search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:45
MENU CLOSE

Βενεζουέλα: Κάλεσμα Γκουαϊδό για «ειρηνικές διαδηλώσεις» σε στρατιωτικές βάσεις

03.05.2019 07:16
Βενεζουέλα: Κάλεσμα Γκουαϊδό για «ειρηνικές διαδηλώσεις» σε στρατιωτικές βάσεις - Media

 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, κάλεσε τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν αύριο Σάββατο σε «ειρηνικές» διαδηλώσεις μπροστά σε στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, για να απαιτήσουν από τον στρατό να αποσύρει τη στήριξή του στον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος από την πλευρά του ανήγγειλε χθες ότι περνά στην αντεπίθεση εναντίον των «πραξικοπηματιών», δύο ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα ξεσηκωμού.

«Σάββατο 4: εθνική ειρηνική κινητοποίηση μπροστά στις κυριότερες στρατιωτικές μονάδες με αίτημα να ταχθούν υπέρ της τήρησης του Συντάγματος», ανέφερε μέσω Twitter ο Γκουαϊδό τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Ο στρατός θεωρείται κλειδί των εξελίξεων στη Βενεζουέλα. Μέχρι σήμερα, παραμένει πιστός στον Μαδούρο. Οι αποσκιρτήσεις είναι συγκριτικά λίγες.

Ο αρχηγός του κράτους τόνισε χθες βράδυ ότι «βρισκόμαστε εν μέσω της μάχης» προκειμένου «να αφοπλιστούν όλοι οι προδότες, όλοι οι πραξικοπηματίες», απευθυνόμενος σε περίπου 4.500 στρατιώτες στο προαύλιο του μεγαλύτερου στρατοπέδου της χώρας, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο και αρκετούς ακόμη κορυφαίους αξιωματικούς.

Στα επεισόδια της Τρίτης και της Τετάρτης ανάμεσα σε πολίτες που υποστηρίζουν τον Γκουαϊδό και δυνάμεις επιβολής της τάξης σκοτώθηκαν τέσσερις από τους διαδηλωτές, σύμφωνα με την αντιπολίτευση και τις οικογένειες των θυμάτων.

Εξάλλου, κατά τη Διεθνή Αμνηστία στις ταραχές τραυματίστηκαν 200 άνθρωποι και 205 συνελήφθησαν.

Για τον Μαδούρο, αληθινός εγκέφαλος της «απόπειρας πραξικοπήματος» είναι ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος ο Τραμπ είπε χθες ότι «πρέπει να τερματιστεί η καταστολή» στη Βενεζουέλα, όπου «ο κόσμος πεινάει», μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του Μάικ Πομπέο ότι η Ουάσινγκτον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκρίνει τη στρατιωτική επιλογή.

Ο Πομπέο εξάλλου απαίτησε η Ρωσία να πάψει να «αποσταθεροποιεί» τη χώρα συνεχίζοντας να προσφέρει υποστήριξη στον πρόεδρο Μαδούρο. Αναμένεται να συζητήσει για τη Βενεζουέλα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Φινλανδία· η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών όμως μοιάζει αδύνατο να γεφυρωθεί.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 21:45