search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:52
MENU CLOSE

Και επίσημα σε υφεσιακή πορεία η Τουρκία για πρώτη φορά από το 2009

11.03.2019 10:25
Και επίσημα σε υφεσιακή πορεία η Τουρκία για πρώτη φορά από το 2009 - Media

 

Η Τουρκία εισήλθε σε υφεσιακή τροχιά για πρώτη φορά από το 2009, σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεί που δημοσιεύονται σήμερα κι αποτελούν ένα δυσοίωνο νέο για την κυβέρνηση μόλις τρεις εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας σημείωσε κάμψη κατά 3% το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία και κατά 2,4% εν σχέσει προς το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Όμως και στο τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει ήδη κατά 1,1% και βάση με τον κανόνα πως όταν το ΑΕΠ μίας χώρας κάμπτεται κατά δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε σημαίνει πως η οικονομία της εισέρχεται σε ύφεση.

Για το σύνολο του 2018 η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας έκλεισε στο 2,6% έναντι 7,4% το 2017.

Η ραγδαία υποχώρηση τούτη εξηγείται εν μέρει από τον μεγάλο πληθωρισμό που προκλήθηκε από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας τον περασμένο Αύγουστο, από την αύξουσα ένταση στις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον, αλλά και την επιφυλακτικότητα που δείχνουν οι διεθνείς αγορές απέναντι στις οικονομικές πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης.

Το τουρκικό εθνικό νόμισμα απώλεσε το 30% της αξίας του το 2018, όμως από τις αρχές του νέου έτους η τιμή του έχει σταθεροποιηθεί. Σήμερα η ισοτιμία της λίρας με το δολάριο έχει διαμορφωθεί στις 5,44 λίρες.

Ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 19,67% τον Φεβρουάριο, πέφτοντας ωστόσο για πρώτη φορά από τον Αύγουστο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%.

«Τα χειρότερα έμειναν πίσω μας», δήλωσε εμψυχωτικά στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, αποδίδοντας σε «κερδοσκοπικές επιθέσεις» και στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας τα δυσμενή αυτά στοιχεία –τα οποία ενδεχομένως θα στοιχίσουν στο κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές, μιας και η οικονομία παραμένει η υπ’ αριθμ. ένα ανησυχία των Τούρκων ψηφοφόρων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:52