search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:32
MENU CLOSE

Crafting the Future: «Φτιάχνοντας» το μέλλον της μόδας και του design 1 & 2 Φεβρουαρίου 2019

25.01.2019 12:55
Crafting the Future: «Φτιάχνοντας» το μέλλον της μόδας και του design 1 & 2 Φεβρουαρίου 2019 - Media

Μικρή Σκηνή & σε διάφορους χώρους της Στέγης

Ένα διήμερο πρόγραμμα που συνδυάζει τη λαμπρότητα και την τεχνογνωσία της χειροτεχνίας με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στους χώρους της μόδας και του design, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της βιωσιμότητας.

Φτιάχνοντας το μέλλον της μόδας και του design. Το Crafting the Future παρουσιάζει ομιλητές από όλο τον κόσμο και ακούει τις γνώμες διακεκριμένων επαγγελματιών. Θέτει τις σωστές ερωτήσεις και προωθεί δυνατές λύσεις, προσφέροντας συγχρόνως την ευκαιρία σε όλους –από επαγγελματίες έως φοιτητές– να ενημερωθούν για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η βιομηχανία της μόδας.

Το Ίδρυμα Ωνάση πιστεύει στο μέλλον, στην επιστήμη και στη μόδα στον βαθμό που αυτή ενώνεται με την καινοτομία και ανοίγει νέα πεδία εξερεύνησης. Για παράδειγμα, η AlicePotts, Onassis Fellow για την περίοδο 2018-2019, δημιουργεί κρυστάλλινα αξεσουάρ – έργα τέχνης από τον ιδρώτα που συγκεντρώνει από τα ρούχα και τα αξεσουάρ αθλητών και χορευτών. Το Ίδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τις συνέργειες ως κινήσεις που ενδυναμώνουν την καλλιτεχνική έκφραση, που βοηθούν στην απελευθέρωση των δυνάμεων των καλλιτεχνών. Επιδιώκει τις συνεργασίες με φορείς που πυροδοτούν συζητήσεις, που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, όπως το Βritish Council.

Βασικό χαρακτηριστικό του διήμερου προγράμματος που παρουσιάζεται 1 και 2 Φεβρουαρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, σε συνεργασία με το British Council, είναι η σύνδεση διαφορετικών πολιτισμών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η καλλιέργεια γνώσης με στόχο την απελευθέρωση δυνάμεων. Συγκεντρώνοντας τεχνογνωσία από τη Βρετανία και άλλες χώρες, το Crafting the Future επιδιώκει να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για την ανταλλαγή εμπειρίας πάνω στην πρωτοπορία των βιώσιμων διαδικασιών, συνδέοντας τη γνώση ανθρώπων που καινοτομούν στον χώρο της μόδας.

Η πρώτη ημέρα του προγράμματος είναι συνεδριακή και φέρνει κοντά διεθνώς αναγνωρισμένους ομιλητές και επαγγελματίες της εγχώριας αγοράς. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις σύγχρονες προκλήσεις, τις επιπτώσεις του fast fashion στην καθημερινότητα όλων μας και τις λύσεις που προτείνουν οι επαγγελματίες του χώρου της μόδας. Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές συγκαταλέγονται η Orsola de Castro (Ιδρύτρια & Διευθύντρια Δημιουργικού Τμήματος της Fashion Revolution), η Brigitte Stepputtis (Υπεύθυνη Υψηλής Ραπτικής στη Vivienne Westwood), ο Σταύρος Καρέλης (Creative Consultant του Ιδρύματος Ωνάση, Ιδρυτής και Buying Director του Machine-A), η Alice Potts (Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση), η Μαρέβα Γκραμπόφσκι (Ιδρύτρια του Zeus + Dione) και η δημιουργική ομάδα του Maison Faliakos.

Η δεύτερη ημέρα του προγράμματος εστιάζει στην πρακτική κατάρτιση των συμμετεχόντων, παρουσιάζοντας μια σειρά από εργαστήρια που αφορούν θέματα ηθικής στην αλυσίδα εφοδιασμού, το upcycling και την κυκλική οικονομία στη μόδα.

Με έμφαση στη χειροτεχνία ως όχημα προς την καινοτομία, το διήμερο πρόγραμμα θα κλείσει με ένα DiscoMAKE party. Εκεί, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να φέρουν ρούχα που δεν χρησιμοποιούν πια και, με τη βοήθεια νεαρών σχεδιαστών, να τα μεταποιήσουν, επιμηκύνοντας τον χρόνο ζωής τους και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη βιωσιμότητα.

