search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:57
MENU CLOSE

Προχωράει η «Προοδευτική Συμμαχία», σε εκκρεμότητα η τελική σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2067
4-4-2019
04.04.2019 03:00
Προχωράει η «Προοδευτική Συμμαχία», σε εκκρεμότητα η τελική σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου - Media

 

Προχωράει η «Προοδευτική Συμμαχία», σε εκκρεμότητα η τελική σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου

Η οικονομία παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς εν όψει του αυριανού Eurogroup εγκρίθηκε χθες από την Κομισιόν (με ενστάσεις) η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. (970 εκατομμύρια) από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s). Αναμένεται και η τελική έγκριση στο αυριανό Eurogroup, όπου από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Έγκριση δόθηκε και από το Euroworking Group κι εφόσον και το αυριανό Eurogroup δώσει το τελικό «πράσινο φως» ξεκλειδώνουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, δηλαδή η περαιτέρω διαχείριση του οικονομικού κλίματος με το βλέμμα στην επικείμενη αναβάθμιση της Standard & Poor’s προς τα τέλη Απριλίου. Στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα συγκαταλέγεται και η προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ ή μέρους του, το οποίο αποπληρώνεται σήμερα με επιτόκια πολύ μεγαλύτερα από εκείνα που δίνουν οι αγορές. Η κυβέρνηση δουλεύει λοιπόν σε αυτή την κατεύθυνση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους φέρεται να κάνει κινήσεις προετοιμασίας, αν και σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Πάντως, ανεξαρτήτως της μεγάλης εικόνας, η κυβέρνηση προβληματίζεται σχετικά με τις δυνατότητες που έχει να τονώσει το κλίμα στην πραγματική οικονομία, σε συνάρτηση κιόλας με την προεκλογική περίοδο. Προοπτική για «εξτρά», γενναιόδωρες παροχές δεν υπάρχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε τέλος χθες με τη σειρά του στα σενάρια για χορήγηση «δώρου Πάσχα» σε δημοσίους υπαλλήλους και χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν ξεκινήσει από δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου. Άλλωστε, το Σάββατο στη συνάντηση που είχε με τους συνταξιούχους ο πρωθυπουργός, αν και ικανοποίησε τα αιτήματά τους για τις συντάξεις χηρείας και τις 120 δόσεις, απέκλεισε το ενδεχόμενο για δώρο Πάσχα καθώς, όπως είπε, ο δημοσιονομικός χώρος δεν το επιτρέπει. Το άφησε ανοιχτό για μετά τις εκλογές, αφού είπε ότι μπορεί να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2020.

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε χθες ότι επιφέρει την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ προανήγγειλε ρυθμίσεις για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, με τις δηλώσεις να ερμηνεύονται ως προετοιμασία για εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων και εδώ, όπως και στη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία.

Αν στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο οικονομικό επιτελείο «ξεψειρίζουν» τις λιγοστές δυνατότητες για κάποιες μικροπαροχές εν όψει προεκλογικής περιόδου, στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για την επισφράγιση του προοδευτικού μετώπου, στην πανελλαδική συνάντηση του κόμματος με τις πρωτοβουλίες, συλλογικότητες και τις κινήσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για μια ευρεία συμπαράταξη. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του μετώπου αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί άνοιγμα σε προοδευτικές δυνάμεις εν όψει ευρωεκλογών προς τα αριστερά αλλά κατά κύριο λόγο προς την Κεντροαριστερά.

Η Πανελλαδική Συνάντηση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» θα λάβει χώρα στο Ολυμπιακό Ακίνητο Γαλατσίου το Σάββατο στις 6 το απόγευμα και αναμένεται να μιλήσουν ο Αλέξης Τσίπρας και εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν.

Χθες στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της συνάντησης, στο πάνελ των ομιλητών, εκτός του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, παραβρέθηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος εκπροσωπώντας την Πρωτοβουλία Γέφυρα, ο εκπρόσωπος της Ακτιβιστικής Κίνησης Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Θοδωρής Δουλεμπέκης και η πρώην οργανωτική γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Τάνια Καραγιάννη.

Στη συνέντευξη Τύπου το «παρών» έδωσαν κινήσεις, συλλογικότητες, όπως η Γέφυρα, το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών, η Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, η Χάρτα 19, η Ακτιβιστική Κίνηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (ΑΚΕ Σοσιαλιστών), η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Κοινωνική Συμφωνία, το Σοσιαλιστικό Πατριωτικό Κίνημα και ο Κόσμος.

Ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα που παρέστησαν, ενταγμένα ή μη σε κινήσεις ή συλλογικότητες, ήταν οι Μενέλαος Γκίβαλος, Γιάννης Ελαιοτριβάρης, Δώρα Καλλιπολίτη, Τάνια Καραγιάννη, Χρήστος Κοκκινοβασίλης, Χρήστος Μαχαίρας, Νίκος Μουζέλης, Δημήτρης Παλαιοθόδωρος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Σοφία Πανδή, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Μαρία Ρεπούση, Λάμπρος Ρώσσης και Μιχάλης Σαμπατακάκης.

Εκκρεμεί ωστόσο ακόμα η τελευταία (μάλλον) δέσμη υποψηφίων του ευρωψηφοδελτίου στους οποίους αναμένεται πως θα είναι η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης. Αν και χθες υπήρξαν πληροφορίες για σημερινή συνεδρίαση – εξπρές της Κεντρικής Επιτροπής για να εγκριθούν τα υπόλοιπα ονόματα, τελικώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί και η διαδικασία πηγαίνει για την επόμενη εβδομάδα.

 

Πετσίτης vs θαλασσοδάνεια

Κατά τα λοιπά, η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. συνεχίζεται με την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει ανασύρει από το συρτάρι – καθώς δεν έχουν ανακύψει νέα στοιχεία – την υπόθεση Πετσίτη προκειμένου να χτυπήσει όχι μόνο τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, αλλά συνολικά την κυβέρνηση.

Από την κυβέρνηση εξαπολύουν επίθεση τόσο σε Ν.Δ. όσο και προς το ΚΙΝΑΛΛ με αφορμή την άσκηση ποινικών διώξεων σε δεκάδες στελέχη τραπεζών για τα «θαλασσοδάνεια» των πολιτικών κομμάτων.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η σύνδεση είναι προφανής και την ανέδειξε χθες η Ράνια Σβίγκου με ανάρτησή της στο Twitter, λέγοντας ουσιαστικά ότι στην αντιπολίτευση θυμήθηκαν την υπόθεση Πετσίτη όταν έσκασαν οι ποινικές διώξεις για τα δάνεια. «Προσπαθούν να συνδέσουν τον κ. Πετσίτη με την κυβέρνηση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξουν την ατζέντα από τα δανεικά και αγύριστα από τα θαλασσοδάνεια των τραπεζών, για τα οποία διώκονται τώρα τα στελέχη τους. Αλλά για αυτά άκρα του τάφου σιωπή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ανακοίνωση της Κουμουνδούρου που απαριθμεί τα fake news της Ν.Δ. τις τελευταίες μέρες.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 06:54