search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:13
MENU CLOSE

Νέα Ζηλανδία: Ο δράστης είχε άδεια οπλοφορίας από το 2017

15.03.2019 22:00
Νέα Ζηλανδία: Ο δράστης είχε άδεια οπλοφορίας από το 2017 - Media

 

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι ο ύποπτος για το μακελειό στο Κράιστσερτς ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν διέμενε στη χώρα πολύ καιρό.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, ο φερόμενος ως δράστης ήταν υπήκοος Αυστραλίας «που ταξίδευε σποραδικά στη Νέα Ζηλανδία, όπου διέμενε για διάφορα χρονικά διαστήματα».

«Δεν θα τον περιέγραφα ως επί μακρόν διαμένων» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το όνομά του δεν ήταν καταγεγραμμένο σε καμία λίστα παρακολούθησης στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας, ο ύποπτος διέθετε ένα μικρό οπλοστάσιο ημιαυτόματων όπλων και είχε άδεια οπλοφορίας.

«Ο δράστης ήταν κάτοχος άδειας οπλοφορίας (…) την οποία είχε αποκτήσει τον Νοέμβριο του 2017» είπε η Άρντερν.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι οι νόμοι μας για τα όπλα θα αλλάξουν» υποσχέθηκε η ίδια.

Τα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης ήταν μεταξύ άλλων από το Πακιστάν, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία και τη Μαλαισία, εξήγησε η Τζασίντα Άρντερν.

Η Νέα Ζηλανδία άρχισε να αποχαιρετά τους νεκρούς της, από το μακελειό που διέπραξε τουλάχιστον ένας ένοπλος εναντίον πιστών σε δύο τεμένη, σκοτώνοντας 49 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 42.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι έχει θέσει υπό κράτηση τρεις ανθρώπους, μεταξύ αυτών έναν άνδρα κοντά στα 30, σε βάρος του οποίου απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνο. Αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον δικαστηρίου το Σάββατο, ενώ οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία κανενός εκ των υπόπτων.

«Οι έρευνές μας βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο κι επιδιώκουμε να σκιαγραφήσουμε μια εικόνα των υπόπτων που εμπλέκονται και τις ενέργειές τους πριν από αυτό το φοβερό γεγονός» δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Μάικ Μπους.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο κίνδυνος έχει περιοριστεί στο Κάντερμπερι και πρέπει, όλοι εμείς οι Νεοζηλανδοί, να βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση».

Μεταξύ των τραυματιών, δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανάμεσά τους ένα τετράχρονο παιδί, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Καμιά εικοσαριά άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, όπως είπε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο νοσοκομείο, όπου έχουν συγκεντρωθεί οι οικογένειες των τραυματιών.

Την ίδια ώρα, δεκάδες άνθρωποι άφησαν λουλούδια κοντά στις κορδέλες που τοποθέτησε η αστυνομία για να αποκλείσει την πρόσβαση και στα δύο τεμένη στο Κράιστσερτς, που ακόμη προσπαθεί να επανέλθει μετά τον φονικό σεισμό του 2011 με 200 νεκρούς.

Για το Σάββατο, έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες κηδείες των θυμάτων, αρκετοί εκ των οποίων είχαν γεννηθεί στο εξωτερικό.

«Πυροβολούσε τους πάντες εντός του τεμένους»

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, που βρισκόταν στο τέμενος Αλ Νουρ, είπε σε ΜΜΕ ότι ο ένοπλος εισέβαλε στο τέμενος, την ώρα που οι πιστοί είχαν σκύψει για να προσευχηθούν.

«Είχε ένα μεγάλο όπλο… Μπήκε κι άρχισε να πυροβολεί τους πάντες μέσα στο τέμενος, παντού» αφηγήθηκε ο Άχμαντ αλ Μάχμουντι. Ο ίδιος, μαζί με άλλους, κατάφεραν να γλυτώσουν σπάζοντας μια γυάλινη πόρτα.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι διέγραψε τους λογαριασμούς του ενόπλου «λίγο μετά την έναρξη του livestream», που κατέγραφε ο ίδιος με το μακελειό κι αφού ειδοποιήθηκε από την αστυνομία. Τόσο το Facebook όσο και το Twitter και το YouTube διαβεβαίωσαν ότι έλαβαν μέτρα για τη διαγραφή των βίντεο με το αιματοκύλισμα.

Σαράντα ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στο τέμενος Αλ Νουρ, επτά στο τέμενος στο Λίνγουντ και ένας υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Παιδιά βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων.

Μεταξύ των επιζώντων, ένας Παλαιστίνιος που αφηγήθηκε ότι είδε έναν άνδρα να πέφτει νεκρός από μια σφαίρα στο κεφάλι.

«Άκουσα τρεις πυροβολισμούς και έπειτα από περίπου 10 δευτερόλεπτα, άρχισε να πυροβολεί πάλι. Πρέπει να ήταν οπλισμένος με ένα αυτόματο όπλο…» εξήγησε ο άνδρας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κατόπιν ο κόσμος άρχισε να τρέχει έξω. Κάποιοι ήταν καλυμμένοι με αίμα».

Την ίδια ώρα, είδε το φως της δημοσιότητας η ηρωική παρέμβαση ενός άνδρα στο τέμενος Λίνγουντ, όπου, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον Σάγιεντ Μαζχαρουντίν, ο άνδρας αυτός κατάφερε να αρπάξει το όπλο από τον δράστη, που σταμάτησε το μακελειό και έτρεξε προς ένα αυτοκίνητο που τον περίμενε.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:12