search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:45
MENU CLOSE

Αποσύρει ο Ράμα το ΦΕΚ για τη δήμευση περιουσιών της ελληνικής μειονότητας

30.03.2019 12:23
Κορωνοϊός: Κλείνει τα σύνορα με την Ελλάδα η Αλβανία - Media

 

Τελικά αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της αλβανικής Εφημερίδας της Κυβερνήσεως το ΦΕΚ που θα επέτρεπε την αυθαίρετη κρατικοποίηση γαιών που ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς στην περιοχή της Χειμάρρας.

Αυτό αποσαφήνισαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διπλωματικές πηγές τονίζοντας ότι ήταν «ιδιαίτερα σαφής και η χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού, η οποία δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας από την αλβανική ηγεσία, όσον αφορά την προϋπόθεση να σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα και δη τα περιουσιακά των Ελλήνων ομογενών».

Εξάλλου, «οι θέσεις της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία έχουν εκφρασθεί επανειλημμένως και με σαφήνεια σε όλα τα επίπεδα».

Τώρα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, μετά την αφαίρεση του ΦΕΚ «μένει να φανεί αν η κίνηση αυτή ήταν το πρώτο βήμα για την πλήρη ανάκληση των απαράδεκτων αποφάσεων που στοχοποιούν την ελληνική μειονότητα και την περιουσία της, υπονομεύοντας ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Μια προοπτική που έχει ως προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων που διαβιούν στην Αλβανία, και που αναμένουμε να αποτυπωθεί και στους εφαρμοστικούς νόμους για τις μειονότητες».

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα

Αυστηρό μήνυμα στα Τίρανα έστειλε από το Βουκουρέστι έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας συνδέοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με την ελληνική μειονότητα.

“Σήμερα μαθαίνω ότι υπάρχει μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία”, είπε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας ότι εάν ο Ράμα προχωρήσει σε δήμευση των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας δεν πρόκειται η Ελλάδα να συναινέσει στην ένταξή της στην Ε.Ε.

“Είναι μια υπόθεση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας που αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν”, είναι η χαρακτηριστική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα. 

Παράλληλα, επείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε σήμερα το πρωί ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης: “Tι μέτρα θα λάβετε για τις συνεχιζόμενες, αυθαίρετες και παράνομες ενέργειες της Αλβανικής πλευράς; Συμβιβάζονται αυτές οι ενέργειες με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;”.

Κουμουτσάκος: Βέτο στην ενταξιακή της πορεία

Βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προέκρινε και η ΝΔ διά του αρμόδιου τομεάρχη της Γιώργου Κουμουτσάκου.

Η δήμευση των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη, που πλήττει τόσο τις ελληνοαλβανικές σχέσεις όσο και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Ο κ. Κουμουτσάκος άφησε και αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης: 

Η συμπεριφορά των Τιράνων έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, έστελνε, εδώ και καιρό, το μήνυμα ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσουμε στη σημερινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της Κυβέρνησης Ράμα.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία προειδοποιούσε εγκαίρως, αλλά η κυβέρνηση είτε δεν άκουγε είτε υποβάθμιζε τις εξελίξεις.

Σημείωσε δε ότι «το καθήκον μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις περιουσίες της ελληνικής μειονότητας από την αυθαιρεσία του Αλβανικού Κράτους, επιβάλλει την άρνηση της Ελλάδας να συναινέσει στη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην Ε.Ε.».

Ποτάμι: Θα κάνουμε χρήση όλων των μέσων

Οξεία ήταν και η αντίδραση του Ποταμιού.

«Η εξωφρενική εμμονή της κυβέρνησης του κ. Ράμα που, μέσα σ’ ένα κλίμα εθνικιστικής πλειοδοσίας, αποφάσισε να προχωρήσει σε απαλλοτρίωση των ακινήτων των μειονοτικών Ελλήνων της χώρας του, εξαντλεί την υπομονή της ελληνικής πλευράς, η οποία είναι ταγμένη στην προσέγγιση και τη φιλική συνύπαρξη με τη γειτονική χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Το θέμα ασφαλώς και δεν θα μείνει εκεί που το οδηγούν οι παράγοντες του δημόσιου βίου της Αλβανίας, καταφανώς καθοδηγούμενοι από τρίτους, των οποίων τα Τίρανα επιδιώκουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα στοχοποίησης της ελληνικής μειονότητας. Και αφενός, μεν, η τελευταία, γνωρίζοντας καλά πως η πρωτοβουλία αυτή είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και με δικαστικές αποφάσεις των αλβανικών δικαστηρίων, θα προχωρήσει σε προσφυγές εντός και εκτός Αλβανίας. Kαι αφετέρου, η Αθήνα θα κάνει χρήση όλων των μέσων για την ανατροπή μιας τέτοιας μεροληπτικής απόφασης, που στοχοποιεί την ελληνική μειονότητα και πλήττει κατάφωρα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 19:44