search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:29
MENU CLOSE

Σαν σήμερα «αποκαλύπτεται» η «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» (Photo, Video)

01.03.2019 19:33
Σαν σήμερα «αποκαλύπτεται» η «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» (Photo, Video) - Media

 

Σαν σήμερα, πριν από 46 χρόνια, η μουσική άλλαζε για πάντα, χάρη σε ένα δίσκο διάρκειας λίγο πάνω από 42 λεπτά.

Ήταν 1η Μαρτίου 1973 όταν οι Pink Floyd κυκλοφορούσαν το «The Dark Side of the Moon», τον δίσκο που θα τους εκτόξευε στο στερέωμα των υπερσυγκροτημάτων του ροκ.

Ο δίσκος πούλησε συνολικά 45 εκατομμύρια αντίτυπα, έμεινε στο Top 100 του Billboard για 741 εβδομάδες, και πολύ απλά θεωρείται ως τα αριστούργημα του συγκροτήματος.

Ένας concept δίσκος, το «The Dark Side of the Moon» θεματολογικά αγγίζει τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της ζωής: από τη γέννηση και το θάνατο, μέχρι την ανία, τον πλούτο και την παραφροσύνη, με κάθε πλευρά του δίσκου ουσιαστικά να αποτελεί μια σουίτα κομματιών.

Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στα στούντιο της Abbey Road και χρησιμοποιήθηκαν επαναστατικές μέθοδοι και τεχνικές για να επιτευχθεί ο κρυστάλλινος ήχος και τα ανεπανάληπτα εφέ του δίσκου.

Τελικά, το «The Dark Side of the Moon» κυκλοφόρησε την 1η Μαρτίου του 1973 και «καρφώθηκε» στο νο. 1 των charts, γενόμενο ένα από τα πλέον ευπώλητα άλμπουμ όλων των εποχών.

Με τον δίσκο αυτό οι Pink Floyd έγιναν «ιερά τέρατα» του ροκ (κάποιοι λένε και «δεινόσαυροι») και άγγιξαν την τελειότητα στον ήχο, τη σύνθεση και το concept.

Kαι, βέβαια, κατάφεραν να κάνουν νομίσματα να… κουδουνίζουν σε ρυθμό 5/4 στο περίφημο τραγούδι «Money».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 18:29