search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:39
MENU CLOSE

Αυξήσεις για τους νέους εργαζόμενους

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2051
13-12-2018
15.12.2018 04:00
pn1312xo.jpg

 

Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, συν 75 ευρώ στον κατώτατο

Σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις, που ξεπερνούν το ποσό των 75 ευρώ τον μήνα, θα λάβουν περίπου 151.500 νέοι ηλικίας έως 25 ετών από τον Ιανουάριο, ενώ παράλληλα τίθενται μόνιμα κίνητρα για τις προσλήψεις νέων. Η ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζει ότι η επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας.

Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ευνοείται από δύο παρεμβάσεις που δρομολόγησε η κυβέρνηση. Την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αλλά και την αύξηση του γενικού κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, από τον Ιανουάριο του 2019 καταργείται ο υποκατώτατος μισθός που έχει καθιερωθεί το 2012 από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών. Το ύψος των αποδοχών των νέων έχει προσδιοριστεί στο ποσό των 510,95 ευρώ, μεικτά. Από τον Ιανουάριο, με την κατάργησή του, οι αμοιβές των νέων ηλικίας έως 25 ετών αυξάνονται αυτομάτως σε 586,08 ευρώ, δηλαδή κατά 75 ευρώ.

Από τον Ιανουάριο του 2019 δεν θα υπάρχει διάκριση κατώτατου και υποκατώτατου μισθού, αλλά ο κατώτατος μισθός θα είναι ένας για όλους, όπως ίσχυε μέχρι το 2012.

Παράλληλα θα ακολουθήσει κι άλλη αύξηση. Πρόκειται για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ο οποίος από τον Ιανουάριο θα αυξηθεί για πρώτη φορά έπειτα από μια επταετία.

Επιδότηση εισφορών

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους, επειδή η αύξηση είναι σημαντική και προκειμένου να μην προκαλέσει επιπτώσεις στις επιχειρήσεις που ήδη απασχολούν νέους έως 25 ετών, καθιερώνεται η επιδότηση των εισφορών.

Με διάταξη του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα τεθεί σε ισχύ το νέο πρόγραμμα επιδότησης των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών. Η ρύθμιση ορίζει ότι η επιδότηση του ΕΦΚΑ αφορά τις εργοδοτικές εισφορές για κύρια σύνταξη σε ποσοστό 6,66% επί των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 150.000 άτομα.

Η επιδότηση θα αφορά όλους τους νέους κάτω των 25 ετών, δηλαδή και αυτούς που ήδη εργάζονται, αλλά και όσους θα προσληφθούν μέσα στο 2019. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών για τον κλάδο κύριας ασφάλισης των μισθωτών ανέρχονται σε 13,33%, συνεπώς η επιδότηση αφορά το 50% του συνολικού εργοδοτικού κόστους για τον κλάδο κύριας σύνταξης. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «στόχος είναι η ενίσχυση της εργασίας των νέων», ενώ «οι όροι υπαγωγής στο πρόγραμμα και κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών».

Τη νέα ρύθμιση υπογράφουν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο ΕΦΚΑ θα επιχορηγείται κατ’ έτος με μεταφορά αντίστοιχης πίστωσης από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η δαπάνη που θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας για το 2019 ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών που συνοδεύει τη σχετική τροπολογία, «η προτεινόμενη διάταξη αποτελεί ένα μέτρο τόνωσης της ελληνικής αγοράς εργασίας το οποίο θα τύχει εφαρμογής στο σύνολο των νέων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας που είναι έως και 25 ετών, έχοντας άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση του εργασιακού και εν γένει του βιοτικού τους επιπέδου».

Κρίνοντας από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση των νέων, η ρύθμιση θα αφορά περίπου 151.500 εργαζόμενους μέχρι 25 ετών (Στοιχεία απασχόλησης δεύτερου τριμήνου 2018).

Τα ωφελήματα

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το συγκεκριμένο μέτρο της επιδότησης των εισφορών, πέρα από την ενίσχυση της θέσης των νέων εργαζόμενων σε μια εξαιρετικά ρευστή αγορά εργασίας, θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για νέες προσλήψεις ανθρώπων έως 25 ετών, οι οποίοι σήμερα εξακολουθούν να αναζητούν καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό η επιδότηση των εισφορών, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, είναι ένα ακόμα μέτρο, εκτός από τα αντίστοιχα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το οποίο, όπως εκτιμούν, θα συμβάλει στην ανάσχεση του brain drain.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι σε μεγάλο βαθμό θα υπάρχουν θετικές επιπτώσεις σε διαφορετικά επίπεδα. Δηλαδή, εκτιμά πως θα επιδράσει θετικά ως μέτρο όχι μόνο για τους ήδη απασχολούμενους νέους, αλλά και για όσους αναζητούν εργασία, καθώς μειώνεται κατά 6,66 ποσοστιαίες μονάδες ή κατά 50% το μη μισθολογικό κόστος των εργοδοτών στις προσλήψεις νέων ανέργων.

Παράλληλα θα δώσει μεγάλη ανάσα σε όσες επιχειρήσεις πιέζονται από το δυσβάστακτο κόστος πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ.

Μια τρίτη και σημαντική παράμετρος της νέας ρύθμισης είναι ότι με αυτήν τη νέα επιδότηση των εισφορών το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση απαντούν σε ένα πάγιο αίτημα όλων ανεξαιρέτως των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες ζητούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα το θέμα της μείωσης των εισφορών ετέθη από όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις και στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50