search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:30
MENU CLOSE

Αναζητώντας το «Ok» των δανειστών για τη ρύθμιση χρεών – Αγωνία για 4,2 εκατ. οφειλέτες 

25.01.2019 07:24
Δεν έχουν υποβληθεί ακόμα 2,3 εκατ. φορολογικές δηλώσεις - Media

 

Πίσω από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο ώστε να επεξεργαστεί περισσότερο την πρόταση ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Αρμόδιες πηγές με τις οποίες συνομίλησε η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» εξηγούν και τον λόγο για τον οποίο υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δύο ρυθμίσεις. 

Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανίζεται μεν «γενναιόδωρη» (δεδομένου ότι προβλέπει «κούρεμα» και κεφαλαίου, και προσαυξήσεων), αλλά από την άλλη υπάρχει το επιχείρημα ότι αυτός που ωφελείται από την περικοπή της οφειλής συμβιβάζεται και με την περικοπή της σύνταξής του. 

Για τα χρέη προς την εφορία δεν υπάρχει αντίστοιχο στοιχείο «ανταποδοτικότητας». Έτσι, η ελληνική πλευρά, προκειμένου να προωθήσει σε συναινετικό κλίμα με τους θεσμούς μια ρύθμιση, θα πρέπει να παρουσιάσει πρόταση η οποία δεν θα είναι «ανοικτή σε όλους», κάτι που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης.

Οι εκκρεμότητες

Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των τεσσάρων κλιμακίων των θεσμών ολοκληρώνονται σήμερα. Η τελευταία συνάντηση «επισκόπησης» θα έχει ως στόχο να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος των εκκρεμοτήτων, αλλά και να οριστεί το χρονοδιάγραμμα μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου, όταν και θα δημοσιευτεί η έκθεση των θεσμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Όπως έχει επισημάνει η «Ν», όλες οι εκκρεμότητες της παρούσας αξιολόγησης θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να δοθεί και ένα περιθώριο 1-2 εβδομάδων στους θεσμούς να συντάξουν την έκθεση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και όλες τις ενέργειες στις οποίες θα καταλήξει η κυβέρνηση. Φυσικά, ο στόχος παραμένει και είναι το να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης με τα ANFAs και τα SMPs.

Αυτό σημαίνει ότι η περίοδος μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου θα είναι άκρως απαιτητική για την κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί ένα «μεταμνημονιακό» νομοσχέδιο, αλλά και να εκδοθούν μια σειρά από υπουργικές αποφάσεις. Θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξουν θέματα που θα παραμείνουν ανοικτά. 

Και από τις χθεσινές συναντήσεις διαφάνηκε ότι ένα από αυτά μπορεί να είναι το θέμα των γενικών γραμματέων στα υπουργεία. Ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε ότι η κυβέρνηση έδειξε τη θέλησή της να υπάρξει ταχεία πρόοδος, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στο σύντομο χρονικό περιθώριο που απομένει. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων, όπου επίσης υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες.

Κατά τη χθεσινή πολύωρη διαπραγμάτευση τέθηκαν και τα δημοσιονομικά θέματα, ενώ έγινε νέα συζήτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τις εκκρεμότητες στον τομέα της δημόσιας διοίκησης. 

Για το θέμα του νόμου Κατσέλη, ο κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε ότι είναι ανοικτό ακόμη το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας από τον πλειστηριασμό. «Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει άμεσα και αυτή η εκκρεμότητα», ανέφερε ο ίδιος. 

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα κληθεί να συντάξει μια έκθεση με τους βασικούς άξονες της ελληνικής πρότασης (κυπριακό μοντέλο), αλλά και με τεκμηρίωση για συγκεκριμένα ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν, όπως για παράδειγμα η αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι συνέπειες στο απόθεμα των «κόκκινων» δανείων από τη θέσπιση συγκεκριμένων ορίων προστασίας της κύριας κατοικίας κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας με έναν μηχανισμό ηλεκτρονικών αιτήσεων ρύθμισης οφειλών προς τις τράπεζες. Μέσω αυτού του μηχανισμού θα μπορούν να ρυθμίζονται χρέη προς τις τράπεζες, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριλαμβάνονται και τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. 

Κύρια κατοικία μέχρι ένα όριο εμπορικής αξίας θα προστατεύεται σε κάθε περίπτωση από τον πλειστηριασμό, ενώ για τα δάνεια θα υπάρχει ενδεχόμενο ακόμη και «κουρέματος» σε περίπτωση που η οφειλή είναι μεγαλύτερη από την αξία του ακινήτου. 

Επίσης, για οφειλέτες που θα έχουν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο επιδότησης των οφειλών με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού. Οι δανειστές άκουσαν αυτήν την πρόταση, αλλά το επόμενο χρονικό διάστημα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει στοιχεία «τεκμηρίωσης» πριν προχωρήσει η νομοθέτηση.

Επιτάχυνση των διαδικασιών θέλει η κυβέρνηση και για το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Το ζητούμενο είναι να ληφθεί το συντομότερο δυνατόν η έγκριση για το μοντέλο του Asset Protection Sceme από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Ο κατώτατος μισθός

Για το θέμα του κατώτατου μισθού, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει και μετέφερε στους θεσμούς την εκτίμηση ότι η αύξηση θα έχει θετικές συνέπειες για την οικονομία. Παρουσιάστηκαν, μάλιστα, στοιχεία με βάση τα οποία η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη ανάπτυξη που να φτάσει ακόμη και στη μισή ποσοστιαία μονάδα. «Και στην περίπτωση της Πορτογαλίας υπήρχαν ενδοιασμοί από την πλευρά των θεσμών για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά τελικώς αποδείχτηκε ότι οι Πορτογάλοι ήταν αυτοί που είχαν δίκιο». Για το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού παραμένει σε ισχύ το σενάριο ανακοινώσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:28