search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 12:00
MENU CLOSE

Το σχέδιο της G20 που θα κλείσει τα «παραθυράκια» φορολόγησης σε τεχνολογικούς κολοσσούς

08.06.2019 06:44
Το σχέδιο της G20 που θα κλείσει τα «παραθυράκια» φορολόγησης σε τεχνολογικούς κολοσσούς - Media

 

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πιθανόν στο αυριανό κοινό ανακοινωθέν τους να μην αναλάβουν δεσμεύσεις περί αποφυγής του προστατευτισμού, εν μέσω κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως δήλωσαν το Σάββατο αξιωματούχοι.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας G20 συμφώνησαν να προωθήσουν τη δημιουργία κοινών κανόνων που θα κλείσουν τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούν κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας, όπως η Facebook, για να μειώσουν την φορολογική τους επιβάρυνση.

Η Facebook, η Google, η Amazon και άλλες μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας έχουν δεχτεί επικρίσεις για τους μειωμένους φόρους που καταβάλλουν, καθώς δηλώνουν κέρδη σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο τελικός αποδέκτης των προϊόντων και των υπηρεσιών τους, πρακτικές που από πολλούς θεωρούνται αθέμιτες. Οι νέοι κανόνες σημαίνουν υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση για μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες καθώς επίσης ότι θα δυσκολέψουν χώρες όπως η Ιρλανδία να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις υποσχόμενες πολύ χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη οικονομικής και νομισματικής πολιτικής από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20) συνεδριάζουν αυτό το σαββατοκύριακο στην ιαπωνική πόλη Φουκουόκα για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία, με την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να θεωρείται σημαντικός κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη.

«Όσο για το εμπόριο, η διατύπωση θα θυμίζει τις προηγούμενες ανακοινώσεις», δήλωσε αξιωματούχος της G20, με γνώση του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος.

Μετά από επιμονή της τότε ακόμη νέας κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 αντικατέστησαν το 2017 μια τυπική φράση για την αποφυγή όλων των μορφών προστατευτισμού με μια πρόταση ότι θα εργαστούν για να «ενισχύσουν τη συνεισφορά του εμπορίου στις οικονομίες μας».

Σε ερώτηση για το εάν η νέα διατύπωση θα διατηρηθεί και αυτή τη φορά, άλλος αξιωματούχος της G20 δήλωσε: «Ναι, το πιθανότερο».

Αξιωματούχοι υποστηρίξουν ότι η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη εξαπλώνεται σε άλλα θέματα συζητήσεων στη G20, καθιστώντας ολοένα και πιο δύσκολη τη σύνταξη του τελικού ανακοινωθέντος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, θα διατηρηθεί η δέσμευση της G20 να μην χρησιμοποιηθούν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών, αν και η διατύπωση δεν έχει οριστικοποιηθεί.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 11:59