search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:09
MENU CLOSE

Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών: Θα είμαι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτώ επισήμως τα Σκόπια

01.03.2019 20:19
Γρ. Τύπου πρωθυπουργού: Ο κ. Μητσοτάκης να προστατεύσει τον εαυτό του και το κόμμα του από τη δήθεν πατριωτική πλειοδοσία - Media

 

“Η Ελλάδα του 2014 και η Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, από όπου ο πρωθυπουργός επικέντρωσε στην οικονομική κατάσταση της χώρας και τον γεωστρατηγικό ρόλο της στην περιοχή.

“Η Ελλάδα μπορεί πλέον να κοιτά μπροστά. Έχει τη δύναμη που της δίνουν τα δικά της επιτεύγματα, να το κάνει”, “τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου λαού που έκανε μεγάλες θυσίες και υπέστη τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται, που στα κρίσιμα, εμπιστεύτηκε εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο”, είπε. Υπογράμμισε ότι η “νέα πραγματικότητα” “δεν είναι τα πλεονεκτήματα της κυβέρνησης μπροστά στις επικείμενες εκλογές το φθινόπωρο του 2019, αλλά είναι τα εφόδια της πατρίδας μας, στη νέα εποχή”.

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε από τους Δελφούς ότι θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος, μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. “Θα προχωρήσουμε στην ιδρυτική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξεταστούν οι τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία”, προανήγγειλε.

Ξεκινώντας την ομιλία του, σχολίασε ότι με τις αισιόδοξες προβλέψεις που είχε διατυπώσει πέρυσι από τους Δελφούς, “κόντρα στο ρεύμα της εποχής”, διέψευσε τους συμμετέχοντες που δεν είχαν έρθει στο Φόρουμ ως “Πυθίες” αλλά ως “Κασσάνδρες” προβλέποντας ότι δεν θα ολοκλήρωνε η κυβέρνηση το πρόγραμμα διάσωσης και πως αν το έκανε, θα συνέχιζε με πιστοληπτική γραμμή στήριξης, “δηλαδή κεκαλυμμένο μνημόνιο”. Επισήμανε ότι δεν έγινε τίποτε από αυτά, ούτε οι συντάξεις περικόπηκαν, ενώ αντίθετα ήρθαν αναβαθμίσεις, η Ελλάδα βγήκε με τις δυνάμεις της στις αγορές, τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου είναι αντίστοιχα με τα προ κρίσης επίπεδα του 2002-2003.

“Δουλέψαμε σκληρά για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις η Ελλάδα να βγει έξω από αυτή την περιπέτεια με τις μικρότερες δυνατές απώλειες κρατώντας την κοινωνία όρθια. Η χώρα μας άλλαξε”, τόνισε, προσθέτοντας η κυβέρνηση έχει αφοσιωθεί στο “να βάλει τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος. Με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές της δυνάμεις”, να πορευτεί η χώρα χωρίς “κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού και που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν”.

Η κυβέρνηση, είπε, εργάστηκε όχι μόνο για να επουλώσει πληγές δεκαετιών, αλλά και για να συγκροτήσει νέο σχέδιο για την επόμενη μέρα. Πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός του ότι “η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα” προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία των δύο περιόδων, όπως μεταξύ άλλων, ότι: η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας, με την Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων, υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών εν αντιθέσει με τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, επιστροφή στην ανάπτυξη αντί της απώλειας ¼ του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία, η απόφαση για τη βιωσιμότητα του χρέους σε σχέση “με την ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, ρεκόρ δεκαετίας στις ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις αντί της γενικευμένης αποεπένδυσης. Επίσης, η μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες με 350.000 νέες θέσεις εργασίας αντί της εκτόξευσής της κατά 18 μονάδες.

Η Ελλάδα γεωπολιτικό σημείο αναφοράς

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα “αποτελεί ιστορικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό σημείο αναφοράς για τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και για ολόκληρη την Ευρώπη” με ενεργό ρόλο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις και κομβική σημασία για τη σταθερότητα, την ειρήνη, τη συνεργασία και την ασφάλεια για όλη την περιοχή.

Σημείωσε ότι η χώρα αξιοποίησε ευκαιρίες για τη διαμόρφωση θετικών εξελίξεων “μαζί με τους γείτονές μας που έδειξαν ανάλογο σθένος, αποφασιστικότητα και σοβαρότητα έναντι των προκλήσεων που θέτει η συγκυρία στο διεθνές πεδίο” και πως “με τις προσπάθειες μας, η εικόνα στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο, έχει βελτιωθεί αισθητά”.

