search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:31
MENU CLOSE

Είκοσι χρόνια κλείνει το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου: Με κύριο θέμα το άρωμα (Photos)

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2067
4-4-2019
07.04.2019 03:00
le-dernier-mgtro-copyright-jean-pierre-fizet-4-e1553252785460.jpg

 

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει βρει τη θέση του στην καρδιά των Ελλήνων σινεφίλ, μεταδίδοντας το αισιόδοξο μήνυμα μιας ζωντανής και ποικιλόμορφης τέχνης.

Ο λόγος για το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που επιστρέφει και αυτήν την άνοιξη, με τη σταθερή υποστήριξη της Unifrance, εξακολουθώντας να συμβάλλει καθοριστικά στην αγορά γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών από τους Έλληνες διανομείς.

Γιορτάζοντας τα 20ά γενέθλιά του, το φεστιβάλ προσκαλεί για ακόμη μια χρονιά το κοινό να ανακαλύψει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η γαλλική και γαλλόφωνη κινηματογραφική παραγωγή, να απολαύσει, να αναζωογονηθεί και να επωφεληθεί από αυτή τη μοναδική επαφή με διαφορετικές κουλτούρες για εννέα ημέρες στην Αθήνα και επτά στη Θεσσαλονίκη.

Κύριο θέμα της 20ής διοργάνωσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου είναι το άρωμα.

Μπορεί η σχέση μεταξύ αρώματος και κινηματογράφου να μην είναι εμφανής, καθώς είναι διαφορετικές οι αισθήσεις που διεγείρουν – από τη μία την όσφρηση, από την άλλη την όραση και την ακοή –, ωστόσο τόσο το άρωμα όσο και ο κινηματογράφος είναι τέχνη και βιομηχανία παράλληλα.

Δεν είναι πρωτοφανές για τους μεγάλους οίκους αρωμάτων, άλλωστε, να αναζητούν στον κινηματογράφο έμπνευση για τις εκστρατείες προώθησης ή και για τις μούσες τους ακόμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το άρωμα «Cinéma» που δημιούργησε το 2004 ο Yves Saint Laurent με σκοπό «να αποκαλύψει τη σταρ που κρύβει μέσα της κάθε γυναίκα».

Στον κινηματογράφο δεν είναι τόσο το επάγγελμα του αρωματοποιού ή η αίσθηση της όσφρησης που έχει την «τιμητική» του όσο η κεντρική παρουσία ορισμένων φιαλιδίων, οσμών και οίκων αρωμάτων σε ταινίες.

Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής κατηγορίας, λοιπόν, που είναι αφιερωμένη στο άρωμα, προβάλλονται πέντε κλασικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο, ένα συστατικό.

 

Στην ταινία «Violette Nozière» του Claude Chabrol (1978), η μητέρα της Violette βρίσκει το μπουκαλάκι «Vol de nuit» του οίκου Guerlain, καθώς ψαχουλεύει την τσάντα της κόρη της, ενώ στην ταινία «Le dernier metro» του François Truffaut (1980), το άρωμα «Arpège» του οίκου Lanvin αναδεικνύεται ποικιλοτρόπως στην τουαλέτα της Catherine Deneuve, στον ρόλο της ηθοποιού και διευθύντριας θεάτρου στο Παρίσι της Κατοχής. Στην ταινία «La Boum» του Claude Pinoteau (1980), η Brigitte Fossey ζητά να δοκιμάσει το άρωμα «Empreinte» του οίκου Courrèges από την πωλήτρια, που λίγο αργότερα αποδεικνύεται ότι είναι ερωμένη του άντρα της, ενώ στην ταινία «Garde à vue» του Claude Miller (1981), η Romy Schneider ξεχωρίζει ανάμεσα στα δώρα ένα μπουκαλάκι «Nahema» του οίκου Guerlain. Τέλος, στην ταινία «Trois places pour le 26» του Jacques Demy (1988), υπάρχουν πολλά φιαλίδια και αναφορές, πάντα επίκαιρες ή ξεχασμένες, που μπορούμε να εντοπίσουμε στο αρωματοποιείο όπου εργάζεται η Mathilda May.

Η προβολή των ταινιών ξεκινά στις 3 Απριλίου μετά το masterclass, που διοργανώνεται με αφορμή τη θεματική «Άρωμα, μόδα, μια γαλλική ιδιαιτερότητα» που θα παραδώσει η ιστορικός και ειδικός στο άρωμα Élisabeth de Feydeau.

Το εικαστικό στοιχείο του φεστιβάλ δημιούργησε με μοναδική δεξιοτεχνία το γραφείο Typical Organization for standards and Order ταξιδεύοντάς μας στο αιθέριο, το άυλο και τη φινέτσα του αρώματος, παίζοντας παράλληλα με τη γεωμετρία των σχημάτων που παραπέμπουν κυρίως στην κινηματογραφική οθόνη, ενώ το τρέιλερ του φεστιβάλ αποτελεί μια εξαιρετική δημιουργία του Θανάση Νεοφώτιστου, προεκτείνοντας το ταξίδι των αισθήσεων στην αναζήτηση του «Άλλου».

Για ακόμη μια χρονιά, το πρόγραμμα του φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών όσο στην πλοκή, τη μορφή και φυσικά την εκπροσώπηση της γαλλοφωνίας.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει εμπράκτως και φέτος την υποστήριξή του στους Έλληνες συνεργάτες και δημιουργούς, συμπράττοντας με τους Έλληνες διανομείς στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ και προσκαλώντας Έλληνες και Γάλλους εκπροσώπους διαφόρων μορφών τέχνης να συμμετέχουν ως μέλη της κριτικής επιτροπής.

Επίσης, σε συνεργασία με το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, που έκανε το ντεμπούτο του τον περασμένο Δεκέμβριο, διοργανώνει εργαστήρια κινηματογράφου με τίτλο «Ο έξυπνος θεατής», για παιδιά από έξι ετών, ενώ στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, την Κυριακή 7 Απριλίου, θα προβληθεί μια σειρά επεισοδίων του Ernest et Célestine, των οποίων οι διάλογοι θα ερμηνευτούν ζωντανά από δύο ηθοποιούς.

Τέλος, με σκοπό να γνωρίσει το κοινό καλύτερα τις ταινίες αλλά και τους δημιουργούς της γαλλόφωνης παραγωγής, ανανεώνει τη συνεργασία του με το Φεστιβάλ Gros Plan για τη δημιουργία και τη διανομή ενός ερωτηματολογίου στο τέλος των προβολών της ενότητας «Πανόραμα». Με τη λήξη του φεστιβάλ, μάλιστα, ένας από τους θεατές που θα συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο αυτό, θα επιλεχθεί με κλήρωση, κερδίζοντας δώρα.

Τα βραβεία

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν τη φετινή χρονιά στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας θα είναι το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής που απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί προσφορά της Nova και του ΟΠΑΝΔΑ, όπως και το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο αυτό είναι μια προσφορά της μπίρας Fischer και απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Κριτική επιτροπή

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: David Foenkinos (Γάλλος συγγραφέας, δραματουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης), Ελένη Ράντου (ηθοποιός), Μαριάννα Κάλμπαρη (σκηνοθέτις και ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν), Λουκάς Κατσίκας (καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival) και Σύλλας Τζουμέρκας (σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός).

INFO

Κινηματογράφος Δαναός, Κηφισίας 109 | Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 | Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 32

Από 2 έως 10.4.2019

6 ευρώ | 5 ευρώ μειωμένο

Πρόσθετες πληροφορίες/κρατήσεις: www.festivalfilmfrancophone.gr |www.ifg.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:29