09/08/2020 23:46:18

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πώς το ΚΙΝΑΛ εγκλωβίζει την επόμενη κυβέρνηση και ζητά 180 ψήφους 

Συνταγματική Αναθεώρηση: Πώς το ΚΙΝΑΛ εγκλωβίζει την επόμενη κυβέρνηση και ζητά 180 ψήφους  - Media

 

Σε μία λογική κίνηση η οποία μπορεί και να εξέπληξε μερικούς προχώρησε το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο δια στόματος Ανδρέα Λοβέρδου  είπε πως το κόμμα του θα ψηφίσει μόνο με έναν βουλευτή -και όχι με το σύνολο των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ- τα άρθρα της Συνταγματικής Αναθεώρησης με τα οποία συμφωνεί.

Όπως εξήγησε ο κ. Λοβέρδος το ΚΙΝΑΛ προχωρά σε αυτήν τη κίνηση με σκοπό να μπλοκάρει τη δυνατότητα αυτά τα άρθρα να συγκεντρώσουν σε αυτή τη φάση τον αριθμό των 180 ψήφων και να μπορούν να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή με πλειοψηφία 151 βουλευτών. 

Αυτό σημαίνει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει τα άρθρα του Συντάγματος να μπορούν να αναθεωρηθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως εκείνος κρίνει, με 151 βουλευτές, μετά τις εκλογές.

Με αυτή τη στάση της η Δημοκρατική Συμπαράταξη υιοθετεί την άποψη Βενιζέλου, ο οποίος πολλές φορές κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αναθεώρησης είχε τονίσει πως τα άρθρα πρέπει να ψηφιστούν στην παρούσα Βουλή με 151 βουλευτές, ώστε η επόμενη Βουλή (με πιθανότερη κυβέρνηση τη ΝΔ) να οδηγηθεί σε μια αναθεώρηση με 180 βουλευτές και να αναγκάσει την τότε κυβέρνηση να προχωρήσει με συναινετικό και διακομματικό χαρακτήρα.

Βενιζέλος: Να σεβαστούμε το Σύνταγμα

«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή: καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 151 ψήφους, δηλαδή, πρακτικά, παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή. Όλες οι διατάξεις πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και απόφασης από την επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές, μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρός χαρακτήρας του Συντάγματος», τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της Αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Άλλωστε, 180 ψήφοι χρειάζονται και για την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, συναινετικού, από μία νέα Βουλή, από μία νέα πλειοψηφία, μέσα σε ένα άλλο κλίμα λειτουργίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.