Επισήμανε την επιλογή ενίσχυσης των δεσμών συνεργασίας με τρίτες χώρες, παραπέμποντας στα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας (με την Κύπρο) με τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, αλλά και νότια και νοτιανατολικά με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη.

“Προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής ο σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας”

Σημείωσε ότι “θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά για τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα”. Τόνισε ότι “στηρίζουμε απόλυτα το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων, των υδρογονανθράκων της, προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, βεβαίως μετά την πολυπόθητη επίλυση του Κυπριακού πιστεύουμε ότι θα μπορούν όλοι να έχουν τα ωφελήματα από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων”.

Για το κοίτασμα “Γλαύκος” σημείωσε ότι πρόκειται για σαφώς θετικά νέα και επισήμανε ως θετικό το γεγονός ότι ως ΥΠΕΞ ο Ν. Χριστοδουλίδης κράτησε χαμηλούς τόνους σήμερα.

“Πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια στην Κύπρο χωρίς μεγαλόστομες δηλώσεις, να συνεχιστεί προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όφελος όλων μας στην ευρύτερη περιοχή. Αποτελεί ευθύνη και χρέος όλων μας να αποδεχθούν και να αποδεχθούμε όλοι τη νέα πραγματικότητα που γεννά η συνεργασία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου σε αυτή τη νέα πραγματικότητα δεν χωρούν ούτε λεονταρισμοί, ούτε προκλήσεις, ούτε ανιστόρητες διεκδικήσεις, παρά μόνο σχέσεις που βασίζονται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου”, υπογράμμισε. Πρόσθεσε ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και σε σχέση με άλλα ενεργειακά πρότζεκτ (EastMed, TAP).

Πολύ σύντομα ο κ. Τσίπρας θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια συνοδευόμενος από επιχειρηματική αποστολή

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στα Βαλκάνια, αρχίζει να διαγράφεται μια νέα ελπιδοφόρα και ευρωπαϊκή προοπτική και “από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε δράση να ανοίξουμε τις πόρτες του διαλόγου, να μην αφήσουμε χρόνιες εκκρεμότητες να μας στερήσουν τη δυνατότητα να βρούμε επωφελείς και προωθητικές λύσεις για τους λαούς μας”.

Αναφέρθηκε διεξοδικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας ότι ήταν το απαιτητικότερο εγχείρημα και η κυβέρνηση του, όπως και του Ζόραν Ζάεφ βρέθηκαν ενώπιον μιας ιστορικής ευκαιρίας.

Εξήρε, επίσης, τις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του νυν Γιώργου Κατρούγκαλου, που ήταν παρόντες στην ομιλία.

Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πέτυχε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο Έλληνας πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι θα είναι ο πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί ,επισήμως, πολύ σύντομα τα Σκόπια, συνοδευόμενος, μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί η ιδρυτική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

Έχουμε επιλέξει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η εθνική περιχαράκωση, ο απομονωτισμός, το δίκιο του ενός έναντι όλων, είναι όροι για τη συλλογική οπισθοδρόμηση των σύγχρονων κοινωνιών και τόνισε: “Οι πολυπαραγοντικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, μας υπερβαίνουν. Υπερβαίνουν κάθε χώρα, ανεξαρτήτως ισχύος ή θέσης στο διεθνή ανταγωνισμό”.

“Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι στο σκοπό να γίνουμε μέρος της λύσης για τα κρίσιμα ζητήματα που μας παρουσιάζονται σε χρόνο ενεστώτα”, παρατήρησε και συνέχισε: “”Η Ελλάδα και η κυβέρνηση μου, έχουν επιλέξει την τόλμη και την αποφασιστικότητα έναντι της αδράνειας. Έχουμε επιλέξει να σταθούμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και αποφασιστικά στον ίδιο δρόμο. Ο δρόμος της εθνικιστικής ρητορικής, της απομόνωσης και των συγκρούσεων είναι ο εύκολος δρόμος. Ο δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας, είναι ο δύσκολος δρόμος. Είναι ο δρόμος της αληθινής πατριωτικής ευθύνης. Απαιτεί θάρρος, τόλμη, συγκρούσεις, ανάληψη πολιτικού κόστους, αλλά έχει προορισμό. Επωφελή για τους λαούς μας. Επωφελή για τις επόμενες γενιές που αξίζουν να ζήσουν σε ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που εμείς παραλάβαμε”.

Κατά την είσοδο του στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου των Δελφών ο κ. Τσίπρας είχε θερμή χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ και μια σύντομη συνομιλία με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 07:00