search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:31
MENU CLOSE

Ξανά στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη – Αίσιο τέλος για 18 εγκλωβισμένους (Video | Photos)

06.04.2019 11:08
Ξανά στο έλεος της κακοκαιρίας η Κρήτη - Αίσιο τέλος για 18 εγκλωβισμένους  (Video | Photos) - Media

 

Στη διάσωση 18 ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, από τη στάθμη του νερού που αυξανόταν επικίνδυνα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία.

Μέσα σε λίγες ώρες, το σκηνικό που διαμορφώθηκε από τη βροχή, προκάλεσε αγωνία, καθώς οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ήταν συνεχείς.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, όπου πλέον η στάθμη του νερού, περιμετρικά έχει ανέβει επικίνδυνα, ξεπερνώντας τα 3 μέτρα σε ύψος.

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά δυο ηλικιωμένοι επιχειρήθηκε επιτυχώς να απεγκλωβιστούν από την οικία τους. Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, απ’οπου τους απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής.

«Ήταν μια μεγάλη επιχείρηση που ξεκίνησε λίγο μετά τη μια το μεσημέρι. Ευτυχώς καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις περιπτώσεις και να παραδίδουμε τους ανθρώπους που κινδύνευαν στους οικείους τους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδακης, που συμπλήρωσε ότι δυο οικοδομικά τετράγωνα στην πόλη της Σητείας, εμφανίζουν πλημμυρικά φαινόμενα και χρειάστηκε να επέμβουν σε επτά ακόμη περιπτώσεις ανθρώπων που κινδύνευαν από τη στάθμη των νερών.

Μέσα σε 4 ώρες έπεσαν 110 χιλιοστά νερού

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Ηράκλειο, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις έπεσαν 110 χιλιοστά νερού μέσα σε τέσσερις ώρες, ενώ στη Βίαννο, το ποτάμι φούσκωσε, με αποτέλεσμα τα ορμητικά νερά να παρασύρουν δύο αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα.

Πρόκειται για την τέταρτη φορά μέσα σε δύο μήνες που η Κρήτη πλήττεται από τόσο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και γεφύρια, να υπερχειλίσουν ποτάμια, καθώς και να παρασυρθούν αυτοκίνητα, τη στιγμή που πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει λόγω καθιζήσεων και κατολισθήσεων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Γέφυρα 100 ετών στον Μύρτο στην Ιεράπετρα κινδυνεύει 

Η κακοκαιρία απειλεί, επίσης, την 100 ετών μνημειακή γέφυρα του Μύρτου που κινδυνεύει να καταρρεύσει, παρά το γεγονός ότι και επισκευάστηκε πριν από δύο χρόνια.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι, οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν στο neakriti ότι οι πρόχειρες κατασκευές έχουν ήδη καταστραφεί και ότι φοβούνται το ενδεχόμενο να δουν εικόνες που παραπέμπουν στην γέφυρα του Κερίτη στα Χανιά η οποία και κατέρρευσε.

“Δυστυχώς ο ποταμός φούσκωσε με τις έντονες βροχοπτώσεις, που έχουμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε και φοβόμαστε για τα χειρότερά στην παλιά γέφυρα του Μύρτου”, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Βαγγέλης Φραγκιαδάκης.

Μάλιστα, στα τέλη Μαρτίου, σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις που είχαν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στη μνημειακή γέφυρα του Μύρτου.

Τότε, οι καταιγίδες έγιναν η αιτία της μεγάλης συγκέντρωσης βρόχινου νερού στον ποταμό του Μύρτου, από τον οποίο το νερό καταλήγει στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να προκληθούν και σημαντικές ζημιές στο δυτικό τμήμα της 100χρονης μνημειακής παλιάς γέφυρας του χωριού, η οποία φτιάχτηκε το 1924.

Πλημμύρισαν θερμοκήπια

Στην Ιεράπετρα, οι καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν θερμοκήπια και τις επιχείρησεις. Στο Στόμιο, καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ δρόμοι έκλεισαν, με τα μηχανήματα του δήμου να δουλεύουν ασταμάτητα προκειμένου να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο.

Εκλεισαν δρόμοι

Σε περιοχές του Ηρακλείου η διέλευση των αυτοκινήτων είναι αδύνατη καθώς δρόμοι και γεφύρια πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν καθιζήσεις και κατολισθήσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πύργος, ο Χάρακας και τα Σαμάνια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές.

«Τα συνεργεία μας είναι επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται», δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανώλης Κοκοσάλης, ζητώντας από τους πολίτες να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Κλειστός είναι και ο επαρχιακός δρόμος Ηρακλείου- Βουτών ένα χιλιόμετρο πριν από την είσοδο στον οικισμό, με απόφαση της περιφέρειας Κρήτης. Πολλά προβλήματα, με κατολισθήσεις βράχων, υπάρχουν και στον δήμο Βιάννου, τόσο στο επαρχιακό όσο και στο δημοτικό οδικό δίκτυο.

Επίσης, για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε από την πολιτική προστασία το κλείσιμο των παρακάτω οδών:

  • Δημοτική οδός από Κερατόκαμπο προς Άρβη
  • Δημοτική οδός από Άρβη προς Ψαρή Φοράδα Τέρτσα
  • Η γέφυρα στον ποταμό Αναποδάρη στην Δέρματο
  • Από Τέρτσα προς Μύρτος

Τέλος, εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής έχει υπερχειλίσει ο Αναποδάρης και η δημοτική αρχή Αρχανών Αστερουσίων έκλεισε τη γέφυρα στην Καλυβιανή, ενώ σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο υπάρχουν φερτά υλικά και πέτρες. Κλειστός είναι και ο δρόμος από Καλύβια προς Μεσοχωριό και από Λιγόρτυνο προς Μεσοχωριό.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 01:29