search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:46
MENU CLOSE

Καμμένος: «Είστε ψυχρός εκτελεστής» – Τσίπρας: «Θα με ευγνωμονείτε»

08.02.2019 19:38
Καμμένος: «Είστε ψυχρός εκτελεστής» - Τσίπρας: «Θα με ευγνωμονείτε»  - Media

 

Με σκληρές κόντρες μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη και νωρίτερα μεταξύ Τσίπρα –Καμμένου ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Τσίπρας: Πάρτε το χαμπάρι

Σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας παρέπεμψε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή για την ψήφιση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο ο πρωθυπουργός προέβλεψε ξανά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα γίνει σύντομα πρωθυπουργός οπότε δε θα χρειαστεί να αποκαλέσει τον πρωθυπουργό της γείτονος «Μακεδόνα πρωθυπουργό».
 
Τα παραπάνω ήταν μια αναφορά του πρωθυπουργού στη δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος είπε ότι δεν αναγνωρίζει, παρά την κύρωση της συμφωνίας, της Βόρεια Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κάλυψε ουσιαστικά τον αντιπρόεδρό του λέγοντας κάτι παρόμοιο, ότι δε θα καλωσορίσει ποτέ τον Σκοπιανό πρωθυπουργό στην Ελλάδα και ρώτησε αν ο Αλέξης Τσίπρας θα τον αποκαλεί «Μακεδόνα».
 
Θα τον αποκαλώ, απάντησε ο πρωθυπουργός, όπως μου δίνει το δικαίωμα η συμφωνία να τον αποκαλώ, ‘’πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ‘’Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό’’ ή και ‘’Βορειομακεδόνα πρωθυπουργό’’. Αντίθετως, πρόσθεσε, «εσείς δεν θα τον καλοσωρίσετε ποτέ γιατί δεν σας αφήνει η εθνικιστική τάση του κόμματός σας και ο κύριος Γεωργιάδης και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί κ. Μητσοτάκη δε θα γίνετε πρωθυπουργός».
 
Ο πρωθυπουργός με τον παραπάνω τρόπο, μεταξύ άλλων απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την κριτική ότι η κυβέρνηση παραχώρησε τη γλώσσα και το έθνος. Επίσης τον κατηγόρησε ότι με τη θέση περί βέτο στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αμφισβητεί μια πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τόσο πολύ σας επηρεάζει η ακροδεξιά σας πτέρυγα;» διερωτήθηκε ειρωνικά.
 
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ότι ασκεί ανεύθυνη κριτική στα κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως στην επίσκεψη του ταξιδιού του στην Τουρκία, για την οποία όπως είπε προεξόφλησε πριν προσγειωθεί το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ότι θα στεφθεί με αποτυχία.
 
Κλείνοντας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «η σημερινή ψηφοφορία κλείνει τον σημαντικότερο κύκλο υποχρεώσεων που απορρέουν από την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και απορρέουν από την Ελλάδα». «Από αύριο» είπε «οι υποχρεώσεις ξαναγυρνάνε στους γείτονές μας οι οποίοι θα πρέπει να στείλουν επίσημο αίτημα σε όλες τις χώρες του ΟΗΕ προκειμένου από εδώ και στο εξής να μην του αποκαλούν Μακεδονία αλλά να τους αποκαλούν Βόρεια Μακεδονία και το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και οι ίδιοι τόσο στο δημόσιο λόγο τους όσο και σε όλες τις ονομασίες, όλες ταμπέλες που έχουν στα δημόσια κτήρια και τα έγγραφά τους».
 
Καλωσόρισε τη Βόρεια Μακεδονία, «μια φιλική προς την Ελλάδα χώρα που θα πρέπει στήριγμα και όχι αντίπαλος στην προσπάθεια να εγκαθιδρύσουμε τη συνεργασία και την ασφάλεια στην περιοχή».
 
Και τέλος σημείωσε, καλώντας τους βουλευτές να κυρώσουν και το Πρωτόκολλο: «Θα μας κρίνει ο λαός και η ιστορία, εγώ πιστεύω ότι πράξαμε το πατριωτικό μας καθήκον, ότι πράξαμε το σωστό και είμαι περήφανος για τους βουλευτές που ψήφισαν την κύρωση της συμφωνίας και αυτών που σήμερα θα ολοκληρώσουν αυτή την ιστορική προσπάθεια».
 
