search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:45
MENU CLOSE

Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία αλλά τα προβλήματα παραμένουν

05.01.2019 13:13
Συναγερμός από την ΕΜΥ: Χιόνια, θυελλώδεις άνεμοι και απότομη πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο - Media

 

Η κακοκαιρία συνεχίζεται με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρες, θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φαινόμενα, όμως, βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σημειώθηκε ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Οι θερμοκρασίες στα βόρεια ηπειρωτικά κατέγραψαν διψήφιο αρνητικό αριθμό, θυμίζοντας πολικές περιοχές. Ενδεικτικά, στους -12,8 βαθμούς Κελσίου έφτασε το θερμόμετρο στο Βαρικό Φλώρινας, στους 11,7 βαθμούς στη Βωβούσα Ιωαννίνων και στους -11,5 στα Γρεβενά.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, λόγω των επιπτώσεων του κύματος κακοκαιρίας «Σοφία», περιοχές των Περιφερειών Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Εξομαλύνεται σταδιακά το πρόγραμμα πτήσεων στο αεροδρόμιο Μακεδονία και τις επόμενες ώρες θα έχει αποκατασταθεί πλήρως, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας Fraport Greece, με αφορμή τις καθυστερήσεις πτήσεων εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθήκες που επικρατούν στη Βόρεια Ελλάδα.

Δύσκολη νύχτα πέρασαν σε χωριά της βόρειας Εύβοιας, αφού από το μεσημέρι της Παρασκευής έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, μέσα σε δριμύ ψύχος.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων, πολλά δέντρα έπεσαν, προκαλώντας ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας απίστευτη ταλαιπωρία βίωσαν εκατοντάδες επιβάτες που ταξίδευαν προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ή επρόκειτο να αναχωρήσουν από αυτό.

Σε δεκάδες περιστατικά για μεταφορά ασθενών, φαρμάκων και παγιδευμένων στα χιόνια επενέβη η Πυροσβεστική το τελευταίο διήμερο

Δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας δέχτηκε η Πυροσβεστική το τελευταίο διήμερο, λόγω του κύματος κακοκαιρίας, από ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στα χιόνια, ή για μεταφορά φαρμάκων σε αποκλεισμένες περιοχές, ακόμα και για την μεταφορά σόμπας στο σπίτι καρδιοπαθή και τα συνεργεία έτρεχαν παντού για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών.

Όπως έγινε γνωστό απο το Αρχηγείο του Π.Σ., από τις 3 Ιανουαρίου έως σήμερα, πραγματοποιήθηκε απο συνεργεία της Πυροσβεστικής μεταφορά 28 ασθενών (κυρίως νεφροπαθών για προγραμματισμένη αιμοκάθαρση) προς νοσηλευτικά ιδρύματα, στις περιοχές:

Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Εύβοιας, Λευκάδας, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Κιλκίς, Καβάλας, Χαλκιδικής και Σερρών.

Επίσης πραγματοποιήθηκε μεταφορά φαρμάκων σε ασθενείς στις περιοχές Πουγκάκια Φθιώτιδας, Σπερχειάδα Φθιώτιδας, Σφακιώτες Λευκάδας, ενώ μεταφέρθηκε θερμαντική συσκευή σε υπερήλικα καρδιοπαθή στην περιοχή Τσούκα Φθιώτιδας.

Πολλή δουλειά είχαν όμως οι πυροσβέστες και με την μεταφορά ατόμων κυρίως από ακινητοποιημένα οχήματα, οι επιβάτες των οποίων είχαν πάει για να απολαύσουν το χιόνι. Συνολικά πραγματοποιήθηκε μεταφορά 45 ατόμων σε ασφαλή σημεία, στην Πεντέλη Αττικής, στην Κοζάνη, στην Θεσσαλονίκη, στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης Αρκαδίας, στην Πιερία, στην Φθιώτιδα, στα Ιωάννινά και στην Ημαθία.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των συμβάντων που τυχόν θα προκύψουν.

Σε αρκετά καλή κατάσταση το οδικό δίκτυο στην Πέλλα

Σε αρκετά καλή κατάσταση είναι το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς ο άξονας είναι ανοικτός και βατός. Οι δρόμοι θα καθαριστούν όπου χρειάζεται και θα παραμείνουν ανοικτοί.

“Τα μηχανήματα που έχουν ριχτεί στη μάχη με τον χιονιά ρίχνουν αλάτι και σε επαρχιακές οδούς αρμοδιότητας της Π.Ε. Πέλλας. Επιπλέον, έχει γίνει προμήθεια νέας ποσότητας άλατος, διότι, μετά τη χιονόπτωση που πλήττει όλη τη χώρα επικρατεί παγετός που είναι εξίσου επικίνδυνος για τη διέλευση των οδηγών” αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΕ Πέλλας.

“Είμαστε σε επιφυλακή και ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο όσο διαρκέσει. Οι άνθρωποι που εργάζονται για να κρατηθούν οι δρόμοι καθαροί κάνουν μεγάλες προσπάθειες και τους ευχαριστώ. Η συνεργασία και των πολιτών είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες αυτές καιρικές συνθήκες και να μην υπάρξουν προβλήματα” δήλωσε η αναπληρώτρια αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τα αρμόδια στελέχη πολιτικής προστασίας, με τον υπεύθυνο αποχιονισμού και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση.

Συνεχίζονται τα μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Μικροπροβλήματα συνεχίζουν να παρουσιάζονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και φθάνουν κατα τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από το Λαύριο ανεκτέλεστο θα παραμείνει το δρομολόγιο του “Εξπρές Πήγασος” για Αγ. Ευστράτιο, Λήμνο και Καβάλα ενώ από τις 12 το μεσημέρι κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από τη Ραφήνα. Κλειστές εξακολουθούν να παραμένουν οι γραμμές Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων.

Θεσσαλονίκη: Ξεκίνησαν σταδιακά τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ

Εχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται ορισμένα δρομολόγια στη γραμμή 01Χ προς και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» καθώς και στις γραμμές 32, 27, 28, 57, 25, 12, 2Κ, 3Κ και 10 σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΘ. Επίσης έχουν ξεκινήσει δρομολόγια και στις γραμμές της Καλαμαριάς.

“Βασική επιδίωξη του ΟΑΣΘ είναι να διεξάγεται ομαλά το συγκοινωνιακό έργο, με σεβασμό στις προσπάθειες να καθαριστεί το οδικό δίκτυο αλλά και στην ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων. Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας καταβλήθηκαν προσπάθειες ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα ο στόλος και το προσωπικό του Οργανισμού. Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες στα αμαξοστάσια και στην πόλη. Όσο οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση του οδικού δικτύου το επιτρέπουν, έχει διασφαλιστεί η ετοιμότητα ώστε να ξεκινήσουν σταδιακά να πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα δρομολόγια. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου ώστε να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την καλύτερη δυνατή διεξαγωγή του συγκοινωνιακού έργου” αναφέρεται σε ανακοίνωση του ο ΟΑΣΘ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:45