search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:53
MENU CLOSE

Τελέστηκε το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου

16.03.2019 14:35
Τελέστηκε το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου - Media

 

Τη μνήμη των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου τίμησαν σήμερα τα Χανιά με την διοργάνωση του ετήσιου πολιτικού μνημόσυνου που τελέστηκε όπως κάθε χρόνο στους τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι με διοργανωτή το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Φλωρεντής ο οποίος δήλωσε πως η προσωπικότητα και το έργο του Ελ. Βενιζέλου, σημάδεψαν τον 20ο αιώνα.

“Το όραμά του για μια Ελλάδα με ισχυρούς θεσμούς, για τη συναδέλφωση των λαών, για ισότητα, για δημοκρατία, μας καθοδηγεί μέχρι και σήμερα. Πρέπει όλοι μας να σταθούμε αντάξιοι του έργου και του οράματός του” τόνισε ο κ. Φλωρεντής.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε πως “83 χρόνια μετά τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου τιμούμε σήμερα τη μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα πολιτικού, οραματιστή και ρεαλιστή. Ας είναι αιωνία η μνήμη του”.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ελλάδα, Κάιτ Σμιθ, η οποία αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου με τη Μεγάλη Βρετανία. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “ο Βενιζέλος δεν ήταν μόνο εθνάρχης και μεγάλος ηγέτης της Ελλάδας αλλά και πάρα πολύ καλός, στενός φίλος της Βρετανίας. Ήταν μία προσωπικότητα που με Σαιξπηρικούς όρους, διάβηκε σαν τον Κολοσσό την ελληνική ιστορία στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, θεμελίωσε και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα του σήμερα”.

Στην ομιλία της κ. Σμιθ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πολιτική του πορεία ο Ελευθέριος Βενιζέλος συνδυάζοντας το τότε με το σήμερα και στις εξελίξεις που δρομολογούνται στη χώρα της με το Brexit. “Έτσι και αλλιώς το Brexit θα μεταμορφώσει τη χώρα και τις σχέσεις της, όπως ακριβώς τα γεγονότα που συνέβησαν στις κρίσιμες στιγμές της σταδιοδρομίας του Βενιζέλου μεταμόρφωσαν την Ελλάδα. Όσο και να διαρκέσει αυτή η διαδικασία, όποια μορφή και να πάρει, η Βρετανία που θα βγει από αυτή θα είναι μια διαφορετική χώρα όπως ακριβώς συνέβη και με την Ελλάδα ως αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων του Βενιζέλου”, είπε μεταξύ άλλων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων

Εκ μέρους της κυβέρνησης στέφανο κατέθεσε ο γγ του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Φλωρεντής και εκ μέρους του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη. Την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ εκπροσώπησε ο διευθυντής του πολιτικού της γραφείου Μανώλης Όθωνας. Στο πλαίσιο της τελετής μέλη του ομίλου βρακοφόρων Κρήτης απέδωσαν ριζίτικα τραγούδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 07:50