Ας εξερευνήσουμε την αειφορία στη μόδα, την καινοτομία και τα βιώσιμα υλικά μέσα από ένα πρίσμα κριτικής σκέψης, τον ρόλο της τεχνολογίας για μια διάφανη αλυσίδα εφοδιασμού, προτάσεις σχεδιαστών για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τον ρόλο της χειροτεχνίας σε αυτό το πολύπλοκο πανόραμα.

Επιμέλεια:

Μαρία Παπαϊωάννου, Arts Manager, British Council

Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού Ιδρύματος Ωνάση

Πρόδρομος Τσιαβός, Υπεύθυνος Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ιδρύματος Ωνάση

Orsola de Castro, Ιδρύτρια & Creative Director της πρωτοβουλίας Fashion Revolution

Crafting the future | Πρόγραμμα συνεδρίου
Παρασκευή 01.02 | 10:00 – 21:00
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Μικρή Σκηνή

Επαγγελματίες του χώρου της μόδας και του design από όλον τον κόσμο μιλούν, συζητούν και συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα για την καινοτομία, τη βιωσιμότητα, τη δημιουργικότητα, την αειφορία και τις σύγχρονες προκλήσεις της βιομηχανίας της μόδας.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης μέσω Εventbrite.

09:30 – 10:30                      Εγγραφές

10:30 – 11:00                      Ευχαριστίες

11:00 – 11:15                      Έναρξη

Orsola de Castro, Ιδρύτρια & Creative Director του Fashion Revolution

11:15 – 11:45                      Η δύναμη του καταναλωτή

Marina Spadafora, Fashion Designer

11:45 – 12:15                      Σχεδιάζοντας την επαναφορά της χειροτεχνίας

Tamsin Lejeune, CEO της Common Objective

12:15 – 12:45                      ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ | Vivienne Westwood και βιωσιμότητα το 2018

Brigitte Stepputtis, Υπεύθυνη Υψηλής Ραπτικής στη Vivienne Westwood

12:45 – 13:00                      Σύντομο διάλειμμα για καφέ

13:00 – 13:30                      Ιστορίες ρούχων: Γρήγορα και αργά υλικά, μοντέλα και νοοτροπίες

Rebecca Earley, Ερευνήτρια design στο University of the Arts του Λονδίνου

13:30 – 14:00      Σταύρος Καρέλης, Onassis Creative Consultant, Ιδρυτής & Buying Director του Machine-A

14:15 – 15:00                      Γεύμα δικτύωσης

15:00 – 15:30      Προσωποποιημένη Υψηλής Ραπτικής & Βασικές αρχές βιωσιμότητας

Χρήστος Πετρίδης, Chief Creative Officer στο Maison Faliakos

Βενέδικτος Αντύπας, Creative Director στο Maison Faliakos

15:30 – 16:45                      Σύντομες ομιλίες

Mareva Grabowski, Ιδρύτρια του Zeus + Dione

Βελόνα και κλωστή

Αγγελική Γιαννακίδου, Διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης

Αργή μόδα – Μεγάλος Αντίκτυπος

Γαρυφαλλιά Πιτσάκη, Συνιδρύτρια του 3QUARTERS

Γεννημένο να πεθάνει: Προγραμματισμένη Απαξίωση λειτουργικότητας και ελκυστικότητας

Χριστόφορος Μπρέλλης, Designer

Σχεδία: Εκκινώντας ξανά τη ζωή

Χρήστος Αλεφάντης, Διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία»

Υφαίνοντας το μωσαϊκό της κοινωνίας

Γιώργος Καλύβης, Project Director του Victoria Square Project

Maria Juliana Byck, Καλλιτέχνιδα και designer reFashion

16:45 – 17:15                      Ερωτήσεις του κοινού

17:15 – 17:45      Συζήτηση

Συντονίστριες: Tamsin Blanchard, δημοσιογράφος μόδας και αρθρογράφος & Έφη Φαλίδα, δημοσιογράφος μόδας και αρθρογράφος

Orsola de Castro, Ιδρύτρια & Creative Director τουFashion Revolution

Kendall Robins, Senior Programme Manager Αρχιτεκτονικής, Design, μόδας, British Council, Βρετανία

Μαρέβα Γκραμπόφσκι, Ιδρύτρια του Zeus + Dione

                Alice Potts, Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση  

18:30 – 20:00                      Προβολή ταινίας

Westwood: Punk, Icon, Activist

Καλωσόρισμα από τη Νικόλ Αλεξανδροπούλου, διευθύντρια του Athens Fashion Film Festival

Crafting the Future | Workshops

Σάββατο 02.02 | 12:30 – 21:00
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Σε διάφορους χώρους της Στέγης

Από τον ηθικό τρόπο παραγωγής ρούχων και το εμπόριο μέχρι τη δημιουργία «αργών» και «γρήγορων» ενδυμάτων και από τον ακτιβισμό της μόδας μέχρι τη βιωσιμότητα μιας γκαρνταρόμπας. Πέντε εργαστήρια γεμίζουν τη Στέγη απαντούν ερωτήματα και θέτουν  τις βάσεις για το αύριο της μόδας.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η υποβολή αίτησης μέσω Eventbrite.

Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν με βάση τη συνάφεια των απαντήσεών τους με το αντικείμενο του εργαστηρίου. Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν έως τις 28 Ιανουαρίου

Μόδα και ποιότητα
Marina Spadafora, Σχεδιάστρια Μόδας
12:30-14:30 | Φουαγιέ 5ου ορόφου
Διάρκεια: 2 ώρες
Το εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες σχεδιαστές μόδας, παραγωγούς, ακτιβιστές και σπουδαστές.

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στη σημασία της δημιουργίας ενδυμάτων που έχουν παραχθεί με ηθικό τρόπο. Η Μαρίνα Σπανταφόρα, με μακρόχρονη εμπειρία μέσα από τη συνεργασία της με μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Δίκαιου Εμπορίου, έχει καταδείξει την ανάγκη να υπάρχουν παραγωγοί και σχεδιαστές μυημένοι στο Δίκαιο Εμπόριο. Η ομιλήτρια θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες έναν πρακτικό οδηγό και θα παρουσιάσει αναλυτικά τα ποιοτικά πρότυπα που επικρατούν στους οίκους μόδας του δυτικού κόσμου.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η υποβολή αίτησης μέσω Eventbrite.
Απαραίτητη για το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι η ενεργή συμμετοχή και η συμβολή στη συζήτηση με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Διαφορετικοί ρυθμοί στον σχεδιασμό: Δημιουργικές και στρατηγικές προσεγγίσεις στον κυκλικό σχεδιασμό μόδας και υφάσματος

Rebecca Early, Ερευνήτρια σε θέματα design & κυκλικής οικονομίας στο University of the Arts του Λονδίνου
12:30-14:30 | Φουαγιέ 3ου ορόφου
Διάρκεια: 2 ώρες
Το εργαστήριο απευθύνεται σε σχεδιαστές, τεχνολόγους υλικών, επαγγελματίες στο μάρκετινγκ μόδας και ειδικούς στη συμπεριφορά καταναλωτή.

Τι θεωρείται προϊόν αναλώσιμης μόδας και τι διαχρονικής; Πώς σχεδιάζουμε υφάσματα που θα περάσουν για λίγο διάστημα από την ντουλάπα μας (επειδή εξυπηρετούν συγκεκριμένες ανάγκες) και πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε ρούχα που θα μείνουν μαζί μας για πολλά χρόνια (επειδή καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες); Πώς θα διαμορφωθούν οι ανάγκες της κάθε χώρας στο μέλλον; Πώς μπορούμε να προφυλάξουμε τη βιωσιμότητα των ρούχων μας, σχεδιάζοντας με γνώμονα τις διαφορετικές ταχύτητες των αναδυόμενων κυκλικών οικονομιών;

To εργαστήριο επικεντρώνεται στις επιλογές που καλούνται να κάνουν οι συμμετέχοντες, όταν σχεδιάζουν ενδύματα και υφάσματα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Το εργαστήριο ξεκινά με μια σύντομη συζήτηση γύρω από τις συνήθειες του καθενός. Τι υπάρχει στην ντουλάπα μας ως αναλώσιμο, τι ως διαχρονικό, με ποιον τρόπο διαφέρουν και ποια είναι τα κοινά σημεία τους; Τι διαπιστώνουμε σχεδιάζοντας το διάγραμμα του κύκλου ζωής των γρήγορων και αργών ενδυμάτων;

Είναι απαραίτητο να φέρετε πουκάμισα ή μπλούζες που θεωρείτε ότι είναι είτε αναλώσιμα είτε διαχρονικά και να εξηγήσετε το γιατί. Εμπνευστείτε, διαβάζοντας κείμενα και ακούγοντας podcasts από το site της ομιλήτριας: www.beckyearley.com.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η υποβολή αίτησης μέσω Eventbrite.
Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν με βάση τη συνάφεια των απαντήσεών τους με το αντικείμενο του εργαστηρίου. Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν έως 28 Ιανουαρίου.

