25/05/2019 11:25:51

Γύρισαν «ανάποδα» το Palazzo Litta

Γύρισαν «ανάποδα» το Palazzo Litta - Media

 

Ένα «μαγικό ανοιχτό κουτί» εγκατέστησε, με αφορμή την Εβδομάδα Ντιζάιν του Μιλάνου, το αρχιτεκτονικό δίδυμο από τη Χιλή Pezo von Ellrichshausen στην αυλή του Palazzo Litta.

Το «Echo Pavillion» είναι απολύτως ευθυγραμμισμένο με τα παράθυρα του παλάτσο, τις κολώνες στο περιστύλιο της αυλής και τις γραμμές στο λιθόστρωτό της. Η βάση της εγκατάστασης είναι ένας κύβος, ενώ το άνω τμήμα είναι μια ανεστραμμένη πυραμίδα. Το περίπτερο είναι καλυμμένο με γυαλιστερό ατσάλι, το οποίο δίνει τη δυνατότητα για αντανακλάσεις. Στο εσωτερικό του, φαίνεται μόνον η δομή της κατασκευής.

«Αποφασίσαμε ότι η πιο σημαντική πλευρά αυτού του μέρους είναι το ίδιο το μέρος» εξήγησε ο Πέσο. «Τα πάντα βασίζονται στην υπάρχουσα δομή - οι διαστάσεις, το μέγεθος, και η γωνία του ανοίγματος - , τα πάντα σχετίζονται με το υπάρχον κτήριο».

«Το εσωτερικό σάς δείχνει την τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε» τόνισε η Σόφια φον Ελρισάουσεν. «Όταν εισέρχεσαι, όχι μόνον εξαφανίζονται οι αντανακλάσεις, αλλά και το ίδιο το περίπτερο κόβει τη θέα στο κτήριο».

Στα έργα τους, συχνά οι Πέσο και φον Ελρισάουσεν εξερευνούν γεωμετρικές δομές. «Εδώ, κάναμε αυτό που κάνουμε σε κάθε πρότζεκτ μας, ένα είδος ισορροπίας μεταξύ αντικειμένου και πλαισίου. Είναι πιο πολύ μια συσκευή περισυλλογής, να δεις τον εαυτό σου αλλά, επίσης, να δεις και τους άλλους, και να συναντήσεις την παρουσία της φύσης, με την ευρύτερη έννοια» πρόσθεσε ο Πέσο.

Η εγκατάσταση «Echo Pavilion» θα παραμείνει στο Palazzo Litta έως και την Κυριακή, 14 Απριλίου, οπότε και ολοκληρώνεται η Εβδομάδα Ντιζάιν του Μιλάνου. Ακολούθως, θα εκτεθεί αλλού, πριν βρει μόνιμο «σπίτι» στη συλλογή του Πιέρο Γκαντίνι, ιδρυτή του ιταλικού οίκου φωτιστικών Flos.

Πηγή :ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.