search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:49
MENU CLOSE

Τσίπρας: Χάνω στις δημοσκοπήσεις, κερδίζω στην κάλπη

15.04.2019 17:15
Τσίπρας: Χάνω στις δημοσκοπήσεις, κερδίζω στην κάλπη - Media

 

Τη θέση του ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της συνέντευξής του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη. Είναι στρατηγική επιλογή που δεν θα αλλάξει γιατί συνιστά επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές γιατί θεωρούν ότι είναι η στιγμή να δρέψει τους καρπούς μίας θετικής πορείας. Οι κάλπες θα είναι για τις ευρωεκλογές, κρίσιμες εκλογές, για τις περιφερειακές και για τις δημοτικές ακόμη και για κοινοτάρχες».

Προσέθεσε, χαρακτηριστικά ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι σημειώνοντας με νόημα ότι «χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων είναι ότι θα είναι εύκολες γι αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμωνα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές».

Συμφωνία των Πρεσπών: Δεν δώσαμε, πήραμε…

Αναφερόμενος στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν έχει μετανοιώσει για την απόφασή του και υπογράμμισε ότι «στα κρίσιμα πολιτικά θέματα οι προκάτοχοί μου σκεφτόντουσαν το πολιτικό κόστος; Εγώ ούτε στιγμή δεν το σκέφτηκα όταν μου δόθηκε η ιστορική ευκαιρία να λυθεί μια διαφορά τόσων ετών».

Παράλληλα, τόνισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας «οι γείτονες άλλαξαν το όνομά τους, άλλαξαν το Σύνταγμά τους, άλλαξαν τις ταμπέλες στα αεροδρόμια, στα αυτοκίνητά τους, στις πλατείες τους, ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία κληρονομιά του μακεδονικού πολιτισμού», προσθέτοντας ότι «μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων, ζούσε σε μια συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς δεν μιλούσε για ΠΓΔ της Μακεδονίας. Μιλούσαμε για Σκόπια και Σκοπιανούς.Η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε κάτι, γιατί το είχαν ήδη. Δεν δώσαμε.Πήραμε» και υποστήριξε ότι «σε δέκα χρόνια ακόμα κι αυτοί που καλοπροαίρετα σήμερα διαφωνούν, θα έχουν συνειδητοποιήσει την μεγάλη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Μιλάμε για σκάνδαλα και μας λένε… Πετσίτης»

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συζήτηση περί σκανδάλων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «κονταροχτυπιόμαστε στο γήπεδο των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας. Υπάρχουν σκάνδαλα υπαρκτά που δεν τα ανέδειξε η κυβέρνηση αλλά η δικαιοσύνη και από την άλλη πλευρά για κάθε νόσο υπάρχει ένας Πετσίτης»,και επισήμανε δηκτικά ότι «κάθε φορά που ρωτάμε τη ΝΔ για πραγματικά σκάνδαλα λέει…Πετσίτης».

Ειδικά για την «υπόθεση Novartis», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι υπαρκτό. Δεν το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει κοστίσει στην χώρα πάνω από 30 δισ. […] το FBI είναι που γράφει ότι ο Φρουζής και τα άλλα στελέχη δωροδοκούσαν στελέχη της κυβέρνησης. Είναι δουλειά της δικαιοσύνης να βρει ποιος ευθύνεται» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε την υπόθεση με απόλυτα θεσμικό τρόπο, αντιπαραβάλλοντάς την με την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά, αλλά και αφήνοντας αιχμές για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι «αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ.Πικραμμένο είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε το νόμο».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «στην υπόθεση Novartis έχουμε φύγει από την υπόθεση της σκευωρίας και έχουμε πάει στην υπόθεση της παραγραφής. Λένε σε εμάς που δεν στήσαμε κανένα Ειδικό Δικαστήριο ότι θα μας πάνε σε Ειδικό Δικαστήριο και θα λογοδοτήσουμε για εσχάτη προδοσία».