Masterclass Δημοσιογραφίας Μόδας

Tamsin Blanchard, Δημοσιογράφος Μόδας & Συντάκτρια

12:30-14:30 | Φουαγιέ 4ου ορόφου

Διάρκεια: 2 ώρες

Το masterclass απευθύνεται σε δημοσιογράφους, επαγγελματίες επικοινωνίας, επαγγελματίες στο μάρκετινγκ μόδας, αλλά και σπουδαστές και σχεδιαστές.

Η Tamsin Blanchard είναι δημοσιογράφος με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας, που εργάζεται για βρετανικές εφημερίδες και περιοδικά, έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το Fashion Revolution και διδάσκει στο πρόγραμμα BA Fashion Journalism, στο Central Saint Martins. Σε αυτό το masterclass θα μοιραστεί την πλούσια προσωπική της διαδρομή στον κόσμο της μόδας και θα μιλήσει για την αλλαγή της βιομηχανίας μέσα στον χρόνο. Θα δώσει έμφαση στη διαχείριση των σχέσεων μεταξύ των brands, των δημοσιογράφων και των εμπόρων, καθώς και στη σημασία της αυθεντικότητας σε μια καλή ιστορία.

Απαραίτητη για το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι η ενεργή συμμετοχή και η συμβολή στη συζήτηση με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία σας. 

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η υποβολή αίτησης μέσω Eventbrite.

Πώς να κάνεις επανάσταση στον χώρο της μόδας

Orsola de Castro, Ιδρύτρια & Διευθύντρια Δημιουργικού της πρωτοβουλίας Fashion Revolution 15:00-17:30 | Φουαγιέ 5ου ορόφου

Διάρκεια: 2,5 ώρες

Το εργαστήριο απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και επαγγελματίες στον τομέα της επικοινωνίας, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται να αναλάβουν δράση για μια ηθική και βιώσιμη μόδα.

Αυτό το εργαστήριο θα σας εμπνεύσει να αναλάβετε δράση. Θα μάθετε πώς η δημιουργικότητά σας μπορεί να κάνει τη μόδα καλύτερη. Είτε είστε σχεδιαστές, επαγγελματίες της επικοινωνίας, εκπαιδευτικοί, είτε απλώς οπαδοί της normcore αισθητικής που ενδιαφέρεστε για τα ρούχα, το εργαστήριο της Orsola De Castro θα σας ενθαρρύνει να οραματιστείτε μια διαφορετική βιομηχανία της μόδας και τον εαυτό σας ως μέρος αυτής. Επιπλέον θα γνωρίσετε τη συντονίστρια της Fashion Revolution Greece, Φιόρη Ζαφειροπούλου, η οποία θα μιλήσει για τις πρωτοβουλίες στην εγχώρια αγορά και θα προτείνει τρόπους τριβής με τον ακτιβισμό της μόδας, σε τοπικό επίπεδο.

Απαραίτητη για το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι η ενεργή συμμετοχή και η συμβολή στη συζήτηση με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Οι συμμετέχοντες θα επιλεγούν με βάση τη συνάφεια των απαντήσεών τους με το αντικείμενο του εργαστηρίου. Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν έως τις 28 Ιανουαρίου.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Απαραίτητη η υποβολή αίτησης μέσω Eventbrite.

DiscoMAKE Πάρτι

Επιμέλεια: Matthew Needham

18:00-21:00 | Φουαγιέ 2ου ορόφου

Το DiscoMAKE είναι ένα πάρτι για ανθρώπους- μικρούς και μεγάλους- που αγαπούν τη μόδα, το στυλ και τη  χειροτεχνία. Πώς αγοράζετε και χρησιμοποιείτε τα ρούχα σας και τι κάνετε με αυτά που δεν σας αρέσουν πια;

Ελάτε μαζί μας και:

– Φέρτε ένα παλιό ρούχο που δεν χρησιμοποιείτε ή διαλέξτε ένα από τα διαθέσιμα τζιν και t-shirts.

– Χρησιμοποιήστε καρφίτσες, κλωστές, μπαλώματα, ή άλλα διαθέσιμα υλικά.

– Περάστε στο maker corner και με τη βοήθεια σχεδιαστών μεταλλάξτε το παλιό σας αντικείμενο σε ένα νέο, αγαπημένο.

– Βρείτε τρόπους να φορέσετε τη νέα σας δημιουργία και μοιραστείτε το καλύτερό σας στιγμιότυπο, φορώντας τα παλιά-νέα σας ρούχα!

Εξερευνήστε την τέχνη της κατασκευής, της αλλαγής, της επισκευής και της φροντίδας των ρούχων σας!

Τo DiscoMAKE πάρτι είναι κατάλληλο και για οικογένειες.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:31