς, σκληρής επιμονής στην ακύρωση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων» είπε η υπουργός Εργασίας, για να προσθέσει ότι απέναντι σε αυτή την προσπάθεια, «η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε, κατά τη διάρκεια της 2ης αξιολόγησης, ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει τόσα και άλλα τόσα μέτρα για να την κλείσει. Έλεγε κατά τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά, ότι αυτά τα ζητήματα που θέτει η κυβέρνηση είναι ιδεοληψίες της αριστεράς, το να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα, που τώρα χάρη σε αυτές, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι μπορούν να πετυχαίνουν καλύτερους μισθούς».

«Μήπως μας συμπαρασταθήκατε κιόλας, όταν ήρθε εδώ ο κ. Μοσκοβισί και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ακύρωση του μέτρου, που του κάνατε επίθεση διότι αυτό έβγαζε το πρόγραμμα σας από τον προσανατολισμό του;» είπε απευθυνόμενη στη ΝΔ η κ. Αχτσιόγλου, για να υπογραμμίσει ότι τη στάση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης την καθόρισε η επιδίωξη πολιτικού οφέλους με την επένδυση στην καταστροφολογία, και την καθόρισε και η συνολική αντίληψη της ΝΔ για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και τις προγραμματικές θέσεις. «Θέλουν ένα ασφαλιστικό Πινοσέτ που παραδίδει πυλώνες του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς καμία προστασία των σημερινών συνταξιούχων και ασφαλισμένων» είπε η κ. Αχτσιόγλου.

«Η κυβέρνηση αυτή, έχει πάρει μια πολύ σαφή πολιτική απόφαση. Να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Όμοια απόφαση έχει πάρει και για την υγεία. Προστατεύουμε τις συντάξεις, μειώνουμε τις εισφορές, πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα και κλείνουμε πληγές του παρελθόντος. Τα μέτρα που ψηφίζουμε και υλοποιούμε από την 21η Αυγούστου και μετά, επιβεβαιώνουν αυτή την προσπάθεια. Είναι το σημερινό μέτρο προστασίας των συντάξεων, είναι η αύξηση που θα δούνε 620.000 συνταξιούχοι από 1.1.2019, και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια σε αυτή τη χώρα, δεν θα έχουμε μειώσεις συντάξεων, αλλά θα έχουμε αυξήσεις συντάξεων, αυξήσεις μισθών. Είναι τα μέτρα για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που δίνει τη δυνατότητα αυξήσεων στους μισθούς, είναι οι πράξεις μας για τη μείωση της ανεργίας» είπε η υπουργός Εργασίας. Αυτές είναι οι πράξεις που για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την εκπλήρωση του χρέους του προς την κοινωνία – τόνισε η κ. Αχτσιόγλου – είναι οι πράξεις που συνδέουν τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, είναι οι πράξεις που διαχωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το παλαιό πολιτικό σύστημα και από την εξυπηρέτηση της οικονομικής ελίτ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:16