19/07/2019 14:25:29
28.12.2018 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2053 στις 27-12-2018

Αναδρομικά... για όλους - Παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι περιμένουν από το ΣτΕ «ίση μεταχείριση»

Αναδρομικά... για όλους - Παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι περιμένουν από το ΣτΕ «ίση μεταχείριση»  - Media
 
Έρχονται αναδρομικά για όλες τις συντάξεις το 2019, ακόμη και για όσους παίρνουν τα 360 ευρώ του ΟΓΑ, καθώς μέσα στη νέα χρονιά θα καθοριστεί τι επιστρέφεται από παράνομες μειώσεις, σε πόσες δόσεις και για πόσους μήνες. Οι μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων είναι δύο:
● Οι παλαιοί συνταξιούχοι (που είχαν πάρει σύνταξη μέχρι 12.5.2016), οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικά από τις μειώσεις που είχαν μετά το 2013 από το δεύτερο μνημόνιο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι.
● Οι νέοι συνταξιούχοι με αίτηση από 13.5.2016, αφότου ισχύει ο Νόμος Κατρούγκαλου, και μετά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ήδη 220.000 νέοι συνταξιούχοι.
 
Διεκδικούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας την ίση μεταχείριση με τους παλαιούς συνταξιούχους, για τους οποίους η κυβέρνηση ακύρωσε τις περικοπές που θα είχαν το 2019 και διατηρεί τη μείωση που θα είχαν ως ποσό της «προσωπικής διαφοράς».
 
Οι παλαιοί γλίτωσαν τις μειώσεις Κατρούγκαλου, αλλά την πληρώνουν οι νέοι συνταξιούχοι που έχουν περικοπές ώς 20% και μόνον αν η μείωση είναι πάνω από 20%, διατηρούν ένα μέρος της μείωσης ως προσωπική διαφορά, υπό τον όρο ότι συνταξιοδοτήθηκαν από 13.5.2016 έως 31.12.2018.
 
Με αίτηση από το 2019, οι μειώσεις για νέους συνταξιούχους θα φτάνουν και στο 35%, καθώς δεν προβλέπεται καμία προσωπική διαφορά. Ζητούν λοιπόν αναδρομικά την ακύρωση των περικοπών από το 2016, ώστε να έρθουν στην ίδια μοίρα με τους παλιούς που γλιτώνουν από τις περικοπές του Νόμου Κατρούγκαλου.
 
Δημοσιονομικός κίνδυνος
Οι όποιες πάντως αιτήσεις των σωματείων συνταξιούχων θα συζητηθούν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 23 Ιανουαρίου.
Συγκεκριμένα πρόκειται για αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του έτους 2015, με τις οποίες κρίθηκε ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές των κυρίων και επικουρικών συντάξεων του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012.
 
Οι αιτήσεις των συνταξιούχων κατατέθηκαν καθώς έχει παρέλθει ήδη μία τριετία χωρίς να έχουν εφαρμοστεί οι δικαστικές αποφάσεις.
Ωστόσο, σοβαρή προειδοποίηση για την πορεία του προϋπολογισμού του 2019 έδωσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι οι επερχόμενες εκλογές και οι δικαστικές αποφάσεις για συντάξεις και αναδρομικά συνιστούν σημαντικούς κινδύνους.
 
Όπως αναφέρει το Συμβούλιο ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 απαιτεί επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας για να διασφαλιστεί. Εκτιμά ακόμη ότι είναι υπεραισιόδοξη η προσδοκία για ανάπτυξη κατά 2,5% το 2019 και απαιτεί ενίσχυση των παραμέτρων της οικονομίας κρούοντας τον κώδωνα για τη μεγάλη άνοδο των εισαγωγών.
Σε αυτά έρχεται να προστεθεί το ενδεχόμενο να επικυρωθεί από το ΣτΕ η αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των δώρων στο Δημόσιο.
 
Αν η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επικυρώσει την απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος, τότε αυτομάτως δημιουργείται ένα πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Εάν συμβεί αυτό, τότε ο προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύπτει εφεξής το ετήσιο κόστος της αποκατάστασης 13ου - 14ου μισθού, που υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ.
 
Η λύση, όπως φαίνεται, θα δοθεί εντός του 2019, με μια ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει επιστροφή παράνομων μειώσεων σε πολλές δόσεις.
Το κλειδί είναι πόσους μήνες θα αφορούν αυτές οι επιστροφές, διότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ζήτημα αναδρομικών υφίσταται για 11 μήνες: από τότε που εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ιούνιος 2015) μέχρι την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Τα δικαστήρια όμως θεωρούν ότι και μετά τον νόμο οι παράνομες μειώσεις εξακολουθούν να επιβάλλονται και εγείρονται διεκδικήσεις για αναδρομικά μέχρι και Δεκέμβριο 2018, δηλαδή για 42 μήνες.
 
Η διαδικασία διεκδίκησης
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά από τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας που κόπηκαν το 2013, έχουν πλέον στη διάθεσή τους μόνο τρεις εργάσιμες ημέρες για να υποβάλουν αίτηση στη διεύθυνση μισθοδοσίας της υπηρεσίας τους. Με την αίτηση παγώνουν τον χρόνο παραγραφής και μπορούν έτσι να διεκδικήσουν αναδρομικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 
Σε κάθε περίπτωση όμως οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η υποβολή της αίτησης δεν σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν πίσω τα αναδρομικά από τα δώρα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν νομικοί, η αίτηση είναι απαραίτητη για να σταματήσει να τρέχει ο χρόνος παραγραφής και το επόμενο βήμα είναι η δικαστική διεκδίκηση των αναδρομικών με την κατάθεση αγωγών.
 
Η αίτηση δεν σημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πάρουν αυτόματα τα αναδρομικά και τα δώρα. Ωστόσο νομικοί υποστηρίζουν πως οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά και πρέπει να προχωρήσουν σε αίτηση πριν από την 31η Δεκεμβρίου.
 
Οι διεκδικήσεις συνολικά κινούνται στο επίπεδο των 1.000 ευρώ τον χρόνο, καθώς το 2010 τα δώρα στο Δημόσιο μειώθηκαν για όλους στα 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 ευρώ το επίδομα αδείας.
 
Η αίτηση πρέπει να αναφέρεται ρητά στην πληρωμή των δώρων και των επιδομάτων, των οποίων η καταβολή έχει διακοπεί πλήρως από το 2013. Η αίτηση υποβάλλεται στη διεύθυνση μισθοδοσίας της υπηρεσίας του κάθε υπαλλήλου, ενώ πρέπει να κοινοποιηθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Μετά την υποβολή της αίτησης ο υπάλληλος λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου.
Στην αίτηση πρέπει να αναγράφεται το εξής κείμενο:
«Να μου καταβάλετε αναδρομικά, από το έτος 2013 μέχρι και σήμερα, τα ποσά που αντιστοιχούν στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, τα οποία παρακρατήσατε παρανόμως, συμμορφούμενοι με τις ανωτέρω οριστικές και αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Να μου καταβάλλετε από τούδε και στο εξής, για κάθε έτος και αδιακόπως, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, όπως αυτά καταβάλλονταν πριν από την κατάργησή τους (31.12.2012)».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.