12/08/2020 16:06:52

Στην πόρτα της ΕΡΤ ο εισαγγελέας

Στην πόρτα της ΕΡΤ ο εισαγγελέας - Media

Κάποιοι από τη διοίκηση της ΕΡΤ, με την ανοχή – αν όχι την παρότρυνση – πολιτικών προϊσταμένων τους, βιάζονται όπως φαίνεται να ολοκληρώσουν το σχέδιο «κρατικοποίησης» του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος πληρώνοντας με δημόσιο χρήμα πανάκριβα το απαξιωμένο ελληνικό ποδοσφαιρικό προϊόν.

Όπως πληροφορείται το «Π», κάποιοι από τη διοίκηση της ΕΡΤ, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τυπικά, αρμοδίως και επισήμως την άδεια, προχώρησαν σε διαπραγματεύσεις με τον ΠΑΟΚ για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», οι εν λόγω συζητήσεις ξεκίνησαν χωρίς να τηρηθούν οι εσωτερικές διαδικασίες που προβλέπονται για τέτοιου είδους αποφάσεις στον δημόσιο φορέα, γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση (ή οδηγεί στο συμπέρασμα) ότι υπάρχει άνωθεν (πολιτική) κάλυψη ή εντολή.

 

Με ξένα κόλλυβα

Στην πιάτσα κυκλοφορεί ότι οι εν λόγω «διαπραγματευτές» από τη διοίκηση της ΕΡΤ εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να προσφέρουν κατ’ αρχάς 26 εκατ. ευρώ (!) προκειμένου να εξασφαλίσουν για την ΕΡΤ τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του ΠΑΟΚ για τις εγχώριες διοργανώσεις. Αν και το ποσό χαρακτηρίζεται ήδη υπέρογκο συγκρινόμενο με τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί στη διεθνή (ευρωπαϊκή) αγορά, οι… διαπραγματευτές της ΕΡΤ κατά τη διαπραγμάτευση εμφανίστηκαν περισσότερο κιμπάρηδες (άλλωστε δεν τα βγάζουν και από την τσέπη τους) και τελικά κατέληξαν να προσφέρουν στον ΠΑΟΚ 30 εκατομμύρια για τα επόμενα τρία χρόνια!

Άνθρωποι της ποδοσφαιρικής και τηλεοπτικής αγοράς χαρακτηρίζουν την προσφορά των «διαπραγματευτών» της ΕΡΤ εξωπραγματική για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς όπως λένε «με τόσα χρήματα αγοράζεις Μπαρτσελόνα…».

 

Καραδοκούν εισαγγελείς…

Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, έχει ήδη προκαλέσει εσωτερικές αντιδράσεις στην ΕΡΤ, καθώς η επιδιωκόμενη συμφωνία με τον ΠΑΟΚ θα κοστίσει στη δημόσια τηλεόραση 200% περισσότερο από το υπόλοιπο συνολικό πακέτο δικαιωμάτων που καταβάλλει στις πέντε ομάδες της Super League, σε ολόκληρη τη Football League, σε οκτώ ομάδες της Basketball League και για τους αγώνες χάντμπολ και υδατοσφαίρισης!

Σε αντιστοίχηση με τον τηλεοπτικό χρόνο, με τα 30 εκατ. ευρώ η ΕΡΤ αγοράζει προϊόν (ΠΑΟΚ) για κάλυψη 45 ωρών τηλεοπτικού χρόνου την ίδια στιγμή που με 12 εκατομμύρια καλύπτει 650 ώρες αθλητικών μεταδόσεων.

Αξίζει να επισημανθεί η βιασύνη με την οποία κάποιοι από τη διοίκηση της ΕΡΤ επιχειρούν να κλείσουν τη δουλειά, καθώς προωθούν μια συμφωνία πριν καν καθοριστεί το πρόγραμμα και ο τρόπος διοργάνωσης της Super League την επόμενη αγωνιστική περίοδο, μετά τη μείωση του αριθμού των ομάδων.

 

Ακριβοί στα πίτουρα…

Κάτι που επίσης αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ήδη άλλες ομάδες, τα δικαιώματα των οποίων έχει η ΕΡΤ, ζητούν (επικαλούμενες τα χρήματα του ΠΑΟΚ) να πάρουν κι αυτές περισσότερα χρήματα εάν προχωρήσει η συμφωνία. Σε αυτήν την περίπτωση οι γαλαντόμοι της ΕΡΤ θα έχουν πληρώσει χρυσάφι για ένα προϊόν (ελληνικό πρωτάθλημα) απαξιωμένο, που πραγματοποιείται σε άδεια γήπεδα και ελάχιστη σχέση έχει με αντίστοιχα ποδοσφαιρικά θεάματα που προσφέρει η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική «βιομηχανία», η οποία μοσχοπουλά, αλλά, από την άλλη, προσφέρει εξαιρετικής ποιότητας θέαμα. Για να γίνει αντιληπτή η αναλογία της δαπάνης, αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι η ΕΡΤ, σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η συμφωνία, θα πληρώνει για δικαιώματα έξι ελληνικών ομάδων περισσότερα και από το Champions League.

Αυτές οι μεθοδεύσεις έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις και μέσα στην ΕΡΤ. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της δημόσιας τηλεόρασης εκφράζει διαφωνίες, ενώ σημαντικοί παράγοντες του διοικητικού μηχανισμού αρνούνται να υπογράψουν εισηγήσεις που τους ζητούνται και τούτο γιατί, ενδεχομένως, πέρα από τις δεοντολογικές και ηθικές αναστολές και αντιστάσεις, δεν επιθυμούν να φορτωθούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, ούτε να πληρώσουν το μάρμαρο σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη αναλάβει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Γνωρίζουν άλλωστε όσοι στη διοίκηση της ΕΡΤ παραμένουν συνεπείς με τις αρχές λειτουργίας της ότι, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, οι πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης θα υποστηρίξουν ότι ενέκριναν εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων όταν κληθούν από τον εισαγγελέα και θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν ως Πόντιοι Πιλάτοι.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια που συνεπάγεται προσφορά (ή αν προτιμάτε διασπάθιση) δημόσιου χρήματος εξελίσσεται πια μέσα σε προεκλογική περίοδο, γεγονός που σημαίνει ότι, στην περίπτωση που ευοδωθεί, θα δεσμεύσει με οικονομικά βάρη και την επόμενη ηγεσία της δημόσιας τηλεόρασης που θα προκύψει μετά την πιθανότατη, όπως διαφαίνεται, αλλαγή της κυβέρνησης.

Για τον λόγο αυτόν, εντός της διοίκησης της ΕΡΤ καταγράφονται έντονες αντιδράσεις, καθώς η πλειοψηφία δεν είναι διατεθειμένη να τρέχει σε εισαγγελείς με κατηγορίες για το δημόσιο χρήμα που θέλουν να σπαταλήσουν κάποιοι προωθώντας δικά τους συμφέροντα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.