Μητσοτάκης: Δεν θα το πω ποτέ εγώ

Με αναφορά στους θανάτους από την γρίπη ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

O πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμα: «Αυτή δεν είναι μια ισορροπημένη Συμφωνία. Είναι μια διευθέτηση. Μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει ναι εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν όχι. Δεν θα πω ποτέ εγώ «καλωσορίζω τον Μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα». Περιμένω να το πείτε εσείς κ. Τσίπρα. Και περιμένω τον κ. Αποστολάκη να καλωσορίζω και τον μακεδονικό στρατό στην Ελλάδα όταν θα κάνει κοινά γυμνάσια με τον ελληνικό στρατό. Αυτά έχετε υπογράψει».

Τέλος από ΑΝΕΛ ο Παπαχριστόπουλος

Εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ βρίσκεται πλέον ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, καθώς ο Πάνος Καμμένος γνωστοποίησε τη διαγράφή του.

Βεβαίως, με τη διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου, «τελειώνει» και η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, καθώς μένει με λιγότερους από πέντε βουλευτές, εκλεγμένους με το κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Η κόντρα Τσίπρα – Καμμένου και τα ποιήματα

Υπενθυμίζεται ότι στην ομιλία του, ο κ. Καμμένος είπε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «Με εκτελέσατε» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Πάνου Καμμένου το λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Τέσσερις φορές αναφερθήκατε στην ομιλία σας ότι δεν έχετε απλώσει γέφυρα στην διαπλοκή ή στη Νέα Δημοκρατία. Δεν θα παρακολουθήσω ψυχαναλυτικά τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Στην ιστορία θα μείνουν τα θετικά που πράξατε τέσσερα χρόνια τώρα και σας διαβεβαιώνω θα με ευγνωμονείτε που αντιλήφθηκα έγκαιρα τον πολιτικό σας σχεδιασμό να ανατρέψετε την κυβέρνηση που στηρίξατε τέσσερα χρόνια μπροστά σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και θα με ευγνωμονείτε που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς».

«Όπως είδατε, είμαι εδώ» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, ο οποίος συνέχισε λέγοντας πως «δεν δύναμαι να σας παρακολουθήσω να αποκαθηλώσετε και να αυτοακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας, των 4 τελευταίων ετών. Ακούγοντας σας, και χωρίς να μπω σε ψυχαναλυτικές ερμηνείες, θέλω να πω το εξής. Είπατε ότι δεν έχετε απλώσει γέφυρες στη διαπλοκή ή τη ΝΔ. Θα σας αφιερώσω ένα ποίημα του Καβάφη: “Κανούργιους τόπους δεν θα βρεις, δεν θα βρεις άλλες θάλασσες, η πόλις θα σε ακολουθεί”» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην απάντηση του προς τον Πάνο Καμμένο.

Ανταπαντώντας ο Πάνος Καμμένος είπε προς τον πρωθυπουργό πως «θα σας αφιερώσω και εγώ ένα στίχο από τον Ματρόζο, έναν ναύαρχο της επανάστασης από τις Σπέτσες: Αν οι ζητιάνοι σαν και με δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίοι σαν και σε δεν θα φοράγαν στέμμα».

Γεννηματά: Ακατάλληλος και επικίνδυνος για το εθνικό συμφέρον ο Τσίπρας

Σφοδρή ήταν η επίθεση της Φώφης Γεννηματά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε πριν από λίγο στην ομιλία της στην Ολομέλεια για το «Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». Τόνισε ότι προσπαθεί να διώξει από πάνω του «το στίγμα της Ακροδεξιάς» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά «αλλά όπως είπατε: η πόλις εσάς θα ακολουθεί, θα σας καταδιώκει για πάντα». Πρόσθεσε πως «όσοι συνειδητοποιούν τι πραγματικά είναι ο κ.Τσίπρας και η παρέα του και θέλουν να τελειώσουν μαζί τους έχουν μόνο έναν δρόμο: Να στηρίξουν το Κίνημα Αλλαγής. Γιατί ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής αποτελεί το κύριο ανάχωμα στον διχασμό και στα νέα αδιέξοδα που αυτός θα δημιουργήσει στον τόπο».

Στ. Θεοδωράκης: Δεν διαλύονται τα κόμματα με μεταγραφές βουλευτών

Τα βέλη του τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε σημείο που άκουσε βουλευτές να ρωτούν ποιο Ποτάμι εκπροσωπεί, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να τονίζει ότι… «τα κόμματα δεν διαλύονται με μεταγραφές βουλευτών».

Λεβέντης: Ένα χαρτί είχαμε…

«Ένα χαρτί είχε η Ελλάδα για να πιέζει τα Σκόπια να αλλάξουν όνομα. Το χαρτί της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Και αυτό το χαρτί το απεμπολούμε σήμερα. Το σχίζουμε σήμερα» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Βασίλης Λεβέντης.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:46