13/10/2019 14:29:51
22.3.2019 / ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2065 στις 21-3-2019

Καθρέφτης ανικανότητας

Καθρέφτης ανικανότητας - Media

 

Κάθε χώρα έχει προφανώς το ποδόσφαιρο που της αξίζει. Όπως ακριβώς έχει τις φυλακές, τα σχολεία και τα νοσοκομεία που της αξίζουν. Όλες οι επιμέρους λειτουργίες μιας κοινωνίας, από τις κορυφαίες έως τις παρασιτικές, αντανακλούν απολύτως το επίπεδο των θεσμών της.


Ο Γερμανός διαιτητής, σχολιάζοντας τη διακοπή του αγώνα Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, είπε κάτι μάλλον αυτονόητο: ότι, αν διαιτήτευε σε ανάλογο παιχνίδι στη χώρα του, θα το είχε διακόψει από το πέμπτο λεπτό, όταν μια ομάδα από «μάτσο» τύπους επιτέθηκε στον «μικρό πάγκο» της φιλοξενούμενης ομάδας. Ο μόνος λόγος για τον οποίο το συνέχισε μέχρι το εβδομηκοστό λεπτό ήταν ότι «σφύριζε» στην Ελλάδα, στην οποία, όπως και ο ίδιος προφανώς γνώριζε, τα πράγματα λειτουργούν... «αλλιώς». 


Άλλωστε στην Ελλάδα, εκτός από όσα καταθλιπτικά θα διαβάσετε στη σελίδα 8, ισχύουν και μερικά άλλα ενδιαφέροντα χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός:
● Στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά μαίνεται διαρκώς ένας σιωπηρός και μακράν της δημοσιότητας πόλεμος μεταξύ χουλιγκάνων, του οποίου μόνο ακραία επεισόδια φτάνουν στο ευρύ κοινό.
● Διαιτητές και δημοσιογράφοι ξυλοκοπούνται αγρίως έξω από το σπίτι τους κατά τρόπο δυνάμει δολοφονικό.
● Αθλητές υβρίζονται με αισχρούς ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς από «διακεκριμένους οπαδούς» μέσω τηλεόρασης.
● Παράγοντες ομάδων μπάσκετ πλακώνονται με φτυσιές και κλωτσιές παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού χωρίς να τρέχει κάστανο.
● Επικεφαλής ομοσπονδιών καλούνται από τον ίδιο υφυπουργό για σοβαρά προβλήματα του χώρου τον οποίο εποπτεύουν, αλλά απαξιούν να εμφανιστούν διότι τα θεωρούν όλα καλώς καμωμένα, την ώρα που κορυφαίες ομάδες ετοιμάζονται να αλλάξουν... χώρα, χωρίς και πάλι να τρέχει κάστανο.


Η λίστα καταγραφής αθλιοτήτων μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον, αλλά το ζήτημα δεν είναι οι αθλιότητες καθ’ εαυτές. 
Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στο ότι αποτελούν καθρέφτη του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας και της πολιτείας. Καθρέφτη της ανικανότητας των εκάστοτε κυβερνήσεων να αποφασίσουν και να επιβάλουν κανόνες στο πώς λειτουργεί ο αθλητισμός και ειδικότερα ο επαγγελματικός. Καθρέφτη της δουλικότητάς τους έναντι αθλητικών συλλόγων και παραγόντων, τους οποίους ευνοούν έναντι ανταλλαγμάτων – κυρίως πολιτικών, ενίοτε και οικονομικών – κρίσιμων για την επιβίωσή τους.


Πολλά χρόνια τώρα λέμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι οι ανύπαρκτοι ή ανεπαρκείς ή υπολειτουργούντες θεσμοί της. Η κρίση ξεχαρβάλωσε ό,τι είχε απομείνει όρθιο και αποκάλυψε ό,τι ήταν ήδη προβληματικό αλλά καλυπτόταν από τον πέπλο της «ισχυρής Ελλάδας». Δυστυχώς για όλους, η κατάντια του επαγγελματικού αθλητισμού καθρεφτίζει τις ανεπάρκειες και την ανικανότητα όλων.
 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.