search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:12
MENU CLOSE

Πολιτικό «ξεκαθάρισμα» – Οι Πρέσπες όχημα για την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2057
24-1-2019
25.01.2019 04:00
syr-4.jpg
 
Αν η συμφωνία των Πρεσπών προβλήθηκε από την κυβέρνηση ως ένα ακόμη πολιτικό επίτευγμα και ορόσημο περίπου αντίστοιχης σημασίας με την έξοδο από τα μνημόνια, στην πράξη αποδεικνύεται «εργαλείο» αναδιάταξης των κοινοβουλευτικών συσχετισμών και του πολιτικού σκηνικού ευρύτερα, οδηγώντας στην αποκρυστάλλωση και εδραίωση του νέου διπολισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
 
Ήδη το Ποτάμι κοινοβουλευτικά δεν υφίσταται πλέον, ενώ και το Κίνημα Αλλαγής βίωσε τις αναταράξεις λόγω της συμφωνίας, αφού διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη: σε πρώτη φάση, το καλοκαίρι, αποχώρησε το Ποτάμι και τώρα αποχώρησε και η ΔΗΜΑΡ, με το ΠΑΣΟΚ να μένει μόνο του και με την κοινοβουλευτική του δύναμη να περιορίζεται. Κυρίως όμως περιορίζεται ο ρόλος που επιφύλασσε για τον εαυτό του, του μικρού κεντροαριστερού πόλου που θα μπορούσε να αντέξει την πίεση της πόλωσης μεταξύ των δύο παικτών και προοπτικά να ανασυνταχθεί μέχρι του σημείου να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Από την άλλη, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που διασώζονται οριακά, επιστρέφουν στο μετερίζι της Δεξιάς και εν όψει εκλογών επιχειρούν να αποτινάξουν τη ρετσινιά της κυβερνητικής συνεργασίας με την Αριστερά – εμφανίστηκαν δε διατεθειμένοι να στηρίξουν ακόμη και την πρόταση μομφής άνευ όρων.
 
Πρωτοβουλίες αντί διεύρυνσης
Με το που θα κλείσει το κεφάλαιο της συμφωνίας των Πρεσπών η κυβέρνηση αναμένεται να αξιοποιήσει στη συνέχεια τη δυναμική αναδιάταξης στο εσωτερικό της Κεντροαριστεράς με εμφανώς ηγεμονική τη θέση του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν η προσπάθεια δημιουργίας ενός κεντροαριστερού πόλου με ενισχυμένα τα δημοκρατικά – προοδευτικά χαρακτηριστικά δεν εξετάζεται να αποτυπωθεί μέσω μιας κυβερνητικής διεύρυνσης. Άλλωστε, αν κι εφόσον υπάρξει ανασχηματισμός τις επόμενες εβδομάδες, αυτός το πιθανότερο είναι να έχει περιορισμένη έκταση. Οι εκκρεμότητες αυτή τη στιγμή που υπάρχουν αφορούν τα πρόσωπα της αναπληρώτριας υπουργού Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου και του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου, προκειμένου αμφότεροι να αποδεσμευτούν από τα υπουργικά καθήκοντά τους και να επικεντρωθούν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
 
Πιθανόν η προσπάθεια αυτή, που θα ξετυλιχτεί ώς τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, να λάβει τη μορφή πρωτοβουλιών για σύμπηξη προοδευτικού μετώπου, όπως η πρόσφατη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής με αντικείμενο τη συμφωνία των Πρεσπών και με ομιλητές πρόσωπα όπως οι Λιάκος Μαρατζίδης, Μπίστης, Ραγκούσης κ.ά., αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Πρόσωπα που στο παρελθόν έχουν πορευτεί με τις δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς ή του ΠΑΣΟΚ (κυρίως της περιόδου Σημίτη) και που ήδη φαίνεται να συντάσσονται με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες με το στίγμα του «δικαιωματικού» και του «προοδευτικού» προφανώς θα αξιοποιηθούν από κυβερνητικής πλευράς στην επόμενη φάση.
 
Άλλωστε και η κυβερνητική ατζέντα θα είναι τέτοια που να επιτρέπει τον συγχρωτισμό με αυτές τις δυνάμεις και την ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών από τη συντηρητική και ταυτόχρονα νεοφιλελεύθερη Δεξιά όπως αυτή εκφράζεται σήμερα από τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και τους δορυφόρους της. Αμέσως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως είπε πρόσφατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στην Έλλη Στάη, μπροστά βρίσκονται δύο βασικές θεσμικές πρωτοβουλίες, όπως η συνταγματική αναθεώρηση και η ρύθμιση των σχέσεων κράτους – Εκκλησίας (με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου που εκκρεμεί). Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να πυροδοτήσουν εκ νέου την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση και να αξιοποιηθούν για την ανάδειξη των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ προόδου και συντήρησης.
 
Εξ οικείων σφυροκόπημα
Σε αυτό το παιχνίδι πρόθυμοι φαίνονται να συμβάλουν μια σειρά πρόσωπα από τους χώρους που προαναφέρθηκαν, οι οποίοι θα εκθέτουν στη στελεχιακή και κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ – μεγάλο τμήμα της οποίας φέρεται να δυσφορεί – τα στελέχη του και την ίδια τη Φώφη Γεννηματά κατηγορώντας τους για συντηρητική στροφή και σύγκλιση με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη.
 
Με αυτή την τακτική ουσιαστικά το Μαξίμου θα επιχειρήσει να «λεηλατήσει» περαιτέρω το ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις εκλογές και να διασφαλίσει την επιστροφή των αναποφάσιστων που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον δηλαδή καταγραφεί ότι αδιαμφισβήτητος πόλος στον κεντρώο χώρο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απογυμνωμένο πλέον δεν έχει τη δυνατότητα να παίξει τον ρόλο οχήματος αναδιάταξης των κεντροαριστερών δυνάμεων, η εκτίμηση είναι ότι οι αναποφάσιστοι, που σε μεγάλο βαθμό απαρτίζουν την «γκρίζα ζώνη», δεν θα μετακινηθούν προς το ΠΑΣΟΚ και ιδανικά ένα ποσοστό εξ αυτών θα επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Βεβαίως, αυτά θα φανούν ευκρινέστερα το επόμενο διάστημα, καθώς η πόλωση δεν αναμένεται να υποχωρήσει, αντιθέτως αναμένεται να συντηρείται και να αναζωπυρώνεται.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:11