search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:08
MENU CLOSE

Ανησυχία στα Βαλκάνια: Η Βουλγαρία σχεδιάζει υπερ-σταθμό πυρηνικής ενέργειας

16.04.2019 14:25
Ανησυχία στα Βαλκάνια: Η Βουλγαρία σχεδιάζει υπερ-σταθμό πυρηνικής ενέργειας - Media

 

“Η Βουλγαρία εξετάζει την πιθανότητα υλοποίησης του έργου (κατασκευής) του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε, ως έργου περιφερειακής σημασίας”, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Τεμενούζκα Πέτκοβα.

“Η διαδικασία επιλογής στρατηγικών επενδυτών για την κατασκευή του εργοστασίου έχει ξεκινήσει, αλλά η επίσημη προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων καθορίζεται όταν η πρόσκληση δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” εξήγησε η κα Πέτκοβα. Η πρόσκληση αναμένεται να δημοσιευθεί στις αρχές Μαΐου. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν εντός 90 ημερών από την ημερομηνία της δημοσίευσης της πρόσκλησης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προθεσμία για τη λήξη της διαδικασίας είναι δώδεκα μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσής της.

Η κα Πέτκοβα είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας Framatom, οι οποίοι – όπως είπε – τη διαβεβαίωσαν ότι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για το έργο και αναζητούν ευκαιρίες συμμετοχής σ’ αυτό.

Εξάλλου, η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας συναντήθηκε με τον Σέρβο υπουργό, αρμόδιο για θέματα Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Νέναντ Πόποβιτς με τον οποίο συζήτησαν θέματα που εμπίμπτουν στο χαρτοφυλάκιο τους και το ενδεχόμενο συνεργασίας στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) Πέταρ Ιλίεφ δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους ουγγρικών εταιρειών οι οποίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2019, η ΝΕΚ είχε δημοσιεύσει την πρόσκληση σε στρατηγικούς επενδυτές για το έργο του πυρηνικού σταθμού “Μπέλενε”. Οι δυνητικοί επενδυτές, όπως είχε ανακοινωθεί, μπορούν να εκφράσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση μειοψηφικού πακέτου συμμετοχής στη μελλοντική εταιρεία του έργου ή και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί από τον σταθμό. Η Βουλγαρία θα συμβάλει στην εταιρεία του έργου, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του σταθμού, με μη χρηματικά περιουσιακά στοιχεία, που περιλαμβάνουν τον χώρο, την εγκατάσταση και τον εξοπλισμό του σταθμού, άδειες και άλλα σχετικά έγγραφα. Η διαδικασία προβλέπει μία σειρά όρων για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Βουλγαρίας.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:05