02/04/2020 16:27:13

Μύθος ή αλήθεια; - Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο στρώμα μας κάθε χρόνο

Μύθος ή αλήθεια; - Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο στρώμα μας κάθε χρόνο - Media
 
Όλοι γνωρίζουμε ότι το στρώμα του κρεβατιού μας λειτουργεί ως αποθήκη σκόνης και αποχωρητήριο ζωυφίων, μια άβολη αλήθεια που καταλήγει τελικά σε εκθετική αύξηση του βάρους του.
 
Και έχουμε μάλιστα και νούμερο: το βάρος διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια, συσσωρεύοντας σκόνη και ακαθαρσίες από ακάρεα. Ακόμα και τηλεοπτικές διαφημίσεις έχουν κυκλοφορήσει για το γεγονός, αλλά και ενημερωτικές εκπομπές σε όλο τον κόσμο. Είναι όμως αλήθεια;
 
Και ναι και όχι! Η ιδέα πίσω από τον ισχυρισμό είναι βλέπετε αληθής, τα στρώματα αυξάνονται πράγματι σε βάρος με τα χρόνια, απορροφώντας νεκρά κύτταρα του δέρματος και υγρασία και φιλοξενώντας αποικίες από ακάρεα σκόνης.
 
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως αυξάνεται το βάρος τους κατά 10% τον χρόνο, καταλήγοντας σε διπλασιασμό σε ορίζοντα δεκαετίας! «Όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν υπάρχει επιστημονική απάντηση στη συσχέτιση βάρους στρώματος και ζωυφίων», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής εντομολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, Glen Needham.
 
«Έχω ακούσει ότι τα στρώματα διπλασιάζονται σε βάρος κάθε 8 χρόνια, δεν ξέρω όμως επιστημονική μελέτη που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό», δηλώνει και η εκπρόσωπος της ένωσης Διεθνών Προϊόντων Ύπνου, Karin Mahoney.
 
Παρά ταύτα όμως, η μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο για τα στρώματα είναι εξόχως ανατριχιαστική. Ένα μέσο στρώμα, μας λέει, φιλοξενεί από 100.000 ως και 10 εκατομμύρια ακάρεα στο εσωτερικό του. Ένα καλό 10% του βάρους ενός μαξιλαριού που χρησιμοποιούμε για 2 χρόνια μπορεί κάλλιστα να αποτελείται από νεκρά ακάρεα και τις ακαθαρσίες τους.
 
Τα στρώματα είναι καταδικασμένα λοιπόν να βλέπουν το βάρος τους να αυξάνεται με πράγματα που δεν είναι ακριβώς ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό μας, αλλά ο διπλασιασμός του βάρους είναι εξωφρενικός ως ισχυρισμός…

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.