search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 03:31
MENU CLOSE

Επιτυχής η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 – Τα οφέλη (Video)

05.02.2019 17:58
Ήθελε αλλά δεν μπόρεσε – Τραβάει τα μαλλιά της η Εθνική ομάδα που χάρισε την πρόκριση στη Σλοβενία - Media

 

Εκτοξεύτηκε με απόλυτη επιτυχία στις 23:01 ο ελληνικός δορυφόρος Hellas Sat 4 , από την Γαλλική Γουιάνα, προκειμένου να λάβει την τροχιακή θέση της Ελλάδος και της Κύπρου.

«Η εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 θα αυξήσει τις δυνατότητές για αυτόνομες δορυφορικές επικοινωνίες μεταξύ των σημείων του Δημοσίου, για την Άμυνα, την Ασφάλεια αλλά θα αυξήσει τις δυνατότητες και για την ΕΡΤ που έχει πια το δικό της δίκτυο να τον αξιοποιήσει, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας σημαντικό βήμα για την Ελλάδα την εκτόξευση του δορυφόρου. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας υπογράμμισε ο κ. Παππάς.

«Με την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 4 η Ελλάδα καταλαμβάνει πια ισχυρή θέση στο διεθνή διαστημικό χάρτη παρέχοντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου όπου απαιτηθεί. Θα παρέχει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις απολύτως αξιόπιστες δορυφορικές επικοινωνίες», δήλωσε στη ΕΡΤ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η εκτόξευση του δορυφόρου μεταδόθηκε απ΄ ευθείας από την ΕΡΤ.

Λίγα λόγια για τον δορυφόρο

Ο δορυφόρος Hellas Sat 4 θα προσφέρει καινοτόμες δορυφορικές υπηρεσίες, διευρύνοντας τις δυνατότητες της εταιρίας Hellas Sat στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική.

Πρόκειται για έναν εκσυγχρονισμένο, βελτιστοποιημένο με νέες τεχνολογικές λύσεις δορυφόρο, που βασίζεται μεν στη σειρά των δορυφόρων τύπου LM 2100 με την πετυχημένη παρουσία στην συγκεκριμένη αγορά, διαθέτει όμως «μια εκσυγχρονισμένη τεχνολογική μορφή αφού χρησιμοποιεί δομές που βασίζονται στα ηλιακά ιστία μεταξύ άλλων καινοτόμων συστημάτων» όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κεντέας Καραντώνης, Hellas Sat 4 Program Manager, επικεφαλής της ομάδας που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκτόξευση του δορυφόρου.

Τεχνολογικές λύσεις που έχουν επιλεγεί από το 2014 θα προσφέρουν τη δυνατότητα στον Hellas Sat 4 να μπορεί να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα σε τροχιά.

«Πρόκειται για έναν δορυφόρο που θα είναι χημικός μέχρι να τοποθετηθεί σε τροχιά και μετά θα βασίζεται σε ηλεκτρική πρόωση. Αυτές οι νέες εξελιγμένες τεχνολογίες είναι που θα επιτρέψουν στο δορυφόρο περισσότερα στο διάστημα» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat και «για τον λόγο αυτό το σκάφος που θα εκτοξευτεί έχει κωδικό LM2100ΤR» πρόσθεσε ο κ. Καραντώνης.

«Το ελληνικό δημόσιο με αυτή την εκτόξευση θα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του, στις 39 μοίρες ανατολικά, που είναι η τροχιακή θέση της Ελλάδας. Σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία έχουμε σχεδόν τετραπλασιάσει τα δικαιώματα μας και τις δυνατότητες που μας δίνει το διάστημα. Ενώ την προηγούμενη δεκαετία είχαμε μόνο έναν αναμεταδότη, σήμερα έχουμε εφτά στη διάθεση μας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Παράλληλα, ο νέος δορυφόρος θα δίνει τη δυνατότητα παροχής ίντερνετ και τηλεφωνίας μέσω του οργανισμού Inmarsat στα αεροπλάνα που πετούν πάνω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται ότι πλέον η Hellas Sat – η οποία μετά την πώλησή της από τον ΟΤΕ το 2013, ανήκει στην ArabSat, κύριο πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών στη Μέση Ανατολή και Αφρική – διευρύνει σημαντικά τη δραστηριότητά της.

Αυτά πρέπει να ξέρετε για τον HELLAS SAT 4:

– Κατασκευάστηκε από την εταιρεία LOCKHEED MARTIN

– Είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός δορυφόρος που κατασκεύασε μέχρι σήμερα η Lockheed Martin στο νέο μεγάλο διαστημικό της σκάφος Α2100TR και ενσωματώνει πολλές καινοτόμες τεχνολογίες.

– Έχει ηλεκτρική πρόωση ( σε αντίθεση με τους δύο προηγουμενους που είχαν χημκή προώθηση) με ειδικούς ηλεκτρικούς προωθητήρες υψηλής απόδοσης, που λειτουργούν με το ευγενές αέριο Xenon και διαθέτει εύκαμπτους ηλιοσυλλέκτες ισχύος 20 KW και κατά την εκτόξευσή του θα έχει μάζα πέραν των 6 τόνων

– Οι νέες αυτές τεχνολογίες επιτρέπουν στο δορυφόρο, μετά την επιτυχή εκτόξευσή του, να έχει χρόνο ζωής 23 ετών

– Εχει 34 αναμεταδότες και κάλυψη στην Ευρώπη, Μεση Ανατολή και Αφρική.

– Θα προσφέρει τηλεοπτικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, καθώς και να ενισχύσει τη δυνατότητα παροχής πρόσβασης Ίντερνετ στους αερομεταφορείς της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρική

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15