search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:37
MENU CLOSE

Ο φανατισμός που οπλίζει το χέρι του φασίστα και η εθελοτυφλία της κοινωνίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2065
21-3-2019
23.03.2019 04:00
nazi-5.jpg

 

Ο ρατσισμός, ο «τυφλός» θρησκευτικός και φυλετικός φανατισμός που οπλίζει το χέρι των πλημμυρισμένων από μίσος «υπηρετών» του, δεν αναγνωρίζει ιδεολογίες και περιορισμούς. Ακμάζει με απίστευτη ευκολία στην Άκρα Δεξιά και γνωρίζει πρωτοφανή άνθηση τα τελευταία χρόνια λόγω της κυριαρχίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του Ίντερνετ γενικότερα.
Από τους «στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους έως τους θιασώτες του ναζισμού ο πλανήτης την τελευταία δεκαετία έπαψε να νιώθει ασφαλής. Δεν υπάρχει πόλη της οποίας οι κάτοικοι να πιστεύουν ότι δεν απειλούνται από κάποιον οπλισμένο ρατσιστή ή ισλαμιστή «μοναχικό λύκο». Την παραπάνω θεωρία επιβεβαίωσαν ξανά τα δύο πρόσφατα χτυπήματα στο Κράιστσερτς και την Ουτρέχτη.

Η εν ψυχρώ δολοφονία 50 ανυποψίαστων ανθρώπων στα μουσουλμανικά τεμένη στη Νέα Ζηλανδία και κυρίως το εμετικό μανιφέστο του Αυστραλού μακελάρη, ο οποίος ριζοσπαστικοποιήθηκε και μυήθηκε στον «ανταρτοπόλεμο» από εξτρεμιστικές οργανώσεις των Βαλκανίων, προκάλεσαν αίσθηση όχι μόνο για το σοκ, αλλά κυρίως επειδή η δολοφονία μεταδόθηκε σε… «ζωντανή σύνδεση» μέσω των social media και στη συνέχεια αναπαρήχθη, δίχως αιδώ, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Ήταν η 14η τρομοκρατική επίθεση ακροδεξιών εξτρεμιστών τα οκτώ τελευταία χρόνια.
Οι στόχοι τους είναι Εβραίοι, μουσουλμάνοι, πρόσφυγες – μετανάστες, φεμινίστριες, δημοσιογράφοι, ομοφυλόφιλοι – διεμφυλικοί και αριστεροί πολιτικοί ή ακτιβιστές υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο «κύκλος του αίματος», που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2011 στο Όσλο και το νησί Οτόγια της Νορβηγίας από τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ με τραγικό απολογισμό 77 νεκρούς, επαναλήφθηκε άλλες δεκατέσσερις φορές, με πιο πρόσφατο περιστατικό αυτό στις 15 Μαρτίου, στην επαρχιακή πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας. Ο 28 ετών Αυστραλός μακελάρης Μπρένταν Τάραντ, ο οποίος είχε… τύψεις επειδή, όπως είπε, «δεν κατάφερε να σκοτώσει ακόμα περισσότερους ισλαμιστές», είχε σκοπό να αποτρέψει «την εξάπλωση των μουσουλμάνων στον κόσμο». 

Θαυμαστής του ακροδεξιού Νορβηγού τρομοκράτη Άντερς Μπρέιβικ δηλώνει ο Τάραντ. Αλλά και της Λεπέν και του Τραμπ. Και του ακροδεξιού Γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί, από τον οποίο δανείστηκε τον τίτλο «Η Μεγάλη Αντικατάσταση» για το «μανιφέστο» του. Η «Μεγάλη Αντικατάσταση» (των λευκών Δυτικών από «εισβολείς» Ασιάτες και Αφρικανούς) είναι το δόγμα της ποικίλης Ακροδεξιάς. Το μίσος που παράγει το δόγμα αυτό χτίζει τείχη, αναδεικνύει Όρμπαν και Σαλβίνι ή μακελεύει ανθρώπους σαν σε εικονικό παιχνίδι. Αλλά η ζωή δεν είναι βιντεογκέιμ.

Κανένα «καμπανάκι» δεν πρόκειται να ηχήσει, κανένα προληπτικό μέτρο να ληφθεί. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Εμείς θα συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε παρατηρώντας και καταδικάζοντας ή δικαιολογώντας τον… ρινόκερο που εμφανίστηκε ξαφνικά στο κέντρο της πόλης, εκφράζοντας απορία για το πώς βρέθηκε εκεί και περιμένοντας την ημέρα που αυτός θα εξαφανιστεί…
Ο Ιονέσκο το είχε περιγράψει όσο πιο κατατοπιστικά μπορούσε στο ομώνυμο έργο του. Τίποτα, στην αρχή, δεν δηλώνει την παρουσία των ρινόκερων και κυρίως δεν υποψιάζεται κανείς την ύπαρξη της αρρώστιας. Αν και διακρίνονται κάποια συμπτώματα που επιτρέπουν την εκδήλωσή της, αυτά υποτιμούνται.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Δύση έχει υποτιμήσει τον κίνδυνο της ακροδεξιάς τρομοκρατίας» τονίζει η βρετανική εφημερίδα «Observer». «Πρέπει να σκεφτούμε τον ρόλο που διαδραματίζουν ακόμη και τα κυρίαρχα κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη διάδοση των ρατσιστικών συμπεριφορών» γράφει αναφορικά με τη σφαγή στη Νέα Ζηλανδία.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:37