search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:38
MENU CLOSE

Αυτοί είναι οι λόγοι που παχαίνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα

17.05.2019 13:48
Αυτοί είναι οι λόγοι που παχαίνουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα - Media

 

Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα μας κάνουν να τρώμε περισσότερο, με συνέπεια να αυξάνεται το σωματικό μας βάρος, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Στην πρώτη μελέτη του είδους, ζήτησαν από ομάδα εθελοντών να καταγράφουν καθημερινά, επί ένα μήνα, κάθε μπουκιά φαγητό που έμπαινε στο στόμα τους.

Όπως διαπίστωσαν, όταν έτρωγαν υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, κατανάλωναν 500 θερμίδες περισσότερες την ημέρα απ’ ό,τι όταν έτρωγαν μη-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι αυτά τα οποία έχουν αλλάξει σημαντικά από τη αρχική κατάστασή τους. Η αλλαγή οφείλεται στην επεξεργασία τους, αλλά και στο ότι προστίθενται σε αυτά αλάτι, ζάχαρη, λίπη, συντηρητικά, χημικά πρόσθετα ή/και χρωστικές.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, οι καραμέλες, τα αναψυκτικά, οι πίτσες, τα πατατάκια, τα παγωτά, τα δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, οι προτηγανισμένες πατάτες, οι κοτομπουκιές και άλλα έτοιμα τρόφιμα, σύμφωνα με τον οργανισμό Heart and Stroke του Καναδά.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το τουλάχιστον 50% των ημερήσιων θερμίδων μας προέρχονται από υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Η νέα μελέτη

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ), τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να επηρεάζουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Cell Metabolism, συμμετείχαν 20 εθελοντές.

Οι εθελοντές είχαν ηλικία 30-33 ετών και όλοι ήσαν υπέρβαροι. Τις μισές μέρες του μήνα έτρωγαν υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τις υπόλοιπες μη επεξεργασμένες τροφές.

Στις υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές που μπορούσαν να φάνε συμπεριλαμβάνονταν:

Ραβιόλια σε κονσέρβα

Κομπόστα ροδάκινο σε βαρύ σιρόπι

Λουκάνικα γαλοπούλας

Κατεψυγμένα μακαρόνια με τυρί

Κατεψυγμένο τηγανητό κοτόπουλο

Στα μη επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορούσαν να φάνε συμπεριλαμβάνονταν:

Φρέσκα φρούτα

Σπιτικές τηγανίτες τριμμένης πατάτας (hash brown)

Φρέσκα αυγά scrambled

Ψητό στήθος κοτόπουλου

Κατεψυγμένα, αλλά μη-επεξεργασμένα λαχανικά

Οι εθελοντές μπορούσαν να τρώνε όσο ήθελαν, αλλά επειδή ζούσαν σε ένα ερευνητικό εργαστήριο, οι επιστήμονες κατέγραφαν λεπτομερώς ό,τι έτρωγαν.

«Μεγάλη έκπληξη»

Στη διάρκεια των 14 ημερών που κατανάλωναν τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, κατανάλωναν κατά μέσον όρο 508 θερμίδες περισσότερες. Επιπλέον, πήραν 1 κιλό.

Και αυτό, παρότι δήλωσαν πως και τα δύο είδη γευμάτων ήταν πολύ γευστικά και χορταστικά.

«Ήταν μια μεγάλη έκπληξη για εμάς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Kevin Hall, από το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Διαβήτη και Πεπτικών & Νεφρικών Νόσων (NIDDK).

«Τα γεύματά μας ήταν ειδικά σχεδιασμένα, ώστε να παρέχουν εφάμιλλες ποσότητες άλατος, ζάχαρης και λιπών. Τα συστατικά αυτά είναι που πιστεύουμε ότι προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους. Παρ’ όλα αυτά είδαμε στους εθελοντές μας σημαντική αύξηση στην πρόσληψη τροφής με τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα».

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν οι εθελοντές έτρωγαν τα μη-επεξεργασμένα τρόφιμα, αυξάνονταν τα επίπεδα μιας ορμόνης που «κόβει» την πείνα. Ταυτοχρόνως, μειώνονταν τα επίπεδα μιας άλλης (της γκρελίνης) που προκαλεί πείνα.

Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν πόσο μάταιο είναι να αφαιρεί κάποιος συγκεκριμένα συστατικά σε μια προσπάθεια να αδυνατίσει. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως μπορεί κανείς να αποκομίσει μεγάλα οφέλη μειώνοντας τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή του», τόνισε ο Dr Hall.

Πηγή: iatropedia.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:38