search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:28
MENU CLOSE

Το κατά Τσίπρα τρίπτυχο της ήττας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2076
6-6-2019
07.06.2019 03:00
ts_0.jpg

 

Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να συνέλθει από το σοκ των ευρωεκλογών και να ανασυνταχθεί εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου συνεχίζεται με το βάρος να πέφτει, μετά τις πρώτες διαπιστώσεις, στα ψηφοδέλτια, τον επανασχεδιασμό της επικοινωνίας και την αναμόρφωση του προγράμματος, ώστε να περιλαμβάνει προτάσεις για τη μεσαία τάξη, στην οποία ως επί το πλείστον οφείλεται η εκλογική συντριβή.

Ο πρωθυπουργός, όπως είπε και δημόσια στην ΕΡΤ, θα μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προκήρυξη των εκλογών της 7ης Ιουλίου τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. Από εκεί και πέρα ξεκινά μια δύσκολη για το κυβερνών κόμμα προεκλογική περίοδος 25 ημερών. Ως στρατηγικός στόχος έχει τεθεί η διατήρηση της θέσης του δεύτερου πόλου στο πολιτικό σκηνικό, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να υπερβεί την όποια απογοήτευση προκάλεσε στο στελεχιακό δυναμικό και τον κόσμο του το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου με τις εντυπώσεις να ενισχύονται τη δεύτερη Κυριακή, με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου κι εκεί ο χάρτης βάφτηκε μπλε. 

Προφανώς, εν όψει της πολύ δύσκολης μάχης για τις εκλογές λίγα πράγματα μπορούν να ειπωθούν δημόσια εν είδει αποτίμησης, άλλωστε αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει διεξοδικά μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η προσπάθεια τώρα είναι να αποφευχθεί η εσωστρέφεια, ώστε γρήγορα να ανανεωθεί το αφήγημα που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρέπει να επικεντρώνει στα προγραμματικά ζητήματα, αναδεικνύοντας από τη μία τις θέσεις εκείνες της Ν.Δ. που θεωρείται ότι υποκρύπτουν σκληρή νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή ατζέντα και από την άλλη τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που πρέπει να φέρουν ένα στοιχείο ελπίδας για την οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. 

Επιπλέον, θεωρείται ότι εκ των πραγμάτων στις επικείμενες εκλογές το σκληρό δίλημμα για τη διακυβέρνηση της χώρας εκ των πραγμάτων ανεβάζει την πόλωση, επομένως θα συμπαρασύρει στην κάλπη (του ΣΥΡΙΖΑ) αναποφάσιστους (ως επί το πλείστον προέρχονται από τη δεξαμενή όσων το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ) ή ψηφοφόρους που στις ευρωεκλογές θέλησαν να τιμωρήσουν το κυβερνών κόμμα.
Ωστόσο, ενός κακού μύρια έπονται και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο να αναμετρηθεί με τον κακό εαυτό του, ώστε να κινηθεί με ταχύτητα τις επόμενες εβδομάδες βάζοντας στον πάγο το τραύμα της βαριάς ήττας. Έχει πλέον να αναμετρηθεί και με το ΚΙΝΑΛΛ, που μετά την κίνηση «εκδίωξης» του Ευάγγελου Βενιζέλου, προκειμένου να συμβολιστεί η απαλλαγή από τα «δεξιά βαρίδια», βάζει στόχο την εκλογική λεηλασία του ΣΥΡΙΖΑ και τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που απογοητευμένοι από τη συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά είχαν κινηθεί προς το κυβερνών κόμμα το 2015, αλλά πλέον βιώνουν νέα απογοήτευση. 

Ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνέντευξή του μετά τις εκλογές (ΕΡΤ) μέτρησε στα βασικά αίτια της ήττας τη δυσαρέσκεια της μεσαίας τάξης για τη φορολογική επιβάρυνση, «το βάθος της οποίας», όπως είπε, «δεν καταλάβαμε», τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και ειδικότερα την καθυστερημένη διάλυση της εν λόγω συγκατοίκησης στην εξουσία.
Αναφορικά με τα φαινόμενα «αλαζονείας» κατά την άσκηση της εξουσίας, ο πρωθυπουργός απέφυγε να απαντήσει κάνοντας λόγο για σημαντικά ζητήματα, όμως «δευτερεύοντα» ως προς την ιεράρχηση των βασικών αιτιών της ήττας.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην υπεράσπισή της λέγοντας πως είναι υπερήφανος, παραδέχτηκε ότι είχε επίπτωση, είχε πολιτικό κόστος όχι ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπως υπολόγιζαν οι περισσότεροι, αλλά «πανελλαδικά», καθώς όχι μόνο προκάλεσε πόλωση με επίκεντρο το ταυτοτικό ζήτημα, αλλά τράβηξε την προσοχή από την οικονομία και έβαλε σε δεύτερη μοίρα την ανάκαμψη και την προοπτική.

Εν τω μεταξύ, αν και η κάλπη των ευρωεκλογών απέδειξε ότι τα «δώρα» της τελευταίας στιγμής, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, δεν συγκίνησαν τους ψηφοφόρους, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την προώθηση τροπολογίας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου την Παρασκευή, καλώντας τα άλλα κόμματα να την ψηφίσουν. Ωστόσο με δεδομένη την αλλαγή κλίματος από την πλευρά των Βρυξελλών (βλ. έκθεση Κομισιόν) το αναμενόμενο είναι ότι θέμα του αφορολόγητου θα μπει στο τραπέζι της συζήτησης μεταξύ θεσμών και της νέας κυβέρνησης από το φθινόπωρο, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και τους δείκτες της ανάπτυξης και της επίτευξης των πλεονασμάτων. Εκτιμάται ωστόσο ότι μπορεί να είναι μια κίνηση του πρωθυπουργού με στόχο να εκθέσει την επόμενη κυβέρνηση, αν κι εφόσον ξαναπεράσει από τη Βουλή διάταξη για το αφορολόγητο με στόχο τη μείωση ή την κατάργησή του (όπως πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πράξει μια κυβέρνηση υπό τον Μητσοτάκη) και δεν θα μπορεί να πει ότι το βρήκε έτοιμο από την κυβέρνηση Τσίπρα. 

Δικαιοσύνη και ΠτΔ
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός κατέθεσε την εκτίμησή του για το τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση για πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη αντιστοίχως). Με αφορμή δημοσιεύματα ότι ο ΠτΔ δεν θα υπογράψει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, πηγές της Προεδρίας με διαρροή ενημέρωναν ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα πει τι θα πράξει μετά, όταν λάβει το σχέδιο Π.Δ., και ό,τι κάνει θα το κάνει μετά τις 30 Ιουνίου (οπότε λήγει η θητεία των δικαστικών λειτουργών). 

Ερωτηθείς προχθές ο πρωθυπουργός για το τι πιστεύει ότι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι ως θεσμός, «έχει μία μεγάλη υποχρέωση: Το πρώτο να είναι ο εγγυητής της ενότητας του έθνους. Το δεύτερο να είναι ο εγγυητής του Συντάγματος και της τήρησής του. Και το τρίτο (…) να είναι και εγγυητής της ανεξαρτησίας των θεσμών και της Δικαιοσύνης, εν προκειμένω».
«Πιστεύω», συνέχισε, «ότι ο κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ειδικά ο συγκεκριμένος, ο οποίος έχει αποδείξει ότι τιμά με την παρουσία και τη στάση του αυτό που ορίζει το Σύνταγμα για τον θεσμικό του ρόλο, θα πράξει με βάση αυτές τις τρεις εγγυητικές –αν θέλετε – αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και θα βρει τον τρόπο».
Ωστόσο, πληροφορίες και εκτιμήσεις επιμένουν ότι δεν είναι στις προθέσεις του Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει το Π.Δ. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 11:27