search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:33
MENU CLOSE

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στην Εθνική Λυρική Σκηνή με δωρεά ύψους 20.000.000 ευρώ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2055
10-1-2019
13.01.2019 04:00
niarhos.jpg

 

Μια νέα μέρα ξημέρωσε για την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τη στηρίζει με νέα μεγάλη δωρεά ύψους 20.000.000 ευρώ, τετραετούς διάρκειας.

Μια δωρεά που σηματοδοτεί ένα λαμπρό μέλλον για την Εθνική Λυρική Σκηνή με την υλοποίηση ενός τετραετούς σχεδίου προγραμματισμού και ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια και τη γνωστοποίηση του έργου της στο εξωτερικό.

Τη δωρεά ανακοίνωσαν την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργος Κουμεντάκης.

Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της δωρεάς θα έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη στοχευμένων καλλιτεχνικών συνεργασιών, συμπαραγωγών, μετακλήσεων, καθώς και διεθνών περιοδειών, συντελώντας στη διαμόρφωση μιας νέας καλλιτεχνικής ταυτότητας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Παράλληλα, η δωρεά θα χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων ετήσιας διάρκειας για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (2021), τη στιγμή που μια μεγάλη καμπάνια προβολής προς μεγάλα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο θα μεγιστοποιήσει τη διεθνή απήχηση του νέου καλλιτεχνικού στίγματος της ΕΛΣ.

«Η σχέση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) δεν είναι συγκυριακή και εφήμερη. Το ΙΣΝ υποστηρίζει την ΕΛΣ εδώ και χρόνια. Από την υποστήριξη του ανοίγματος της ΕΛΣ στην κοινωνία πριν από την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), τη δημιουργία των ίδιων των εγκαταστάσεών της στο ΚΠΙΣΝ, το άνοιγμά της σε νέες καλλιτεχνικές κοινότητες μέσω της Εναλλακτικής Σκηνής και την προσέγγιση ευπαθών ομάδων μέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της, βρισκόμαστε δίπλα στην ΕΛΣ για να υποστηρίξουμε τον στόχο της για εξέλιξη και εξωστρέφεια. Για εμάς, ως Έλληνες πολίτες, η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ένας εθνικός θησαυρός. Εκτιμούμε βαθιά το όραμα, το φιλότιμο και την αφοσίωση που επιδεικνύουν στο έργο τους οι άνθρωποι της ΕΛΣ, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Κουμεντάκη, και, στο πλαίσιο της άριστης και αρμονικής συνεργασίας που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια, βρισκόμαστε δίπλα τους στην προσπάθεια να ενταχθεί η ΕΛΣ στην παγκόσμια σφαίρα των οπερατικών θεάτρων, μέσα από την καλλιέργεια συνεργειών με όπερες, καλλιτέχνες και συνθέτες από το εξωτερικό. Επιπλέον, με τη νέα δωρεά του ΙΣΝ, η ΕΛΣ, ο σπουδαίος αυτός πολιτιστικός οργανισμός της χώρας μας, θα συμμετάσχει με όλες της τις δυνάμεις στον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Γιώργος Κουμεντάκης σημείωσε:

«Η νέα, τετραετούς διάρκειας, δωρεά του ΙΣΝ προς την ΕΛΣ, ύψους 20 εκατ. ευρώ, έρχεται να δώσει μεγάλη ώθηση στη διεθνή παρουσία μας. Έρχεται να στηρίξει το καλλιτεχνικό μας όραμα και μας βοηθά να εργαστούμε συστηματικά προς μια πραγματικά νέα καλλιτεχνική ταυτότητα, τα πρώτα δείγματα της οποίας έχουμε δείξει τα δύο χρόνια που είμαστε εδώ στο ΚΠΙΣΝ. Η ανακοίνωση αυτής της νέας δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πέρα από τη μεγάλη χαρά που μας φέρνει, θα σημάνει και την καταγραφή της δικής μας δέσμευσης για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου τετραετούς σχεδίου».

Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα εργαστεί η ΕΛΣ, ο κ. Κουμεντάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συμπράξεις και τις συνεργασίες με παραγωγές από όλον τον κόσμο που θα προάγουν την καλλιτεχνική ταυτότητα της ΕΛΣ, τονίζοντας παράλληλα ότι η στοχευμένη και συστηματική εξαγωγή της πρωτογενούς καλλιτεχνικής δημιουργίας είναι πρωτίστης σημασίας.

Άλλωστε, οι Έλληνες καλλιτέχνες παράγουν ένα έργο υψηλότατου επιπέδου και με τη δωρεά αυτή το έργο αυτό έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει σε θέατρα και φεστιβάλ όλου του κόσμου, ενώ οι Έλληνες καλλιτέχνες να δοκιμαστούν σε νέα κοινά.

Ο κ. Κουμεντάκης αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο αφιέρωμα της ΕΛΣ για την Επανάσταση του 1821. Ένα πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας που διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, με πρωταρχικό στόχο να αναγνωστεί η Ελληνική Επανάσταση όχι ως ένα τοπικό, αλλά ως ένα διεθνούς εμβέλειας ιστορικό γεγονός, αλλά και να καταδειχτεί η σύνδεση με τις κορυφαίες επαναστάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία των μεγάλων ανεξάρτητων κρατών-εθνών του σύγχρονου κόσμου, όπως για παράδειγμα η Γαλλική και η Αμερικανική Επανάσταση.

Τέλος, ο κ. Κουμεντάκης ανέφερε ότι μέρος της δωρεάς έχει προβλεφθεί για την προβολή του οργανισμού, ενώ διευκρίνισε ότι η δωρεά αυτή του ΙΣΝ σε «καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τον ρόλο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει την ευθύνη της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας και της επιβίωσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 07:31