23/01/2020 15:47:00

Πολιτικό χάος στην Αλβανία: Ο Ράμα «αποκεφάλισε» επτά υπουργούς

Ράμα όπως... Τσίπρας: Ο Αλβανός πρωθυπουργός αναλαμβάνει και ΥΠΕΞ - Media
 
Σε ταραγμένα νέρα μπαίνει η πολιτική ζωή της Αλβανίας με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να προχωρεί σε σαρωτικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης αντικαθιστώντας σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο.
 
Ο Έντι Ράμα, στο Εθνικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοίνωσε, σύμφωνα με το himara.gr, την αποπομπή των υπουργών που κατείχαν τα υπουργεία για 5 χρόνια, όσο καιρό δηλαδή κυβερνά το κόμμα τους.
 
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα νέα πρόσωπα είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, καθώς έχουν μικρή εμπειρία.
 
Επίσης οι αλλαγές έχουν αγγίξει και την θέση του αναπληρωτή του Πρωθυπουργού, όπου απομακρύνεται η Σενίντα Μέσι και στην θέση της διορίζεται ο Εριόν Μπράτσε. Ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία του Υπουργείου για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο, όπου διορίζεται αρμόδια υπουργός η Ελίσα Σπιροπάλη.
 
Τα ονόματα των υπουργών που ανέφερε ο Έντι Ράμα είναι τα παρακάτω:
  • Λιντίτα Νικόλα - Υπουργός Παιδείας
  • Αρμπέν Αχμέταϊ - Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών
  • Ντιτμίρ Μπουσάτη - Υπουργός Εξωτερικών
  • Μιρέλα Κουμπάρο - Υπουργός Πολιτισμού
  • Νταμιάν Γκικνούρη - Υπουργός Ενέργειας
  • Νίκο Πελέση -Υπουργός Αγροτικής πολιτικής
  • Σονίλα Κιάτο - Υπουργός Προστασίας της Επιχειρηματικότητας

Από τον ανασχηματισμό διασώζονται οι Σάντερ Λέσαϊ, Όλτα Τζάτσκαϊ, Παντελή Μάϊκο, Ετλίντα Γκιόναϊ, Μπλέντι και Οκγκέρτα Μαναστηρλίου.Για τους δύο τελευταίους, ο Ράμα έδωσε διορία έξι μηνών για να εκπληρώσουν τους στόχους τους, σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι κινδυνεύουν με αποπομπή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας είναι ο Κοσοβάρος Γκέντ Τσάκα. Διετέλεσε σύμβουλος του Ράμα για διπλωματικές υποθέσεις και από τον Ιούνιο του 2018 ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή ΥΠΕΞ. Ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ήταν μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης για την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.