«Το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση»

Αναφερόμενος στα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει το ΔΝΤ (μάλιστα τόνισε ότι «η αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ είναι η δεύτερη σημαντικότερη στιγμή μετά την έξοδο από τα προγράμματα, το καλοκαίρι του 2018. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αυστηρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και οι λάθος επιλογές που επιβλήθηκαν, ερχόντουσαν από την πλευρά του ΔΝΤ») και σημείωσε ότι «η ελληνική οικονομία έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από πολλές χώρες της ευρωζώνης», προσθέτοντας ότι «τον Σεπτέμβρη είπα τελειώνει η λιτότητα και όσα έχω πει από τότε, αν και με αμφισβητούσατε έχουν πραγματοποιηθεί, όπως η μη περικοπή των συντάξεων», λέγοντας, μάλιστα ότι «το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση. Από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε λογικής ελάφρυνσης των βαρών», βάσει των δεδομένων της οικονομίας («έχουμε ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων -ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε και σε αυτό όταν έλεγε όταν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές-, έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε το ΔΝΤ να αποχωρεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε»).

Επανέλαβε, δε, ότι όλα τα βήματα που κάνει η κυβέρνηση γίνονται με βάση σχεδιασμό και όχι για λόγους εντυπωσιασμού, αποκλείοντας «προεκλογικά μέτρα-αντίδωρα» και λέγοντας ότι «διαμορφώνονται οι όροι για μια εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής που ξεκίνησε στην ΔΕΘ», σημειώνοντας ότι «θα εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κρίτήρια», ενώ επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας ότι η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ταυτισμένη με αυτή μιας «νεοφιλελεύθερης λέσχης» και τονίζοντας ότι «διαφωνώ κάθετα με την αντίληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα τα δώσει αυτά που υπόσχεται έναντι μεταρρυθμίσεων και καταλαβαίνουμε τι εννοεί όταν λέει μεταρρυθμίσεις».

«Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών»

Όσον αφορά στην πρωτοβουλία για την «Προοδευτική Συμμαχία», ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε σαν καταλύτης στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, εξηγώντας, ωστόσο ότι με την κίνηση αυτή «ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ανοικτής Αριστεράς που προφανώς θα πρέπει να συγκροτείται και από αριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους και από όσους πολίτες βρίσκουμε κοινούς τόπους».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχουν», απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις εθνικές εκλογές. «Είμαι 11 χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5 πρωθυπουργός. Τα αξιώματα δεν τα διεκδίκησα, τα έφερε η ζωή, δεν είχα ποτέ την δαμόκλειο σπάθη να γίνω πρωθυπουργός για να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση γιατί δεν είμαι γιος πρωθυπουργού», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το ζήτημα των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα γραφειοκρατικά προβλήματα που έχουν μπλοκάρει επενδύσεις όπως στο Ελληνικό, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τα θετικά που είναι η έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων που έφθασε στα επίπεδα του 2006 και πρόσθεσε ότι μία σειρά επενδύσεις προχωρούν.

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτημα για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα, τόνισε ότι «δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα και ανοικτούς διαύλους διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα». Οι εξελίξεις είναι ιστορικές είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι «μας δημιουργεί ανησυχία το ενδεχόμενο προσκόλλησης της Τουρκίας σε έναν άλλο άξονα από αυτόν που κινείται η χώρα μας με την αυτονομία της πάντα, αλλά το αντιμετωπίζουμε με την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας».

Τέλος, σημείωσε ότι «στα Εξάρχεια έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις: συλλήψεις κυκλωμάτων ναρκωτικών, κλοπών κλπ.Αυτό που χρειάζεται είναι ένα σχέδιο σε συνεργασία με Δήμο, κατοίκους,Πολυτεχνείο. Μόνο με την καταστολή η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν έχουμε αποτέλεσμα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 15:48